Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-08-2014, 20:30   #31
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Mała moc silnika 2.4 TDDI

No to jest jedna z najczęstszych przyczyn spadku mocy. Albo sterownik pompy jest uszkodzony (mały koszt), albo nastawniki w pompie (duży koszt). Znajdziesz na ten temat dosłownie setki postów na wszystkich forach o rotacyjnych pompach Boscha.
Przeczytaj może [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] post #8

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 21-08-2014 o 20:39
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2014, 20:37   #32
marksko
ford::average

Imię: Marek
Model: transit 90 T330
Silnik: 2,4 TDDI
Rocznik: 2004

Jakoś mi się wydaje że auto super kopa nie ma ale pali jeździ jest już dużo lepiej niż na początku.
Co do kosztów to ten mały koszt jak mały on jest i czy to jest do wymienienia samemu czy pompę trzeba wymieniać a ten duży to pewnie się tyczy wymiany( regeneracji) pompy?
Stary 21-08-2014, 20:43   #33
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał marksko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do kosztów to ten mały koszt jak mały on jest i czy to jest do wymienienia samemu czy pompę trzeba wymieniać a ten duży to pewnie się tyczy wymiany( regeneracji) pompy?
Jeżeli padł tranzystor w sterowniku, to jest mnóstwo dłubków którzy ogłaszają się jako naprawiacze, a robią to na stole w kuchni i żądają np. 300 zł. Można samemu wylutować podłączenie sterownika od pompy i oddać go do naprawy. Są nawet filmiki na youtubie... Problem w tym, że nie stwierdzisz sam wiarygodnie, czy padł sterownik, czy nastawnik wiszący na tym tranzystorze...
Jeżeli trzeba rozebrać pompę, oczyścić, wymyć i ewentualnie wymienić nastawnik, potem sprawdzić na stole - to koszt w porządnej firmie wynosi ok. 2000 zł.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 21-08-2014 o 21:15
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2014, 15:09   #34
marksko

Czyli w moim wypadku chyba najlepiej zacząć od wymiany tego tranzystora, rozmawiałem z znajomym elektronikiem i mówi że wymiana tego tranzystora to żaden kłopot i koszt śmieszny a jak się okaże że nie pomoże to wykręcać pompę i regeneracja? czy jeszcze jakieś inne sposoby na to będą?
Stary 25-08-2014, 16:34   #35
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Nikt ci nie powie na 100% co pomoże. Albo oddać auto do dobrego pompiarza, albo samemu próbować i dłubać...
Dobry pompiarz bierze pompę na stanowisko pomiarowe, robi próbę symulująca pracę w różnych warunkach, dostajesz wydruk i wiesz wszystko... Ale to kosztuje...
Stary 02-11-2014, 15:11   #36
danmed1
ford::amateur

Imię: Daniel
Silnik: 2.4

Cytat:
Napisał marksko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakoś mi się wydaje że auto super kopa nie ma ale pali jeździ jest już dużo lepiej niż na początku.
Witaj Ja mam bardzo podobnego osiołka do twojego. Mój jest z 2003 roku ten sam silnik 2.4 tddi 90 KM i jestem z niego zadowolony, gdyż nadaje się do jazdy po mieście i na trasy ale bardzo krótkie, ponieważ mój osiaga max prędkość 100-110 na godzinę , a przyspieszeniem nie grzeszyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. ale ogolnie z autkiem nie mam prawie żadnych problemów. Jeżeli już to z reguły jakiś "pierdół ". Przykleje się do tematu i zapytam jak sprawują się wasze osiołki z silnikiem 2.4 90 KM ( jakie mają osiągi )
danmed1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2014, 16:51   #37
marksko

Ja to bym musiał do sprawnego siąść i przejechać się to będę czuł różnicę na pewno coś mam nie tak bo jak się zabieram za wyprzedzanie ciężarówki która jedzie 90km/h i nie umiem sobie z nią czasem dać rady to jest straszne, po czasie zauważyłem że jak jadę i silnik straci moc to tylko muszę stacyjkę wyłączyć i załączyć to jest troszkę mocniejszy.
Stary 05-11-2014, 18:23   #38
danmed1
ford::amateur

Imię: Daniel
Silnik: 2.4

Po czasie zauważyłem że jak jadę i silnik straci moc to tylko muszę stacyjkę wyłączyć i załączyć to jest troszkę mocniejszy.[/QUOTE]

To sprawdź potencjometr gazu . Mi podczas jazdy pedał wogóle czasem przestał działać. Też wyłączenie i włączenie stacyjki przyniosło skutek. A po wymianie potencjometru wszystko jest ok.
danmed1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2015, 22:31   #39
Jack119
ford::beginner

Imię: Roman
Model: Transit T350
Silnik: 2,4 TDE 115
Rocznik: 2005
Angry Odp: Mała moc silnika 2.4 TDDI

Witam podpinam się do tego wątku, ponieważ uznałem, że jest najbardziej podobny do mojego problemu a nie chce zakładać nowego. I tak, mam jednostkę 2,4 tde 115 km. Kilka miesięcy temu był robiony swap ale tylko słupek z 90 KM. Po wymianie chodziło ok, bez większych problemów. Jednak ostatnio od około miesiąca silnik dziwnie się zachowuje. Często zdarza się, że samochód zaraz po odpaleniu potrafi zgasnąć. Nie ma problemu, żeby odpalić go ponownie, jednak wcześniej tego nie było. To jednak nie jest problem. Problem zaczyna się w czasie jazdy. Silnik zaczyna wibrować, do tego topnia, ze przenosi drgania na całe auto. Im szybciej jedzie auto tym gorzej drga. Przy prędkościach do 50 km/h jest niby ok, ale już przy 80 - 90 kiedy wciskam gaz, ta jakby chciał wyskoczyć z ramy. Była diagnoza kom i bez większych błędów. Kolo stwierdził, że są wysokie różnice w dawkowaniu paliwa sięgające 30 % a jego zdaniem jest to za duża różnica. Polecił wymianę filtra paliwa o chemiczne czyszczenie układu wtryskowego. Zrobiłem około 300 km i teraz jest chyba gorzej. Wcześniej auto na wolnych obrotach po rozgrzaniu pracowało bardzo płynnie bez żadnych odgłosów, ale teraz kiedy jest ciepły, dochodzi dosyć głośny stukot (metaliczny) jakby od strony pompy wtryskowej. Mój mechanik, który spędził przy tym sprzęcie nie jedną dniówkę, sugeruje wyjęcie wtryskiwaczy i ich sprawdzenie. Ale to bylo zanim pojawił się ten dźwięk. Czy to może padać pompa. Ja można ją uratować. Pomocy.

Bump: zapomniałem dodać, że podczas diagnozy z wydechu szczypiący dym raczej błękitny. Silnik suchy bez wycieków, no i moc nie ta co wcześniej, choć nie mogę powiedzieć że jako dużo stracił. Jak się nadepnie to się zbiera choć wolniej. Pozdrawiam Jack.
Jack119 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-01-2015, 00:12   #40
mm666

Silnik: 2,4tddi
Rocznik: 2001

No cóż, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Wtryski na stół (sprawdzenie ich to nie są duże koszta!)+pomiar kompresji, wtedy już conieco wiesz. No i pamiętaj, że takim autem nie wolno już jeździć.
Jak wyraźnie tłucze na jednym baniaku, to można od biedy wytypować problematyczny wtryskiwacz/baniak drogą wyłączenia go z eksploatacji tj odkręcenia przewodu wtryskiwacza, ale to takie troche druciarstwo.
Edit: Skoro był wymieniany słupek, to zapewne było grzebane przy wężykach zasilających/powrotnych, możesz wrzucić na zasilenie pompy za filtrem wężyk przezroczysty i obserwować czy jest wypełniony paliwem zarówno podczas pracy, jak i postoju. Z racji, iż tam jest szybkozłączka, potrzebujesz przezroczystego wężyka fi10, którego zaciskasz na króćcu filtra (po ściągnięciu złączki), kawałek rurki bodajże fi8 do wsadzenia w szybkozłączkę i kawałek czegoś, co posłuży za redukcję fi8/fi10 (może być na krótko nawet taśma izolacyjna).
Ogólnie temat rzeka, więc zacznij od 1. akapitu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mm666 ; 10-01-2015 o 00:18
mm666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania