Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-08-2017, 19:14   #31
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
Domyślnie Odp: Wymiana klocków poza ASO

Cytat:
Napisał Kris_Poland Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hej

przejechałem na klocach ATE 1,5 tys km
miasto autostrady, hamowansko 60km w dół na autostradach, gdyż mistrzowie nie potrafia patrzeć w lusterka

powiem tak, skuteczność spada w miare rozgrzania tarcz, felgi nie sa czarne,
i mniej sie brudza, poprawa w 90%

tarcze mocniej sie grzeją, dla prędkości autostradowych badz jazdy agresywnej lepiej wymienić rowniez tarcze, moja wersja ekonomiczna moze nie dac rady przy kilku ostrych hamowaniach, czuje różnice, fordowskie tarcze sa po prostu za slabe
Komu ty to sprzedaz pozniej? te auto nawet do 100kkm nie dociagnie..

Chcesz szybko jezdzic to kup takie auto.. ludzie..

Bump:
Cytat:
Napisał TomQ62 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Klocki w nich występujące, to ATE robione w "starych" fabrykach.
ATE nie robi klockow..

Bump:
Cytat:
Napisał TomQ62 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@ wrzoch
Nie gniewaj się, ale antykorozja na tarczach, to jakaś piramidalna bzdura.
.
I kolejny babol.. wyobarz sobie ze Textar tez taka warstwe naklada.
Ale ty chyba nie zrozumiales, ze nie mowa o tej czesci tarczy ktora nie jest scieralna, czyli nie pracuje.

slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2017, 19:25   #32
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał slawek-kali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale ty chyba nie zrozumiales, ze nie mowa o tej czesci tarczy ktora nie jest scieralna, czyli nie pracuje.
Trzy razy nie to już nie wiem czy plus czy minus daje.

A warstwa antykorozyjna nie zawsze znaczy to samo. Na przykład na tarczach ate powerdisc ten szary nalot to można o kant odwłoku rozbić, bo wytrzymuje tylko do pierwszej zimy. Zresztą, to paznokciem można zdrapać.

Ale takie malowanie proszkowe jak miałem na brembo max to trzymało się 4 lata i wyglądało świetnie.

Oczywiście, piszę o tarczach malowanych w miejscach nieroboczych, tu, gdzie klocki nie dotykają.

Ostatnio jurid zaczął malować tarcze sprzedawane przez forda jako "oryginał".
:-)
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2017, 19:29   #33
slawek-kali

Jedno nie za duzo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale przynajmniej zrozumiales przekaz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam w mk4 zaozone wlasnie Textar i musze przyznac, ze zaluje ze nigdy wczesniej ich nie wkladalem do auta..
Stary 24-08-2017, 19:32   #34
weuek
Zablokowany

Może wkładałeś, tylko nie wiedziałeś, że to textar. ;-)
Stary 24-08-2017, 19:37   #35
slawek-kali

nie ma takiej opcji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-08-2017, 10:46   #36
TomQ62
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1999

Czy Wy już do końca powariowaliście?
Co normalnego użytkownika samochodu obchodzi wygląd tarcz hamulcowych? Czy elementy niewspółpracujące z klockami są rude, czarne, czy w kropki bordo mam w nosie. Ważne jest by hamulce działały sprawnie począwszy od przyhamowania na parkingu, a skończywszy na awaryjnym wyhamowaniu 2 ton z 270 km/h, po którym wpada się w sporą kałużę.

Po tym ostatnim wszystkie tarcze poza Zimmermanami były zawsze powykręcane jak naleśniki i nadawały się jedynie do koszalina. Raz miałem przypadek zapalenia się klocków firmy Lockheed (TRW). Po awaryjnym hamowaniu tliły się jak węgiel drzewny na grillu, a śmierdziało jak w fabryce chemicznej.

Problem ze ściągnięciem starej tarczy bo zardzewiała jako argument? Nieeeeeee... to są żarty!!!

A tak na marginesie ;-)
Przyznajcie się do natrętnych myśli o pomalowanych na czerwono zaciskach, a może już macie taki "wyrafinowany tjuning"? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
TomQ62 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-08-2017, 10:56   #37
weuek
Zablokowany

A wygląd lakieru cię obchodzi czy mogą być zaschnięte ptasie kupy i pyłek drzewny miesiącami?

Zaciski się czyści i maluje (a potem też okresowo czyści), bo nietykane paskudnie wyglądają.

O 270 km/h to się nie martwię, bo tyle to tylko moje opony mogą, ale nie silnik.

Ostatnio edytowane przez weuek ; 27-08-2017 o 10:58
Stary 27-08-2017, 10:59   #38
TomQ62

=======================
Slawek-kali skoro twierdzisz, że ATE nie produkuje klocków czas się doszkolić. Na początek proponuję taki poradniczek [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Gdy wykażesz się odrobiną inteligencji i samozaparcia jestem niemal pewny, że dasz radę odszukać nawet fabryki klocków należące do koncernu Continental w dywizji ATE ;-)
Stary 27-08-2017, 11:09   #39
weuek
Zablokowany

TomQ62, a ty ten zalinkowany tekst rzeczywiście przeczytałeś? Jeśli tak, toś zaskakująco mało z niego zrozumiał.
Stary 27-08-2017, 11:21   #40
TomQ62

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A wygląd lakieru cię obchodzi czy mogą być zaschnięte ptasie kupy i pyłek drzewny miesiącami?

Zaciski się czyści i maluje (a potem też okresowo czyści), bo nietykane paskudnie wyglądają.
OK, kwestia indywidualnych priorytetów. Osobiście samochody traktuję jak narzędzia do zrobienia czegoś, a nie podmioty mojej działalności. Oczywiście samochody klasy Forda, Opla, VW, Skody i kilku innych. Mają być sprawne, efektywnie zarabiać dla mnie pieniądze i w miarę wyglądać. Potem szrot i następne. Podobnie jak ze śrubokrętem. Nie pucuję go, nie zabezpieczam antykorozyjnie i nie poleruję. Ma być sprawny i czysty. Jak się ukruszy wyrzucam i biorę inny.
Oczywiście do klasyków spod znaku Jaguara, Audi, Volvo itp. mam inne podejście. Je traktuję jako inwestycje. Tu uważam, że warto zadbać nawet o wygląd zacisków, ale w Fokusie??? To jakieś żarty. Mało tego śmieszą mnie auta w cenie wypasionego roweru z wypucowanymi zaciskami w kolorze Ferrari Red lub Porsche Yellow. Chyba już wolę pełnoletnie BM'ki z rurami kanalizacyjnymi zamiast końcówek wydechu, plakietkami MPower i dziwnie wyglądającymi powożącymi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania