Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-12-2024, 18:39   #31
IZO82
ford::beginner

Imię: ADAM
Model: Focus
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: diagnoza stanu DPF - odczyty

Witam, znowu ja- mam pytanie ile powinno wynosić ciśnienie wylotowe DPF? Bo na apce carscannera pokazuje mi wlotowe coś koło 650 kPa ale wylotowe nie ma wartości- jest tylko jednostka kPa, oczywiście sprawdzane na rozgrzanym silniku choć na jałowym biegu. Nie mogłem nigdzie znaleźć info dot. wartości wylotowej.

Bump:
Cytat:
Napisał Prozac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chłopaki pytanie z innej beczki.
1.5 tdci 120km, 2018 rok FL MK3, posiada on suchy dpf? Co może się stać gdy np się przerwie wypalenie DPF? Wiadomo no czasem jest tak że dojadę do pracy, gdzie muszę już iść a tu nagle widzę większe obroty na jałowym i słyszę wentylator i pracę silnika głośniejsza. No są rzeczy ważne i ważniejsze, nie mówie o ciągłym przerywaniu DPF tylko przykładowo na 10 raz zdarzy się przerwać 2 - 3 razy. Zauważyłem że prawie max oleju na bagnecie, przerwałem cykl ostatnio i mi dobił do maxa na bagnecie olej. Co mogę z tym zrobić?
Dpf jest suchy, gdy przerwiesz wypalanie to po prostu go nie dokończy i część sadzy w nim zostanie jeśli nie będziesz tego robił nagminnie to wypali przy następnej regeneracji. Ja zauważyłem ,że wypala co 1200, zeruje odległości km i podłączam OBD dopiero gdy już dobijam do ok. 1000km by dopilnować dokończenia regeneracji. Nie jestem mechanikiem ale myślę ,że jak przy następnej regeneracji od przerwania dasz mu poodychać i spokojnie wypalić na autostradzie to nie będzie katastrofy.

IZO82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2024, 20:28   #32
Prozac

Imię: Alan
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 TDCI 120KM
Rocznik: 2018 FL

Okej dzięki za odpowiedź, a jak jeździć być go dobrze przepalić? Jak trzymać obroty itp?
Prozac jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2024, 20:56   #33
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi

Normalnie, sterownik silnika i tak sobie to wymusi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2024, 21:29   #34
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Rocznik: 2018

Wypali Ci go nawet w korku na wolnych obrotach. Mi ostatnio zaczął na ekspresie wypalać. Spadło z 68% do 30%. Reszte sobie dopalił normalnie podczas jazdy miejskiej w korkach, śpieszyłem się go zgasiłem go na 5%. Kolejne wypalanie już sobie w trasie zrobił po prawie 1300 km. I już wypalił do 1%. Mam co prawda 1.6 TDCi ale chyba algorytm jest taki sam. Natomiast zauważyłem że wypala się dopiero chyba powyżej jakiejś ilości paliwa w baku. Przy 1/4 nie chciał. Mimo że miał już 70% zapełnienia, po tankowaniu praktycznie po 1km zaczął wypalanie.
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2024, 22:13   #35
zmulim
FCP member

Imię: Piotr

Te algorytmy wypalania zawierają mega dużo zmiennych i strategie, w zależności od czynników, których możemy się zasadniczo jedynie domyślać na podstawie własnych obserwacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2024, 22:14   #36
IZO82

Imię: ADAM
Silnik: 1.5 TDCI

Cytat:
Napisał Prozac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Okej dzięki za odpowiedź, a jak jeździć być go dobrze przepalić? Jak trzymać obroty itp?
Różne są głosy- jedni ,że powyżej 2,5k a inni ,że 1,8k rpm wystarczy inni ,że nawet tego nie zauważysz (tak mi mówił mechanik z ASO forda), zależy od twojego stylu jazdy-ja jak jade autostradą i tak mam obroty powyżej 2,5k i nigdy nie udało mi się zauważyć żadnych podwyższonych obrotów/wentylatora/spalania, gdyby nie apka FDPF to faktycznie nie miałbym pojęcia kiedy się wypala. Jedyne z takich praktycznych rad to DPF preferuje wypalanie jak masz trochę więcej paliwa w baku. Chociaż w moim przypadku po przejechaniu tych 15km/30minut i złapianiu temperatury daje mu poodychać i go nie dziadkuje- po przesiadce z benzyny na dinozaury to aż się prosi by mu depnąć

Ostatnio edytowane przez IZO82 ; 05-12-2024 o 22:18
IZO82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2024, 00:21   #37
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Rocznik: 2018

Nie wiem jak u Was ale u mnie przy rozpoczęciu wypalania delikatnie szarpnie silnikiem.
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2024, 14:30   #38
Prozac

Czyli ten DPF ogólnie nie ma tak że, jak się raz na kilkanaście cykli przerwie to koniec świata? Po prostu jak jest możliwość to go nie przerywać tylko pokręcić się by zakończył swoją pracę. I nie ma jakiegoś znaczenia czy się depta auto do 3 - 3,5k obrotów a można jechać te 2-2,5k obrotów i też będzie robił swoje.

A jak jest z tymi dodatkami do paliwa? Na DPF czy coś polecacie coś godnego czy raczej tylko dobre paliwo wystarczy.
Stary 06-12-2024, 15:02   #39
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM

Cytat:
(...) to go nie przerywać tylko pokręcić się by zakończył swoją pracę. (...)
Nie trzeba jeździć. Ja dwa razy stałem (raz pod blokiem, drugi raz pod marketem) z uruchomionym silnikiem (ok 1500 obr) żeby dokończył wypalanie.
Stary 06-12-2024, 15:10   #40
Prozac

No ja nie lubię stać i się nudzić, wole sobie już pojeździć - nie jestem Januszem któremu tam 20 - 30 zł zależy na paliwie. Mi spalanie w mieście pokazuje 6,7l a w trasie 4,9 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Także nie mam co narzekać na spalanie. Niestety robię 65% Miasto 35% trasa stąd moje pytania co do DPF bo wiem że na pewno go trochę zapycham jeżdżąc więcej po mieście. (Ktoś powie że bzdurą kupować diesla do miasta, miałem fajną okazję i dobrą cenę za ten samochód stąd ten wybór)

A wydaje mi się że i tak wybrałem bardzo dobry silnik, większość co czytałem i słyszałem to polecany silnik i mało awaryjny.

Ostatnio edytowane przez Prozac ; 06-12-2024 o 15:19
Odpowiedz

Tagi
dpf

Zasady postowania