Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-07-2024, 21:38   #31
polak2468
ford::average

Imię: Piotrek
Model: Focus MK3 Kombi
Silnik: 2.0 TDCi 150KM @ 180KM
Rocznik: 01.2018
Domyślnie Odp: niezrozumiały problem z dpf

Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pewnie się wypalił, ale niska temperatura jest. Do sprawdzenia temperatury przy wypalaniu. Pewnie zawór par paliwa nie daje rady

Przecież to rośnie, wypala się, maleje, rośnie i tak w kółko. Co się działo, że DPF prany?
Był prany, ponieważ po 8k km mniej więcej pojawiła się informacja o koniecznej wymianie oleju + jak była ta hardkorowa zima to dodatkowo auto niestety musiało jeździć na krótkich dystansach. Jak został podpięty pod kompa to wyszło, że jest właśnie taki duży procent zapełnienia i mechanik powiedział, że to już jest za duża wartość i należy go wyczyścić.

Natomiast faktycznie coś tam było w opisie błędu, że niska temperatura spalin. Nie jestem pewien, ale chyba za pierwszym razem - wtedy co się czyszczeniem skończyło - to też takie info było.

Czyli sugerujesz żeby sprawdzić temperatury przy wypalania i zawór pary paliwa (btw [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ])?

Cytat:
Napisał SGl162n Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, problem rozwiązany. Wymontowany został filtr DPF, wyczyszczony chemicznie, zaadaptowany jako nowy i check zgasł. Przejechałem 20 km, problem nie powrócił. Temat można zamknąć.
Jesteś w stanie opisać sposób "adaptacji jako nowy"?

Pytanie też do Was czy jest sens lać specyfik Liqui Moly do DPF?

Ostatnio edytowane przez polak2468 ; 24-07-2024 o 21:43
polak2468 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2024, 21:44   #32
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Błąd P244C - Temperatura spalin zbyt niska,

Jak dokładnie brzmiał ten komunikat odnośnie oleju?? Nie był to przypadkiem efekt nie skasowanej inspekcji olejowej? Z tego co wiem, ten silnik nie posiada „wynalazku” w stylu 1.5 tdci informującego o jakości oleju…

Nie lej żadnego specyfiku a raczej najpierw rozwiąż problem - sprawdź temperatury podczas wypalania, tak jak Marcin sugeruje, gdyż to może być właściwy trop.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 24-07-2024 o 21:49
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2024, 21:54   #33
polak2468

Domyślnie Odp: Błąd P244C - Temperatura spalin zbyt niska,

Cytat:
Napisał zmulim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak dokładnie brzmiał ten komunikat odnośnie oleju?? Nie był to przypadkiem efekt nie skasowanej inspekcji olejowej? Z tego co wiem, ten silnik nie posiada „wynalazku” w stylu 1.5 tdci informującego o jakości oleju…

Nie lej żadnego specyfiku a raczej najpierw rozwiąż problem - sprawdź temperatury podczas wypalania, tak jak Marcin sugeruje, gdyż to może być właściwy trop.

Niestety nie pamiętam, bo to akcja ze stycznia jak Wieliczka dostała od zimy. U mnie było po -20 / -25. Natomiast raczej nie był to efekt nieskasowanej inspekcji, bo u tego mechanika od 7 lat focusy serwisuję i nigdy problemów z nieskasowaną inspekcją nie było. No i też wymieniam olej co 10k km. Tutaj się pojawiło po ok 8k km, a inspekcje nie są co 18k km w fordzie z tego co wiem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jasne, podrzucę trop żeby szybciej ewentualnie diagnoza i naprawa przeszły. Generalnie sugerujesz żebym nie lał tego do momentu wyeliminowania problemu czy w ogóle dać sobie spokój?
Stary 24-07-2024, 22:00   #34
zmulim
FCP member

Wystarczyło że mechanik zapomniał skasować - to się zdarza w nadmiarze prac. Nie ma sensu niczego lać póki nie zostanie wyeliminowana przyczyna. Jeśli zawalony dopalacz dpf, nic to nie pomoże.

Stary 24-07-2024, 22:05   #35
polak2468

Cytat:
Napisał zmulim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczyło że mechanik zapomniał skasować - to się zdarza w nadmiarze prac. Nie ma sensu niczego lać póki nie zostanie wyeliminowana przyczyna. Jeśli zawalony dopalacz dpf, nic to nie pomoże.

Dopalacz dpf to zawór par paliwa. Dobrze rozumiem?
Stary 24-07-2024, 22:07   #36
zmulim
FCP member

Nie musisz cytować, jak piszemy post pod postem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, dokładnie to mam na myśli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 24-07-2024, 22:16   #37
polak2468

Jasne. Dzięki za sugestie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ciekawe co z tego wyjdzie, bo lubię bardzo to auto. Jedyne co to jeszcze mam wrażenie, że na 180KM w dw10f jak jest te 30 kilka stopni i zrobi się z 1,5k km to zaczyna intercooler puchnąć, bo auto wydaje się nieco osłabione. Zmieniałeś u siebie na jakiś wydajniejszy czy znów mnie czeka diagnostyka? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 24-07-2024, 22:26   #38
zmulim
FCP member

Raczej normalna sprawa - w upały puchnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 24-07-2024, 22:38   #39
polak2468

Rozumiem. Myślałem, że raczej puchnie jak się mu daje ostro w palnik, a ja się grzecznie turlałem 110 - 130km/h i tak przez jakieś 1000km. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawe czy są jakieś p&p wydajniejsze żeby nie puchł.
Stary 25-07-2024, 05:17   #40
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Cytat:
Napisał polak2468 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dopalacz dpf to zawór par paliwa
W DW10F nie ma tego wynalazku, paliwo jest podawane tylko przez główne wtryski.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania