![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#31 |
ford::beginner
![]() Imię: Krzysiek
Model: s max
Silnik: 163km
Rocznik: 2011
|
![]()
Witam
Też przełożyłem skrzynie na manualną i potrzebuję pomocy jaki wsad w PCM zastosować Moje auto S MAX 2011r ,163ps ,skrzynia 7G9R-7002-UD,hamulec ręczny elektryczny , odpalanie na przycisk, tempomat aktywny. Pomoże ktoś? |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
ford::amateur
![]() Imię: Waldi
Model: S-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
|
![]()
Witam
Czytając forum w temacie przekładki powershifta na manual potrzebuję osoby która ma chęć pomocy ludziom takim jak ja w sprawie przeprogramowania swojego bolida Aktualnie jestem po kompletnej przekładce mechanicznej, założeniu zworki na R12 i na wstępnym przeprogramowaniu i doprowadzeniu s maxia do ponownego użytkowania, mam pytanko w sprawie; 1. Jaki najlepszy soft PCM będzie pasował do mojego sprzętu S max 2012 163 km, palenie na przycisk, wersja TS, hamulec elektryczny [ podobno aby działał zgodnie z fabryką musiałbym przeprogramować BSI - ale już z tym na razie sobie odpuszczę] 2. Czy możesz mogę dostać dokładny namiar i/lub coś innego na podłączenie świateł wstecznego - może jakieś fotki lub coś w tym rodzaju [ choć na razie bez tego można żyć tylko chyba nie będą działać czujniki cofania a one się przydają w życiu] 3. Może jakieś inne sugestie i pomoce za które będę bardzo wdzięczny Z racji tego że szanuję waszą ogromną wiedzę [ bo tak to trzeba nazwać - nie przychodzi sama z siebie - wiem bo w prawdzie w mechanice obrabiarek CNC pracuję 30 lat i dałbym dla przykładu laikowi wymienić śrubę pociągową z nakrętką i łożyskami podporowymi za powiedzmy 30 - 50 tyś złotych ponad 90 procent po 2 tygodniach pracy będzie ponownie do wymiany ] Za chęć pomocy jestem w stanie odwdzięczyć się za nią [ jest dzisiejszych czasach ogromna taka możliwość ] Aktualnie mam; PCM - Moduł sterowania układem napędowym. Nr części: BG91-12A650-PJ Poziom kalibracji: BG91-12A650-PN Strategia: BG91-14C204-CN Typ sprzętu: MLP-XXX Z góry dzięki za odpowiedzi Ostatnio edytowane przez asquares ; 26-09-2024 o 18:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
|
![]()
Witam ponownie
Z racji tego że na moją pytania posypała się lawina pomocy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to odpowiem sobie sam i innym na pytania; AD.1 Nie wiem czy najlepszy ale z jazdą i dynamiką nie mam żadnych najmniejszych problemów i na plus już widzę spalanie ponad 1 literkę mniej na 100 km - był PCM - Moduł sterowania układem napędowym. Nr części: BG91-12A650-PJ Poziom kalibracji: BG91-12A650-PN Strategia: BG91-14C204-CN - jest PCM - Moduł sterowania układem napędowym. Nr części: BG91-12A650-PJ Poziom kalibracji: BG91-12A650-PJ Strategia: BG91-14C204-DP programowany IDS-em który pobrał sobie sam potrzebne pliki, jeden minus - teraz mam po podpięciu kompa; Model: Ford Mondeo AD.2 Z pomocą kolegi elektronika udało mi się podpiąć światła wsteczne w komorze silnika Pozostało mi tylko jeszcze załatwić sprawę ( o ile to jest potrzebne, muszę jeszcze na spokojnie rozgryźć ten temat ) z programowaniem/przyuczeniem czujnika znajdującego się bezpośrednio na pompce sprzęgła związanego podobno z hamulcem ręcznym, choć ręczny działa bez najmniejszego problemu ale niech będzie tak jak powinno być. Ale ten temat z powodu braku wolnego czasu sobie na razie odpuszczam. Jak ogarnę sobie jesienne prace na działce to będę jeszcze działał nad tym i nad przeprogramowaniem właściwym softem PCM-a, którego na pewno do tej pory znajdę. Ostatnio edytowane przez asquares ; 21-10-2024 o 21:28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
![]() Imię: Tomek
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2010
|
![]()
Witam czy może ktoś kogoś polecić do przekładki?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
|
![]()
Witam
niestety sam sobie fizycznie robiłem przekładkę Ostatnio edytowane przez asquares ; 30-01-2025 o 19:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
![]() Imię: Wojciech
Model: S max
Rocznik: 2011
|
![]()
witajcie, kupilismy s maxa z 2011roku ok 4mieś temu.
okazalo sie że szwankuje skrzynia. mechanik stwierdził ze byla przekładka z automatu. Mówi że lepiej niż zestaw naprawczy kupić używaną skrzynię, nawet nie wiem na jaki symbol patrzec. ten który jest na tej co się zepsuła- manualna, czy po vinie - i jak dobrać wtedy symbol manualnej. POMOCY! |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
Przykładowa na Otomoto: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
![]() |
![]() |
#38 |
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDci
Rocznik: 2010
|
![]()
Dzień dobry
Był bym ogromnie wdzięczny jeżeli ktoś był by w stanie mnie pokierować w poniższym temacie. W skrócie - Ford S-Max 2010 2.0 Tdci 140km (polift), klękająca drugi raz skrzynia powershift skłoniła mnie do przekładki na manual. Temat zrobiony, ale pozostały mankamenty, z którymi mechanik który dokonał przeróbki chyba sobie nie poradzi (z programowaniem walczył dosyć długo, nie mógł znaleźć odpowiedniego oprogramowania do auta w mojej konfiguracji). Problemy to: - za niskie obroty na II i III biegu (bez gazu, kiedy auto jedzie samym biegiem czuć szarpanie jak by silnik miał zgasnąć) - mimo zaprogramowania nie działa tempomat z ACC - załącza, przyciski zmieniają ustawienia, ale przy dokonaniu nastawy auto nie przyspiesza; natomiast hamuje ACC przy pojazdach, ograniczenie prędkości też działa - funkcja "pod górę" sporadycznie nie działa, pokazuje że niedostępna, po odczycie błędów przez OBD2 - C1137(29) "ECU is Defective". Po skasowaniu wraca i znowu jest spokój na jakiś czas (funkcjonuje prawidłowo). Przy przekładce wymieniony był czujnik położenia sprzęgła. Nie wiem czy mechanik dobrał odpowiedni soft ECU, z tego co rozumiem to wgrał plik BG91-14C204-FG. Skrzynia na 100% pochodzi z S-Maxa przedlift, mam podejrzenie że tutaj może leżeć problem? Pytanie, czy są to kwestie do wyregulowania, czy po prostu przyjąć że tak to będzie działać i przestać drążyć temat. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
Wspomnianego softu to jakoś nie kojarzę jako opcji "po przekładce". Zwykle w podanej konfiguracji wgrywa się soft BG91-14C204-BP. Ma znaczenie takze ustawienie w centralnej konfiguracji właściwego dla manuala przełożenia przekładni głównej.
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 26-05-2025 o 19:10 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
manual , przekładka skrzyni biegów |
|
|