Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-07-2016, 20:16   #31
marycha277
ford::amateur

Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Bezpiecznik wycieraczek ciągle się przepala - gdzie szukać przyczyny?

To jest najprostsza i typowa dla focusa przypadłość, po wielu latach plastiki parcieją, zobaczcie jak przylega czarna plastikowa owiewka znajdująca się pod wycieraczkami względem szyby, jeśli jest najmniejsza szpara, to wycieraczki walą wodę pod owiewkę bezpośrednio na silnik wycieraczek!!! i wywala bezpiecznik! Trzeba to uszczelnić, osobiście zdjąłem owiewkę i najtańszym kosztem przykleiłem do szyby zwykłą gąbkową uszczelkę budowlaną, uszczelka najwyżej 5mm grubości inaczej wypaczy plastiki, generalnie polecam zakup nowej owiewki i klipsów do instalacji. Pozdrawiam.

Bump: zapomniałem napisać, prosty test, jeśli podczas deszczu wywala bezpieczniki wycieraczek, to zaklejcie szparę miedzy szybą i owiewką pod wycieraczkami, oczywiście gdy samochód będzie suchy, inaczej klej nie trzyma, lejcie długo i namiętnie na szybę wodą przy włączonych wycieraczkach, jeśli wywali bezpiecznik to źle podkleiłeś taśmę, jeśli nie wali bezpiecznika to przeczytaj mój poprzedni postGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

marycha277 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2018, 17:40   #32
technikibart
ford::advanced

Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCI 95KM > mod 137KM
Rocznik: 2011.09
Domyślnie Odp: Bezpiecznik wycieraczek ciągle się przepala - gdzie szukać przyczyny?

Witam, Wycieraczki podczas pracy strasznie grzechotały zdjąłem dekielki z tych końcówek kulistych, wyczyściłem i nałożyłem tawotu. Wpuściłem olejek maszynowy w każde miejsce które jest łączeniem. Coś mnie podkusiło żeby ściągnąć plastikowy dekielek z mechanizmu i przesmarować ślimaka, wytarłem smar z górnej części krążka, po której chodzą dwie blaszki, pozostawiłem w pozycji styku z krążkiem. Po założeniu dekielka i podłączeniu wtyczki, załączeniu manetki, przepala mi bezpiecznik. Czy jest to możliwe że źle coś złożyłem, przecież jest to proste w działaniu?
Stary 17-11-2018, 18:11   #33
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Może nie zwarcie, a za duży opór.
Włożysz mocniejszy bezpiecznik, kable się będą się grzały, ale jeśli silnik bedzie chodził to znaczy ze coś za mocno skręciłeś.

Walczę z silnikiem wycieraczki tylnej w innym fordzie i na stole mi chodzi, w aucie pali przepisowy bezp. 10A, a jak dostanie za duży opór to i 15A spali. 20A to za dużo na moją instalację, ale do krótkiego testu wystarcza. Przez to wiem że silnik ma za duży opor na zebatkach.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2018, 18:19   #34
technikibart

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może nie zwarcie, a za duży opór.
Włożysz mocniejszy bezpiecznik, kable się będą się grzały, ale jeśli silnik bedzie chodził to znaczy ze coś za mocno skręciłeś.

Walczę z silnikiem wycieraczki tylnej w innym fordzie i na stole mi chodzi, w aucie pali przepisowy bezp. 10A, a jak dostanie za duży opór to i 15A spali. 20A to za dużo na moją instalację, ale do krótkiego testu wystarcza. Przez to wiem że silnik ma za duży opor na zebatkach.
Problem dotyczy tylko przednie wycieraczki z bezpiecznikiem 30A, tyle że do sprawdzenia zdjąłem ten plastikowy kapturek i silnik nie ma żadnego oporu, po prostu nawet nie drgnie, od razu zwarcie robi, ten szczotkotrzymacz jest śmieszny bo z tworzywa, 2 szczotki prowadzą do cewek i trzecia chyba dotyka do masy. tak powinno być mam rozumieć?
Stary 17-11-2018, 22:10   #35
technikibart

Cześć w załącznikach zamieściłem zdjęcia i sytuacja po złożeniu wygląda tak:

1.pin - środkowa szczotka, po zaizolowaniu wszystkich przewodów, tak czy inaczej pokazuje zamknięty obwód na obudowie tzw.masy.
2.pin - lewa szczotka, obwód mierząc na obudowie otwarty, tzw. brak zwarcia.
3.pin - druga blaszka
4.pin - pierwsza blaszka

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - No i sprawa się wyjaśniła, tak ma być a miedziane druciki na maksa dogiąć w dół, tak aby ta plecionka była jak najbliżej elementów z tworzywa, wszystkie sworznie przesmarowane, tulejki, o'ringi podkładki wyczyszczone i nasmarowane, wycieraczka chodzi jak nowa. Dodam że warto właśnie pierścienie ściągnąć, wyczyścić papierkiem ściernym i przesmarować, chodzi luźniej i ciszej...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 46408098_2344688808893671_1287586205558374400_n.jpg (93.2 KB, 49 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 46482592_356136901806243_2051194363874115584_n.jpg (61.7 KB, 46 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg dogiąć.jpg (94.6 KB, 33 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez technikibart ; 18-11-2018 o 11:07
technikibart jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania