Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-04-2014, 00:34   #391
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

Cytat:
Napisał Biggi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Mam dokładnie marzec 2007 z zielonym podświetleniem, no i GEM 4M5T-14A073-BJ.
Zaczynam bardziej martwić się, jak się dobrze wpiąć w te wtyczki...?
Najpierw sprawdź czy masz odpowiednie piny w gnieździe. W przedliftowych GEM zazwyczaj pinów do nieobsługiwanych sygnałów po prostu nie było. Będziesz tą prostą metoda wiedział czy GEM jest do wymiany.
We wtyczce wiązki pinów na pewno nie ma. Trzeba kupić od kogoś, kto wcześniej kupił GEM z odciętymi od wiązek wtyczkami. Ma je parę osób - mam i ja. W razie czego proszę o info na PW.

Stary 18-04-2014, 00:39   #392
Biggi
ford::beginner

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2007

Piny w samym gnieździe GEM-a są, ale kurde jeszcze się dokładnie upewnię.

Jezus maria, całą wtyczkę ciąć i lutować te wszystkie przewody do nowej wtyczki dla dwóch kabli? Masakra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Biggi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2014, 00:52   #393
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Biggi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Jezus maria, całą wtyczkę ciąć i lutować ...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. skąd ten wniosek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pisałem, że trzeba wziąć piny a nie wtyczkę...
Stary 18-04-2014, 00:54   #394
Biggi

Aaaa...ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ufff.. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS. Czy ktoś miałby może na sprzedaż wtyczkę lub piny z wtyczki tej pod kierownicą i przy gemie? Interesuje mnie komplet, a priorytet ma wtyczka pod kierą.

Dziękuję z góry.

PS. Ok. Czy ktoś może wie, jaki numer katalogowy posiada ta wtyczka? Będę wdzięczny za info.

Ostatnio edytowane przez Biggi ; 22-04-2014 o 14:34
Stary 22-04-2014, 13:36   #395
dudijack
ford::advanced

Imię: Jacek
Model: Focus MK IV Vignale
Silnik: 1.5L Dragon
Rocznik: 2019

Witam serdecznie po cięzkim światecznym okresie. W końcu ( a to dlatego , że stałem sie posiadaczem interfejsu opartym o chip STN1110) i u mnie zaczął działać tempomat ( oczywiscie w oparciu o przerobiony pilot do kierownic trójramiennych). Suma sumarum przebrnąłem kilka leveli w rankingu obytych z programem ELMconfig i interfejsami dedykowanymi naszym fordom więc moge śmiało powiedzieć że chyba jestem pierwszym w okręgu warmińsko-mazurskim ( być może i pomorskim) który może pomóc potrzebujacym w konfiguracji (jak i aktywacji- tempomat) naszych fordów ( oczywiscie w miare mozliwości i czasu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).
dudijack jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-04-2014, 15:02   #396
Biggi

Domyślnie Re: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

dudijack: chętnie w razie czego skorzystam z twej rady, jak i bardziej doświadczonych kolegów jak już dojdzie do mnie moj ELM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS. Mam do Was jeszcze pytanie. Czy w przypadku gdy nie mam kabli do tempomatu od GEM-a do wtyczki, to również będę musiał wymienić taśme zwijaka? Czy tam już raczej jest połączenie?

Ostatnio edytowane przez Biggi ; 22-04-2014 o 16:08
Stary 23-04-2014, 19:11   #397
kaczor99
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał iras76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Samych przycisków nie dołożysz, musisz szukać kierownicy
Dołoży ,dołoży ,u chińczyków w ichniejszym aledrogo
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 23-04-2014, 19:44   #398
iras76
ford::average

Model: FF2FL
Silnik: 1,6B
Rocznik: 2010

Zgadza się tylko nie jest to bezinwazyjne i trzeba kierownicę wycinać.
Stary 23-04-2014, 20:11   #399
piratus

Model: FOCUS II
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004

Biggi mam Focusa II praktycznie z początku jego produkcji bo z grudnia 2004 i udało się aktywować tempomat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. GEM 4M5T-14A073-BC nie było przewodów z GEM piny 10 i 18 do kierownicy. Poprowadziłem je sam. Do złącza w GEM wykorzystałem piny z gniazda RS232(popularny port COM) - może druciarstwo ale trzyma całkiem mocno. Poluje teraz na ładną, nie "wymęczoną" kierownicę czteroramienną w "normalnej" cenie. Na tę chwilę na drugim końcu przewodu mam przylutowane 5 szt microswitchy z rezystorami zgodnie ze schematem.
Więc jak w moim GEM-ie ... BC działa to w Twoim ....BJ też powinno (no chyba że inżynierowie Forda coś pokombinowaliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg styki.jpg (12.4 KB, 166 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg rs232.jpg (94.0 KB, 154 wyświetleń)
piratus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2014, 01:01   #400
Biggi

Dzięki piratus za podpowiedź. Też właśnie myślałem o wtyczce z COM-a żeby wyjąć piny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zbliża się majówka, może pokombinuję, na razie jeszcze czekam na ELM-a ale pewnie nie przyjdzie tak szybko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania