Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-05-2011, 00:00   #411
Czarus89
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: 2,0TDCi migająca sprężynka (dodatkowe objawy)

Dzisiaj po wyczyszczeniu, sprawdzeniu wszystkich wtyczek i dolaniu dodatku do paliwa auto smiga ma moc jechalem 150km/h tylko tyle ze wzgledu na droge i auto idzie bez gasniecia przy 120km/h. Przy redukcji do 4biegu 4000obr zapala sie sprezynka ale auto nie gasnie czuc jedynie lekki spadek mocy. Coraz bardziej zaczynam kochac ten samochodzik.

Czarus89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2011, 23:11   #412
asho_27
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał Czarus89 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Coraz bardziej zaczynam kochac ten samochodzik.
Nie łam się kolego, może po prostu masz pecha, Mondeo to przecież nie jest awaryjny samochód. Ja mam swojego od czterech miesięcy, po lifcie, sprowadzony, nie bity, przejechane 170km. Od kiedy go mam musiałem tylko wymienieć pompę, zrobić elektrykę, a obecnie wymieniam blok silnika, bo korbowód wyszedł sobie bokiem. Ot tak wyszedł sobie, bo jak stwierdzili specjaliści, to się czasem zdarza. Pozdrawiam wszystkich mondeomaniaków, życzę szczęścia i pieniędzy, przyda się jedno i drugie.
asho_27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2011, 17:17   #413
brombel123

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130hp
Rocznik: 2004

U mnie na 5 i 6 biegu przy większym obciazeniu, lub zbyt duzym dodaniu gazu, odczuwalne szarpniecie, po czym zapala sie sprężynka, a po chwil samochód z reguły gaśnie (chociaż zdarzało mi się przejechać kilkanaście km, z mrugająca sprężynka) Po ponownym odpaleniu problem znika aż do 5 biegu.
Właśnie zczytalem kody błędów i wg. Scan Tool-a mam błąd: P0251 przestawiacz kata wyprzedzenia tłoczenia pompy wtryskowej A- wadliwe działanie. Zaznaczam ze wyskoczyl tylko ten jeden błąd. I tu mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów:
-czy odrazu dobierać sie do pompy,
-czy "olać" kod sugerujący działanie pompy i próbować robić probe przelewowa i kombinować z wtryskami
Bardzo proszę o sugestie,a za wszystkie wskazówki z góry WIELKIE DZIEKI
brombel123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2011, 17:53   #414
karex
ford::expert

Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07

Cytat:
Napisał brombel123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
P0251 przestawiacz kata wyprzedzenia tłoczenia pompy wtryskowej A- wadliwe działanie.
W praktyce ten błąd oznacza wszystko i nic.
Na podstawie wpisów po różnych forach można wywnioskować, że po prostu pompie jakby brakowało wydajności. Ja u siebie jak miałem ten błąd wymieniłem końcówki wtrysków na 3 szt bo wiedziałem od 2 lat, że leją i to się powiększa. Od tamtej pory (ok. 2 miesiące) jest OK nie mam P0251, nie mam żadnego błędu.

Ale niestety jak jest silnik letni to poszarpuje od ok 2-3 tygodni. Czekam jak coś zdechnie bo przecież nie wymienię całego samochodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Ale ogólnie jestem bardzo z autka zadowolony. Ale to już jest całkiem inny temat.
karex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2011, 18:35   #415
chasm
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003

Cytat:
Napisał karex Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wymieniłem końcówki wtrysków na 3 szt
Mógłbyś podać ceny/koszty ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo przeważnie słyszy się o zaworkach...
chasm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2011, 19:43   #416
brombel123

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130hp
Rocznik: 2004

kod P0251 - "przestawiacz kata wyprzedzenia tłoczenia pompy wtryskowej" brzmi naprawde mylaco ,dlatego zanim zaczne cos robic wolalem zapytac. Ale ostatecznie chyba i tak sprawdze wtryskiwacze wiec zaczne od proby przelewowej. Bo co innego mi pozostalo!? :/
brombel123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2011, 14:47   #417
wkk

przeczytałem wszystkie 40 pare stron i..... najpierw pojadę na kompa bo widzę że błędy mogą być różne przy tych samych objawach ( sprężynka i odcina moc przy przegazowaniu - chociaż nie zawsze ) czujnik rozrządu i wału korbowego wymienione. Liczę na czujnik cisnienia na pompie ale niestety bez kompa się nie obejdzie. Mam juz potencjalnego kupca więc chce to zrobić i mieć z głowyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2011, 17:32   #418
fxgold
ford::average

Imię: Maciek
Model: mondeo mk3, fiesta mk7
Silnik: 2.0 tdci 115 KM, 1.4 98 KM
Rocznik: 12.2005, 2009

własnie wróciłem z kompa. w sobotę zapaliła mi sie sprężynka i auto momentalnie zgasło. na kompie wyskoczyły dwa błędy P1211 oraz P0251. jak sie później okazało podczas próby przelewowej wtryski dośc mocno puszczają paliwo bokiem. w minutę wylecialo na wolnych obrotach od 42 do 60ml paliwa. mechanik powiedział że sprężynka zaświeciła się ponieważ nadmiarami ubywało za dużo paliwa. koszt wymiany wtrysków przewodów WC, filtra paliwa i paru innych pierdołek to 7930zł.
dzwoniłem zaraz do radomia do bratforda z zapytaniem czy sie podejmą regeneracji. pwiedzieli że tak, ale mam pytanie czy warto. czytalem, że paru użytkownikow ma zrobione przez nich wtryski i dlatego mam pytanie jak się one sprawują?
pozdrawiam
Stary 08-08-2011, 18:34   #419
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał fxgold Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
koszt wymiany wtrysków przewodów WC, filtra paliwa i paru innych pierdołek to 7930zł.
Ta cena to jakiś kosmos!!!

Cytat:
Napisał fxgold Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dzwoniłem zaraz do radomia do bratforda z zapytaniem czy sie podejmą regeneracji. pwiedzieli że tak, ale mam pytanie czy warto. czytalem, że paru użytkownikow ma zrobione przez nich wtryski i dlatego mam pytanie jak się one sprawują?
pozdrawiam
A czemu nie podjedziesz znacznie bliżej do Piekar Śl. do "Diesel Centrum Adamczyk" - ja tam robiłem ponad 2 lata temu regenerację 2 wtryskiwaczy i jestem zadowolony. Po umówieniu się regenerację zrobią Ci na poczekaniu (kilka godzin) wraz z wymianą filtra, czyszczeniem całego układu i wgraniem kodów, a na początek wezmą wszystkie wtryski na maszynę probierczą, aby dokładnie sprawdzić ich stan. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez ethernal ; 08-08-2011 o 18:37
ethernal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2011, 22:11   #420
fxgold
ford::average

Imię: Maciek
Model: mondeo mk3, fiesta mk7
Silnik: 2.0 tdci 115 KM, 1.4 98 KM
Rocznik: 12.2005, 2009

wiem, że cena to kosmos
podobno to fabrycznie nowe wtryski, nie żadne regenerowane. nie wiem czy sie na to bedę pisał bo to prawie pół wartości auta. o adamczyku słyszałem dużo negatywnych wypowiedzi więc raczej odpuszczę, nie mam zamiaru tam wracać. kumplowi spierd.... samochód i do dzis nie chcą uznać własnej reklamacji
jutro dam znac co ustaliłem w radomiu
Odpowiedz

Tagi
brak mocy tdci , mondeo mk3 , nierówna praca , silnik

Zasady postowania