Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-11-2016, 15:09   #4351
pedroso
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

To pokrętło to fajne jest , chciałbym.
Z innej beczki to dzisiaj stałem na skręcie w prawo z kierunkowskazem włączonym dłuższą chwilę i w pewnym momencie "chłopak" jakby się potknął a właściwie to jakby schodził z piętra i na spoczniku podbiegł potem klikał dalej i znowu na dole się potknął kolejny raz. Zabawne to było.
Widziałem gdzieś filmik gdzie kolega stwierdził iż kontrolka od kierunkowskazów miga szybciej niż światła zewnętrzne w rzeczywistości ale u mnie to tylko taka niespodzianka była dziś.

Ostatnio edytowane przez pedroso ; 15-11-2016 o 15:11
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2016, 15:20   #4352
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

wracając do liftingu mk5 - w Chinach już jest, tu są fotki:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

na moje oko to zakres zmian jest identyczny z tymi w Fusionie, więc nie spodziewałbym się że w EU będzie inaczej ... czyli lift w mk5 przyniesie mniejsze zmiany niż w mk4
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM

Ostatnio edytowane przez mayak ; 15-11-2016 o 15:30
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2016, 15:55   #4353
bartulko
ford::average

Model: Monedo Titanium 2016
Silnik: 2.0 EB (AT) 203KM
Rocznik: 12.2016

Pokrętło chyba lepsze. Bo po wyłączeniu zapłonu skrzynia sama przełączy się na P
bartulko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2016, 18:46   #4354
piotrek1919

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 160

Cytat:
Napisał mat2807 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem, że to była wersja USA? Jeśli nie to czy mam rozumieć, że skoro mój MK5 power shift wchodzi na taśmę produkcyjną 30 listopada br to będzie miał już pokrętło do wybierania trybów pracy skrzyni?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Spokojnie bedziesz miał Mondeo nie Fusiona jakiego mijałem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
piotrek1919 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2016, 18:53   #4355
Grabarzek
ford::beginner

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI 150KM
Rocznik: 2016

To co dzisiaj się stało, przekroczyło moje wyobrażenia co może stać się w nowym samochodzie. 40 min jazdy po Warszawie, dojeżdżam do mieszkania - coś zaczyna śmierdzieć w kabinie. Przede mną jedzie stary transit, myślę - ale smrodzi. W końcu go wyminąlem, dalej smród, uchylam okna i włączam nawiew. Ku mojemu zdziwieniu kabina zaczyna się wypełniać dymem. Akurat wjechałem do garażu, staję w miejscu, a spod maski wydobywa się kupa białego dymu. Szybki wyjazd z garażu, zatrzymuję się na zewnątrz i gaszę samochód.
Otwieram maskę, dym wydobywa się z górnej części silnika (bliżej kabiny). Dym (szara, gryząca trochę para) unosi się jeszcze przez 15 min, aż w końcu przestaje dymić. Najlepsze jest to, ze nie ma żadnej kontrolki, silnik pracował normalnie.
Dzwonię do assistance, niech wiozą na lawecie, nie będę ryzykował. Po 40 min przyjeżdża laweta, odpalamy samochód - nic się nie dzieje, zero oznak dymu.
Jeździmy jeszcze przez 30 min. - jak na złość wszystko gra...Laweciarz mówi, ze nic tu po nim, samochód jest sprawny. Następnym razem zrobię zdjęcia i nagram film.
Grabarzek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2016, 19:12   #4356
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Pewnie jakiś element powiedział papa. Może sprężarka klimatyzacji? Sprawdzałeś działa?

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2016, 20:07   #4357
stefanb

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB

Jak dla mnie ten dym mógł być efektem albo: tarcia czegoś o coś (ale wtedy towarzyszyłby temu jakiś dodatkowy dźwięk i smród), albo odparowania jakiejś substancji pod wpływem temperatury, albo wydostania się jakiejś substancji pod ciśnieniem z zamkniętego układu. Na Twoim miejscu sprawdziłbym przede wszystkim, czy jest płyn chłodniczy i olej, czy nie ma wycieków pod samochodem, itp. Następnie kontrola wszystkich węży gumowych i połączeń pod maską. Może miałeś tam jakiegoś gościa, który Ci coś nadgryzł ?
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2016, 20:27   #4358
Grabarzek
ford::beginner

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI 150KM
Rocznik: 2016

Wszystko sprawdziłem, poziom płynów jest ok. Miałem podobnie z miesiąc temu. Po zajechaniu zauważyłem, ze spod maski lekko coś paruje - po otwarciu maski parowało dokładnie w tym samym miejscu. Wówczas myślałem, ze jakaś woda się tam dostała, albo coś paruje dopiero od nowości i zignorowałem temat. Więcej to się nie powtórzyło do dzisiaj.

Dodam, że układu wentylacji przy wyłączonej klimie czuć zapach paliwa, szczególnie mocno na początku po odpaleniu pojazdu.

Obstawiam, ze coś jest nieszczelnego z układem paliwowym i powiązane może być to tez z wypalaniem dpf.
Grabarzek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2016, 20:30   #4359
Roland074

Imię: Mariusz
Model: było Mondeo Titanium X MK IV hatchback + pakiet stylizacyjny
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Sprawdź przewody przelewowe miedzy wtryskiwaczami. Może któryś spuchł i wywala paliwo. Zdejmij osłonę górną silnika i zobacz czy we wgłębieniach na wtryski, nie ma paliwa. Miałem tak w swoim mk4 podczas podróży do Chorwacji.
Roland074 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2016, 21:00   #4360
stefanb

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB

Ale dziwne, że problem występuje tak sporadycznie. Gdyby to była stała nieszczelność, to dymiłby ciągle, pytanie też, czy nie dałoby się zauważyć zwiększonego zużycia paliwa?
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania