Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-03-2010, 21:56   #481
glucosum
ford::advanced

Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Lewarek jest taki

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

wszystkie fiesty mają podobne ( chyba ). Ja po 10 latach użytkowania go powiem że może być ale trzeba uważać na jakim podłożu się stawia tą łapę bo całość ma tendencje do ruchu skrętnego i zawsze bałem się że spadnie.

Co do zestawu naprawczego to wygląda tak

zawiera kompresor podłączany do zapalniczki oraz butle "z klejem". Niestety nabój klejowy jest jednorazowy i kosztuje około 100 zł. Za pomocą kompresora wtłaczasz klej do opony i pompujesz do kilku atmosfer, następnie wsiadasz do samochodu i jedziesz kilka kilometrów aby klej się rozprowadził. Następnie pompujesz spuszczasz do prawidłowego ciśnienia. Fachowcy mówili mi że to mało praktyczne, drogie, a i otwór musi być odpowiednio mały bo inaczej klej nie da rady. Poza tym mówili że po takiej naprawie to i tak wcześniej czy później trzeba do fachowca jechać a on musi tego gluta z opony i felgi zdjąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a to nie takie łatwe.

Co do haka wkręcanego do holowania to może zaskocze niektórych ale wkręcić można go tylko z przodu, z tyłu jest tylko ucho Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (no chyba że mi się jakiś lipny model trafił).

Co do haka do przyczepy to zmieniły się przepisy w Polsce i NIE WOLNO montować haka na stałe ze względów bezpieczeństwa. Mam taki oryginalny fordowski i muszę powiedzieć że waży jakieś 20 kg (żeliwo) i wpinany jest od spodu w podłogę bagażnika i blokowany kluczykiem takim malutkim. Wtedy instalacja też jest chowana pod spód. Ciekawostka : jak zamawiasz hak do przyczepy montowany fabrycznie to dorzucają ci do wyposażenia system stabilizacji toru jazy przyczepy (to taka nadkładka na ESP - kto wiózł kilka kg na przyczepie to wie co ona potrafi zrobić z tyłem samochodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)

Alarm pasażera niezapiętych pasów jest i to na tyle sprytny że wie czy ktoś siedzi na miejscu pasażera czy nie.

Stary 10-03-2010, 15:13   #482
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał glucosum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lewarek jest taki
wszystkie fiesty mają podobne ( chyba ). Ja po 10 latach użytkowania go powiem że może być ale trzeba uważać na jakim podłożu się stawia tą łapę bo całość ma tendencje do ruchu skrętnego i zawsze bałem się że spadnie.
Mnie się kiedyś ześlizgnęła właśnie i został ślad na progu. Fakt była zima i snieg.
Cytat:
Napisał glucosum
Co do haka wkręcanego do holowania to może zaskocze niektórych ale wkręcić można go tylko z przodu, z tyłu jest tylko ucho Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (no chyba że mi się jakiś lipny model trafił).
Poprzedni model też miał tylko ucho.
Cytat:
Napisał glucosum
system stabilizacji toru jazy przyczepy (to taka nadkładka na ESP - kto wiózł kilka kg na przyczepie to wie co ona potrafi zrobić z tyłem samochodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
A jak to działa? Zmienia działanie ESP?
Cytat:
Napisał glucosum
Alarm pasażera niezapiętych pasów jest i to na tyle sprytny że wie czy ktoś siedzi na miejscu pasażera czy nie.
Ciekawe czy współpracuje też z poduszkami pasażera? Byłoby to logiczne.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2010, 16:47   #483
glucosum

Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawe czy współpracuje też z poduszkami pasażera? Byłoby to logiczne.
Może było by logiczne ale firma nic z tego nie ma że przy stłuczce wywali ci tylko jedna poducha ( nawet strata bo nie sprzedadzą ci kompletu ) za to gdyby taki czujnik zajęcia pozycji miał małą niedyspozycje i zapomniał o tym że siedzi na nim pasażer i nie wystrzeliła by poduszka to odszkodowanie płacone przez Forda mogło by "nie pokryć" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ew zysków z oszczędności Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak to działa? Zmienia działanie ESP?

"Na szczęście są już samochody wyposażone w system (ESP) z funkcją stabilizacji przyczepy. Wyłapuje on charakterystyczne drgania wywołane przez wężykowanie i odpowiednio dohamowuje tylne koła pojazdu. Niestety, potrafi być też niebezpieczny, np. gdy kierowca zdecyduje się na wyprzedzanie ciężarówki, a w połowie manewru zestaw zacznie zwalniać." cytat pochodzi z [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Osobiście mam dostęp do KUGI 2.0 TDCI 4x4 i ona ma ESP z stabilizacją toru przyczepy i hak fabryczny ale nie miałem okazji tego przetrenować......

Ostatnio edytowane przez glucosum ; 10-03-2010 o 17:03
glucosum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2010, 20:33   #484
Ford-fan
ford::average

Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Listwy pod szyby boczne można na allegro trafić.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czego to ludzie na aukcję nie wystawią Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki, Mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ford-fan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2010, 20:41   #485
Ford-fan

Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)
Rocznik: 2010

Glucosum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki za tak obfitą odp. i nawet fotki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlatego właśnie mam klocki trójkątne, nierdzewne-drewniane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , żeby zablokować koła w razie podnoszenia lewarkiem, a ucho z jednego końca i hak z drugiego, to normalka - linki przecież pasują do jednego i do drugiego.
Grunt, to linka z mocnego włókna, bo stalowa jest zero-elastyczna i przy ruszaniu szybko się zrywa od nawet lekkiego szarpnięcia (albo i w czasie jazdy) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr.
Ford-fan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2010, 09:29   #486
caligator

Model: Fiesta
Silnik: 1.6 120KM
Rocznik: 2009

co do mojej klamki okazało się że nie mają ich na stanie, auta zastępczego nie dostałem i od czwartku czekam (dziś mam odbiór auta)... długo to trwało bo klamka się "produkowała" w niemczech... problemem było to żę się po prostu wyrobiła co jest trochę dziwne w przypadku auta z przebiegiem 10tys kmGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

to juz druga moja tak długa wizyta w serwisie... mam nadzieje zę te wszystkie choroby wieku dziecięcego zdąże naprawić przed zakończeniem się gwarancjiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

P.S. Kroi mi się niebawem pierwszy przegląd... wiecie może ile $ muszę przygotować?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
caligator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2010, 09:36   #487
mancat

Silnik: 1.4 PB

A co się stało klamką?

Ja również oddaję dziś auto. Wspominałem wcześniej o zepsutym przekaźniku świateł mijania (i funkcji follow me home), który doprowadził do rozładowania akumulatora. Po wymianie przekaźnika problem zniknął na 12 godzin. Polega on na tym, że po wyjściu z auta i zamknięciu go świecą się światła mijania. Pomimo przełącznika w pozycji 0. Jadę dziś oddać auto, prawdopodobnie zostawię go w serwisie, mam zapewnione auto zastępcze. Swoją drogą jest to pierwsza faktyczna usterka (przebieg 13 tyś.).

Pierwszy przegląd to koszt około 600 zł.

Ostatnio edytowane przez mancat ; 11-03-2010 o 09:40
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2010, 11:54   #488
Morel
ford::beginner

Silnik: 1.4 Benzyna

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co się stało klamką?
...Jadę dziś oddać auto, prawdopodobnie zostawię go w serwisie, mam zapewnione auto zastępcze. Swoją drogą jest to pierwsza faktyczna usterka (przebieg 13 tyś.).
Pierwszy przegląd to koszt około 600 zł.
Ja tą "usterkę" miałem tego samego dnia gdy odebrałem auto z salonu (wściekły byłem). Rano aku ofc rozładowany, odpalanie z kabli od pana z ford pomoc. Naprawiali to w sumie cały dzień. Wieczorem miałem auto do odbioru.

Cytat:
Napisał caligator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
P.S. Kroi mi się niebawem pierwszy przegląd... wiecie może ile $ muszę przygotować?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zapowiedziano mi że około 600pln, wyszło niecałe 500 bo jakieś zniżki miałem.
Morel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2010, 16:49   #489
mancat

Silnik: 1.4 PB

Auto już odebrałem. Usterkę naprawiono w ramach akcji serwisowej. Wymieniono jakiś przewód elektryczny dochodzący do skrzynki bezpieczników pod maską. Póki co światła działają prawidłowo, oby tak dalej.
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2010, 17:12   #490
Adiktg
ford::beginner

Model: Fiesta GoldX
Silnik: 1.25 82 PS

Mam pytanie do posiadaczy wersji Platinium X.
W menu można włączyć i wyłączyć podświetlanie konsoli środkowej z tej diody w lampce.
A jak wygląda sterowanie podświetleniem wnęk na nogi. Jest to połączone z tą diodą na konsole czy działa razem ze zwykłą lampką oświetlenia wnętrza, czyli świeci po otwarciu drzwi a poźniej gaśnie?
I jeszcze jedno czy wnęki podswietlane są zwykłymi żarówkami czy LEDami?

Ja mam wersję Gold X, więc nie mam podświetlania ale pytam z ciekawości.
Adiktg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
2012 , benzyna , fiesta , fiesta mk7 , info , nowa fiesta , użytkowanie

Zasady postowania