Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zobacz wyniki ankiety: Czy Twoj C-Max MK1 ma tendencję do ściągania?
Tak, ściąga w lewo 7 43.75%
Tak, ściąga w prawo 2 12.50%
Tak, ściaga, ale raz w lewo a innym razem w prawo 2 12.50%
Nie, absolutnie, prowadzi się jak marzenie 5 31.25%
Głosujących: 16. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-07-2011, 21:22   #41
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Dziwnie ściąga w lewo

Cytat:
Napisał pkondratiuk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie! Jestesmy w domu! :-)

Moj C-Maxik idzie jak po szynach :-))) Co zrobilem:
1) Wszystkie tuleje tylnych wahaczy oraz laczniki stabilizatorow (nie potrzebnie)
2) Amortyzatory z przodu wraz z lozyskami, poduszkami, odbojami i oslonami oczywiscie
3) Kompletne nowe wahacze na przod oraz koncowki drazkow oraz laczniki

Geometria robiona dwa razy, raz po wymianie tyly a raz po zrobieniu juz calego przodu. Moj wniosek jest taki ze przyczyna sciagania byly ni mniej ni wiecej a tylne tuleje przednich wahaczy. Po wymontowaniu wahaczy wygladalo tak jakoby rzeczywiscie gumu w jednym kierunku sie usztywnily a po drugich poplynely. Ogolnie nie bylo zadnych innych objawow, ale gdzies tu na forum czytalem ze z tymi tulejami to tak jest ze zaden diagnosta nie jest w stanie stwierdzic czy sa ok, nawet na szarpakach...

Gdybym dzisiaj raz jeszcze podchodzil do tematu nie wymienilbym tylu, nie kupilbym calych wahaczy, a wymienil jedynie tuleje na przodzie - dla kompletu zmienilbym zarowne tylne jak i przednie tuleje przednich wahaczy. Lemforder'a oczywiscie. Lozyska amorow i amory - radze sprawdzic. U mnie 'bezobjawowo' przez 'fachowcow' okreslane lozyska, a jednak byly strzaskane, chociaz rzeczywicie ich dzialanie na sciaganie jest raczej znikome :-)

W razie pytan o szczegoly zapraszam serdecznie :-) Udziele wszelkich wiadomych mi informacji :-)))
Czy oprócz ściągania samochodu pojawiały ci się jakieś odgłosy na nierównościach z zawieszenia?

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2011, 08:49   #42
tunesquad

A ja niedawno wymieniłem tuleje przedniego wahacza tylko z lewej strony, wygląda na to, że trzeba zmienić też z prawej. Niedługo wezmę się za to i dam znać, czy rzeczywiście przyczyną są tuleje.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2011, 22:08   #43
panoramix
ford::average

Model: Focus C-Max / Volvo V50
Silnik: 1,6 tdci / 1.6D
Rocznik: 2004 / 2007

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy oprócz ściągania samochodu pojawiały ci się jakieś odgłosy na nierównościach z zawieszenia?
Nie. Zadnych w zasadzie. Lozyska amortyzatorow byly 'strzaskane' prawie w drobyn mak, ale nie dawaly zadnych objawow o ktorych mozna poczytac w innych tematach.
panoramix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2011, 22:10   #44
panoramix

Cytat:
Napisał tomtomasz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie mniej na początku sierpnia będę robił więc się pochwalę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czekam w takim razie na info :-)
Stary 26-07-2011, 22:17   #45
panoramix

A tak apropo - to nie spodziewalbym sie jednak cudow po tych wszystkich zabiegach. Pisze 'cudow' bo to jednak jest zawieszenie wielowahaczowe i kazde z kol pracuje dla siebie, kompletnie niezaleznie od pozostalych.

Wspomaganie aktywne jest fajnym rozwiazaniem, nie moge powiedziec ze tak nie jest, ale szkoda ze Ford nie wyposazyl naszych aut w cos w ala przelacznik City czy jakis tam inny, zebysmy mieli to samo uczucie co w samochodach ktore mielismy przed C-Maxem. Chodzi mi o to ze adaptacyjne wspomaganie jak dla mnie osobiscie zdaloby sie we francuzach, bo oni lubia takie nowinki, ale w naszych foczkach gdzie duma jest zawieszenie i komfort prowadzenia, calosc jest jakby przekombinowana.

To ze uporalem sie z problemem to nie wszystko. Bo Max jest i tak strasznie czuly na wszelkie nierownosci, zwlaszcza przy bardzo malych predkosciach, gdzie wspomaganie dwoi sie i troi by jak najbardziej nam pomoc, a wrecz wyreczyc.....

Niemniej, uwazam ze nasze samochody to i tak swietne fury :-) i oby sluzyly nam tak dlugo jak bedziemy sobie zyczyli!
Stary 27-07-2011, 09:40   #46
colin barbazynca

Model: C-Max Ghia / Swift Saudi Arabia
Silnik: 2.0 tdci dpf/ 1.3 103KM
Rocznik: 2008 / 1993

Wiesz, w mk2 juz sa 3 poziomy ustawienia sily wspomagania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
colin barbazynca jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2011, 10:41   #47
panoramix

Cytat:
Napisał colin barbazynca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiesz, w mk2 juz sa 3 poziomy ustawienia sily wspomagania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I to pewnie jest lepszym rozwiazaniem, kiedy kierowca sam decyduje o trybie ukladu kierowniczego.... Moje subiektywne odczucie jest takie ze rozwiazanie jest troche przekombinowane i tyle :-) Przycisk zmieniajacy czulosc ukladu daje poczucie wiekszej kontroli. Idzie sie jednak przyzwyczaic..... :-)
Stary 27-07-2011, 12:31   #48
kenji
ford::advanced

Model: Kuga II
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał colin barbazynca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz na myśli auto od 2011 roku czy mk1 po FL? U mnie są poziomy normalny, sportowy i komfortowy. Myślałem że tak było od początku produkcji.
kenji jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2011, 17:14   #49
smook
ford::advanced

Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005

Cytat:
W MK1 też są trzy. Sport, Normal i Comfort. To nie zależy od modelu a od wersji wyposażenia, silnika i ford wie czego.
smook jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2011, 19:40   #50
panoramix

Pytanko - słyszał ktoś z Was o czujniku kąta skrętu kół, który znajduje się razem z maglownicą? Ustawić go można za pomocą komputerka. Ja u siebie zauważyłem właśnie takową rzecz - pozycja 0 kierownicy nie jest w tym miejscu w którym powinna być.... myślę że to jest strzał w dziesiątkę Panowie...
Odpowiedz

Tagi
c-max , ford

Zasady postowania