Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-03-2015, 14:30   #41
halukuba
ford::average

Imię: Kuba
Model: Focus mk3 FL; Fiesta mk7; Transit mk7
Silnik: 1.5 TDCI (120); 1.25 (60); 2.4 (140)
Rocznik: 2016; 2009; 2008
Domyślnie Odp: Nierówne (pulsujące) przyspieszanie 2-3k obr. 3,4,5bieg

Cytat:
Napisał halukuba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawór wymieniłem i niestety po paru minutach rozgrzewki dojechał tylko do 180km/h i zaczął dławić na nowo... Tak więc, to nie Pierburg, a przy najmniej u mnie :#
W tygodniu obadaliśmy ze znajomym jeszcze raz zachowanie turbo i newralgicznych komponentów silnika. Solus jak nic wskazywał na przeładowanie turbo P0238 i świrowały parametry tylko turbo, reszta ok. Po odpaleniu i przegazowaniu gruszka zasysała sztangę i już nie odpuszczała.
Oddałem do fordowych magików, przedstawiłem objawy na co słyszę Pierburg...

..Jednak Pierburg, ale co gorsza nie bezpośrednio on. Przewody do zaworu były źle podpięte Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przyznaje, że pierwszy raz to ja sam zmieniałem, ale podpiąłem tak samo jak na starym, więc pytanie czy jeżeli poprzedni właściciel (ew. jakiś jego don meccanico italiano) grzebał i źle podpiął to jakim cudem przejechałem 17kkm i nie rozj$%$łem turbo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Fakt, z czasem objawy się nasilały i nie musiałem latać po autosradzie tylko wystarczył kilkukilometrowy odcinek obwodnicy i trochę agresywnego wyprzedzania, żeby zadławił, a pierwsze kkm to raczej ecodriving i próby poznania sposobu bycia samochodu..

..jest jeszcze jedno ryzyko. Podświadomie bronię się przed odpowiedzialnością i przyznaniem do błędu.... może jednak to ja coś popierdzieliłem? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W każdym razie moi fordowi magicy po testach statycznych i dynamicznych wyczytali ze swoich zabawek, że wszystkie parametry trurboobiegu wróciły do normy. Pozostaje kwestia zadowolenia klienta, czyli mnie ..dajcie mi godzinę.

halukuba jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2015, 16:20   #42
marcz84
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Focus Mk2 FL
Silnik: 1.6 TDCI (90KM)
Rocznik: 2010

Wymieniłem niedawno u siebie Pierburga, auto stało się odrobinę bardziej żwawe i elastyczne (a może to tylko złudzenie), ale problem pulsacyjnego przyspieszania pozostał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pojechałem do lokalnego speca od Fordów, przejechaliśmy się z komputerem i w przedziale 2.5-3.0 tys. obrotów ciśnienie doładowania w turbo dostaje wyraźnej czkawki - skacze od 1.7 do 2.1.
Profilaktycznie zmieniłem filtr paliwa i do nowego wlałem Liqui Moly Diesel Spulung (LM2666) - najlepszy preparat to czyszczenia i udrażniania wtrysków, ponoć potrafi zdziałać cuda jeżeli problem tkwi w układzie paliwowym.

Zaczynam poważnie rozważać demontaż turbosprężarki i oddanie gdzieś do przeglądu i czyszczenia, jeżeli to nie pomoże to chyba się poddam i będę udawał, że nie ma problemu...
marcz84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2015, 21:37   #43
halukuba

Już po testach.
Turbo działa jak talala.
Foka już nie jeździ ale lata.
Potwierdzam to PIERBURG był temu winien.

...lub jego błędne podpięcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-04-2015, 21:15   #44
djtom

Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci (90)

wróciło u Was? U mnie jak złoto poszarpuje na 4 i 5 w zakresie 2 a 3k rpm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
djtom jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2015, 22:52   #45
KonGos

Imię: Konrad
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi 90 KM
Rocznik: 2007

PIERBURG występuje w 90KM ? jak poradziliście sobie ostatecznie z problemem? jest ktoś z Lublina kto by coś poradził może przejechał się i sprawdził?

Potwierdzam, że objawy na zimnym nie występują. Kilka minut jazdy, nagrzanie do pierwszej kreski na termostacie i czuć pulsację w tym zakresie 2-3k obr.
Podczas wymiany rozrządu sprawdził mechanik na kompie i podobno 2 błędy egru są. Na zegarach nie świeci się żadna kontrolka.
KonGos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2015, 23:04   #46
djtom

Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci (90)

90 nie ma ale objaw jest identyczny. u mnie EGR zaślepiony zaslepką z dziurką.
djtom jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2015, 17:09   #47
marcz84
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Focus Mk2 FL
Silnik: 1.6 TDCI (90KM)

Wersja 1.6TDCi 90KM ma PIERBURGa, wiem, bo wymieniałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeżeli ktoś potrzebuje to mogę podac nr części lub sprzedać - u mnie nie to było przyczyną.
Przyczyny do dziś nie znalazłem, boję się jak ognia grzebania w turbo bo to ponoć bardzo duże koszty, zastanawiam się nad wymianą zaworu EGR, przepływki i przepustnicy...
Ktoś sobie poradził z problemem?
marcz84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2015, 09:56   #48
Lipstein

Imię: Bartek
Model: Ford Focus II FL
Silnik: 1.6 TDCI 110KM
Rocznik: 2009

Mam dokładnie te same objawy, dlatego po wymianie oleju, wszystkich filtrów, w tym filtra paliwa (po 182.000 km przebiegu) zastanawiam się, od czego zacząć dalsze poszukiwania rozwiązania problemu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Halukuba, a te Stadła to TE Stadła? Jeśli TE, to może byś podał telefon do Twoich szpeców od Forda?

Ostatnio edytowane przez Lipstein ; 19-05-2015 o 10:02
Lipstein jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2015, 22:06   #49
halukuba

Cytat:
Napisał Lipstein Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Halukuba, a te Stadła to TE Stadła?...
Jakiekolwiek masz na myśli, tak to TE Stadła.
Namiary rzucam na priv.
..ale jak masz możliwość, podłącz komp w trakcie kiedy złapie "czkawkę", mi tylko wtedy wyrzucał błąd o przeładowaniu turbo. Zaobserwuj też zachowanie sztangi gruszki przy turbo podczas zwiększania obrotów, oraz gumowe kolanko rury IC, oba te elementy podczas przeładowania zachowują się specyficznie.
Jak masz kanał to wymiana Pierburga zajmie Ci do 3 minut, więcej roboty jest z osłoną silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 20-05-2015, 10:35   #50
Lipstein

Imię: Bartek
Model: Ford Focus II FL
Silnik: 1.6 TDCI 110KM
Rocznik: 2009

Nie mam kanału ani za bardzo możliwości podpięcia kompa (cokolwiek to znaczy) w czasie jazdy, dlatego pytam o fachowców. Poprzednio sam dłubałem we Fiacie, teraz się boję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzięki za info.
Lipstein jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania