Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-04-2016, 00:32   #41
meduzrb
ford::amateur

Model: Focus MK3
Silnik: 1,6
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Używanie programu Focccus

Zgadza się. Ale mam drugi komplet kół letnich już bez czujników. Chciałbym zastąpić TPMS funkcją DDS tak by nie wyskakiwał komunikat o usterce TPMS... Może być też całkowite wyłączenie pomiaru/szacowania ciśnienia w kołach....

meduzrb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2016, 08:48   #42
spenser696969
ford::advanced

Imię: Lukasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 TDCI z DPF
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Krótko mówiąc - zabawa dla odważnych...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na forum jest większość odważnych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał meduzrb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgadza się. Ale mam drugi komplet kół letnich już bez czujników. Chciałbym zastąpić TPMS funkcją DDS tak by nie wyskakiwał komunikat o usterce TPMS... Może być też całkowite wyłączenie pomiaru/szacowania ciśnienia w kołach....
DDS kiepsko działa tak naprawdę, ale można spróbować przełączyć na DDS i zobaczyć czy będzie dobrze jak coś zawsze można powrócić do poprzednich ustawień. Z Focccusa korzystałem wiele razy i zero strachu, uważam że dopóki nie uwalę czegoś to niektórzy tylko straszą żeby nie korzystać z Focccusa. Na forum większość którzy korzystali nie mieli problemów z tym programikiem oczywiście podstawa to dobry interfejs

Ostatnio edytowane przez spenser696969 ; 05-04-2016 o 09:14
spenser696969 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2016, 10:18   #43
bestia150

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Napisał spenser696969 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na forum większość którzy korzystali nie mieli problemów z tym programikiem oczywiście podstawa to dobry interfejs
Oczywiście, że tak. Na Viakenie nie ma ŻADNYCH problemów z odczytem/zapisem konfiguracji. Nie ma się czego obawiać.
bestia150 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2016, 14:16   #44
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał bestia150 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Na Viakenie nie ma ŻADNYCH problemów z odczytem/zapisem konfiguracji. Nie ma się czego obawiać.
A myślisz, że czego ja używam? Oczywiście, że Viakena - jak chcesz, zrobię Ci parę zrzutów ekranów co potrafi FoCCCus... Jak gwarantujesz, że "nie ma się czego obawiać", to podaj swój telefon do publicznej wiadomości jako "Pogotowie ratunkowe dla użytkowników FoCCCusa"... Wtedy bez dłuższej rozmowy od razu do Ciebie będę odsyłał tych co jednak mieli trochę mniej szczęścia...

Aby było jasne - oczywiście, że FoCCCus nie za każdym razem (nie będę dyskutował jak ktoś powie "bardzo rzadko") auto "uziemia" - jednak jak zobaczyłem co potrafi zrobić z konfiguracją samochodu, to włosy mi się zjeżyły...
Z prawdopodobieństwem bliskim pewności twierdzę, że wynika to ze złego założenia Autora, że prędkość transmisji 38400 jest "bezpieczna, bo nie jest wyżyłowana"... Jest dokładnie odwrotnie - jest to zbyt niska prędkość jak na wymagania protokołów komunikacyjnych obsługi CCC.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 05-04-2016 o 14:36
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2016, 14:34   #45
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

dokładnie, w ElmConfigu to zapisu CCC (w mondeo4) jest wymaga prędkość bodajże 115k
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2016, 14:54   #46
spenser696969

Imię: Lukasz
Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 TDCI z DPF
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...prędkość transmisji 38400 jest "bezpieczna, bo nie jest wyżyłowana"... Jest dokładnie odwrotnie - jest to zbyt niska prędkość jak na wymagania protokołów komunikacyjnych obsługi CCC.
Jaka prędkość jest odpowiednia(50 000, 100 000 czy 200 000)? Czy jak zwiększymy prędkość to powinno być Ok.? Z czego wynika to że auto zostanie "uziemione" skoro program nie za każdym razem "uziemia"(tylko wina prędkości interfejsu?).

Ostatnio edytowane przez arturek ; 03-04-2019 o 15:45
spenser696969 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2016, 16:20   #47
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał spenser696969 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Czy jak zwiększymy prędkość to powinno być Ok.? Z czego wynika to że auto zostanie "uziemione" ...
Spróbuj zwiększyć prędkość transmisji w FoCCCus i powiedz jak Ci się udało... Ja - momo, że trochę się na tym znam - nie zdołałem przekonać FoCCCusa aby zechciał ruszyć z inną prędkością transmisji...
Powód potencjalnego "uziemienia" jest prozaiczny - każdy w miarę ogranięty użytkownik robi sobie odczyt konfiguracji i zapisuje ją do pliku jako "backup". Niestety FoCCCus już przy odczycie potrafi zrobić "sieczkę" z CCC. I wówczas w kopi bezpieczeństwa nie mamy "koła ratunkowego" tylko minę... Dla zdecydowanej większości użytkowników wystarcza to w zupełności do rozstania się na jakiś czas z pożytkiem z jazdy swoim autem... Sytuacja oczywiście daje się opanować (choćby przy pomocy edytora CCC na stronie autora), ale to wymaga zimnej krwi i doświadczenia... A jak z tym jest u większości użytkowników - odpowiedz sobie sam...
Stary 05-04-2016, 17:01   #48
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Chcesz powiedzieć że FoCCCus potrafi uwalić auto tylko przy "czytaniu" do pliku backup?
Kuź*a to ja nie wiem kto mądry tak pisał komputer do Focusów że można uwalić przy odczycie :/ Przecież to nie magnetyczny dysk z bad sectorami gdzie można by się nadziać z głowicą walącą o uszkodzone sektory :/
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2016, 17:16   #49
bestia150

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Nie jestem autorem programu, aby cokolwiek gwarantować. Piszę na podstawie swoich doświadczeń i przewertowania google.

Kilkadziesiąt razy odczytywałem i zapisywałem konfigurację z prędkością ustawioną na "Auto" i domyślnymi ustawieniami portu COM. I nigdy nie pojawił się żaden błąd.

Nie będę bronił Focccusa, bo idealny na pewno nie jest. A po za tym mnie to lotto czy ktoś sam sobie coś aktywuje czy pojedzie do Ciebie albo innych kolegów i za to zapłaci.

Próba jednak zniechęcenia przez Ciebie do korzystania z tego programu może zostać różnie odebrana, bo jeden klient Viakena więcej to jeden klient mniej dla was Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bestia150 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2016, 17:18   #50
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał bestia150 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Próba jednak zniechęcenia przez Ciebie do korzystania z tego programu może zostać różnie odebrana, bo jeden klient Viakena więcej to jeden klient mniej dla was
A nie o to chodzi. Ja nie mam żadnego zarobku, nie prowadzę warsztatu ani nie świadczę usług w tematyce samochodowej więc nie rozumiem jaki to "klient dla nas" jeśli sam jestem po prostu użytkownikiem tego forum. Sam też nigdy sobie ELMConfigiem samochodu nie uwaliłem a zczytałem chyba z 200 razy to auto i ze 100 razy coś do niego zapisałem, ale dziwi mnie mnie po prostu że można uwalić auto przy odczycie.
Po prostu mnie to dziwi.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania