Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-09-2019, 16:17   #581
kamilben
ford::amateur

Model: Focus Mk4 St-Line
Silnik: 1.5 Ecoblue A/T
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał Tomek_ST-line Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
EN: This is normal warning sound that Ford car makes each time if drivers attention is needed.
No It isn't. This is normal.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

This is not.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

kamilben jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2019, 17:10   #582
bidżej
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał kamilben Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chime sound is coming from IPC instead of sound system of the car.
known bug, one of many in the pile of crap that this car is.
As far as I know, it has something to do with the faulty energy management. The car thinks it's in energy saving mode - very randomly.
bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2019, 17:11   #583
dziedzic
ford::average

Model: Ford Focus Vignale kombi automat
Silnik: 1.5 EcoBoost 182 KM

Niestety i u mnie wylazły tłuste plamy na przedniej szybie. Ostatnio też skrzynia dziwnie szarpnęła. Zdjąłem nogę z gazu, samochód zaczął zwalniać po czy wcisnąłem mocniej gaz i mam wrażenie, że zrobiłem to wtedy kiedy skrzynia zmianiała bieg i czuć było ostre szarpnięcie czemu towarzyszył niezbyt przyjemny dźwięk. No i nie mogę się przyzwyczaić do tego lagu z R na D...
Będę jechał na pierwszą wymianę oleju to poproszę o update softu skrzyni
dziedzic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2019, 17:39   #584
77pawelkrz
ford::average

Odnośnie “tłustych” plam to ostatnio miałem to samo w 2 bardzo różnych wypożyczonych prawie nowych samochodach CX5 i Clio...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
77pawelkrz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2019, 18:20   #585
bidżej

Cytat:
Napisał 77pawelkrz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odnośnie “tłustych” plam to ostatnio miałem to samo w 2 bardzo różnych wypożyczonych prawie nowych samochodach CX5 i Clio...
to może być też od Plaka.
Żeby to sprawdzić, trzebaby szybę wyczyścić na glanc i przejechać się kawałek. Co też uczyniłem ostanio wracając z Chorwacji. Było dość ciepło, więc ustawiłem klimę na automat z 3 kreskami i po 1000km szyba była na dole totalnie zamglona.
Stary 24-09-2019, 18:57   #586
kamilben

Cytat:
Napisał bidżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
known bug, one of many in the pile of crap that this car is.
As far as I know, it has something to do with the faulty energy management. The car thinks it's in energy saving mode - very randomly.
Wczoraj chciałem od mojego sprzedawcy zaktualizować wszystkie moduły. Nie wiem, czy problem został rozwiązany, czy nie, jak powiedziałeś, występuje losowo.

EN: Yesterday, I wanted from my dealer to update all modules. I don't know if the issue is resolved or not, as you said It occurs randomly.
Stary 24-09-2019, 20:33   #587
bidżej

Cytat:
Napisał kamilben Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
EN: Yesterday, I wanted from my dealer to update all modules. I don't know if the issue is resolved or not, as you said It occurs randomly.
I got all available updates a couple of weeks ago and since then the problem occured twice already. So I guess it's not solved...
Stary 24-09-2019, 21:53   #588
kamilben

Cytat:
Napisał bidżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I got all available updates a couple of weeks ago and since then the problem occured twice already. So I guess it's not solved...
Sigh... According to 2gfusions forums, American Fusion once had a similar problem and the problem was solved with the ACM update. Anyway, thanks for the info. Looking forward to hear more.
Stary 25-09-2019, 11:02   #589
pitq

Imię: Piotr
Model: Ford Focus St-line
Silnik: 1.5 Ecoboost 150KM

Cześć,

u mnie 6800km, samochód odebrany w kwietniu.

Silnik 1.5 150KM St Line, manualna skrzynia.

Z zauważony usterek:
- po trzech dniach "wyskoczył" z lewarka zmiany biegów dekielek, chyba zaczepy były jakoś źle odlane. Wymieniony bez problemów na gwarancji.

- raz zablokował się ekran na kamerce cofania, samo się naprawiło po wyłączeniu silnika.

- parę razy nie było dźwięku z głośników, ale to zaraz po odbiorze auta.
W ostatnim czasie już się to nie zdarza

- czasem przy zmianie piosenek z USB, jest słyszalny trzask z głośników, delikatny ale słyszalny

- pojawił się stuk (delikatne szarpnięcie) przy zmianie biegów 1->2, czasem 2->3. Wydaje mi się, że momencie załączania następnego biegu. Nie zawsze, ale przeważnie jest, czasem pomaga bardzo powolna zmiana biegu, ale też nie jest to skuteczne w stu pocentach przypadków. Będę to zgłaszał przy okazji w ASO, może coś poradzą.

Żadnych innych niepokojących usterek nie zauważyłem i ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam
pitq
pitq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-09-2019, 13:25   #590
wozio
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Focus mk4 kombi stline
Silnik: 1.5 EcoBoost 182 KM

Cytat:
Napisał pitq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

- pojawił się stuk (delikatne szarpnięcie) przy zmianie biegów 1->2, czasem 2->3. Wydaje mi się, że momencie załączania następnego biegu. Nie zawsze, ale przeważnie jest, czasem pomaga bardzo powolna zmiana biegu, ale też nie jest to skuteczne w stu pocentach przypadków. Będę to zgłaszał przy okazji w ASO, może coś poradzą.

Też coś takiego słychać u mnie takie głuche stuknięcie. Daj znac co ci powiedzieli w ASO. Tutaj w tym wątku chyba było, albo w innym tasiemcu, że w MK3 też tak jest.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
wozio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania