Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-03-2012, 21:00   #51
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
Domyślnie Odp: "schodzenie" do biegu jałowego w czasie jazdy

Dojeżdżanie na luzie czy też na sprzęgle jest niezgodne z techniką kierowania pojazdem.

SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-03-2012, 21:14   #52
marekce1
ford::average

Model: mondeo mkIV
Silnik: 1.6 benzyna 125KM
Rocznik: 2009

bGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tyle o technice,a jak z obrotami?
marekce1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2012, 19:07   #53
Mondeczek
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: S-Max
Silnik: TDCI
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał marekce1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, jeśli mogę, ja w troche innym temacie, choć zblożnym- MK4 1.6 benzyna. Gdy dojeżdzam do skrzyzowania, na rozgrzanym silniku, wrzucam na luz, jadę z prędkością 40-50, obroty powiedzmy z 2500 spadaja szybko i płynnie na 1200-1300 i utrzymuja sie na tym poziomie do chwili zatrzymania auta (jade bez wcisnietego sprzęgła), na postoju wynoszą jakies 850-900. Podobnie jest podczas dojeżdzania na wciśniętym sprzęgle. gdy autoi stoi po podkręceniu na wyższe obroty, spadają płynnie, bez zatrzymania się, do wartosoci 850-900. Frapuje mnie ten moment "przycięcia " obrotów podczas dojeżdzania na wartości 1300. czy wszystko jest ok? wczoraj była diagnostyka- zero błędów, reset kompa i sprawdzenie wszystkich połączeń, w tym pedał gazu. Mechanik Ten typ tak ma. Obroty bez zmian, zatrzymują sie przy dojeżdzaniu na 1300, do zatrzymania się. pozdr
Marekcel.. dokładnie też tak miałem i dlatego tutaj tyle zamieszania narobiłem.
Niby "ten typ tak ma", lecz mi to nie pasowało i dlatego zrobiłem co zrobiłem (zblokowałem ten dziwny czujnik przy sprzegle) i teraz mam tak jak mam - znaczy obroty zawsze spadają (bez zająknięcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. do biegu jałowego.
Właśnie wróciłem z trasy, 2500 km. i stwierdzam, że wszystko jest OK. a może nawet i lepiej... bo.. chyba mniej pali ! "Chyba" dlatego, że przed tym zabiegiem z czujnikiem, nie do końca poznałem auto w trasie.. zrobiłem nim po polskich drogach raptem jakiś 1000 km. i wtedy wychodziło, że pali gdziś koło 8 l. Teraz Gdańsk - Hamburg - Kaseel - Hamburg - Gdańsk, spalił śrdenio 7. ( samochód załadowany, prędkość przeważnie - 140/150 km/h.)
Mondeczek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2012, 19:17   #54
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
Napisał pawcio71 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W czasie jazdy następuje doładowanie dynamiczne,-powietrze wpada pod pewnym ciśnieniem do min.przepływki,i gardzieli filtra powietrza
Zgodnie z zasadą - im szybciej jedziesz, tym szybciej jedziesz.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2012, 19:37   #55
Mondeczek

Thumbs up Odp: "schodzenie" do biegu jałowego w czasie jazdy

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgodnie z zasadą - im szybciej jedziesz, tym szybciej jedziesz.
!!!
Stary 29-03-2012, 14:29   #56
chasm
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003

Czy faktycznie na sprzęgle jest czujnik ? Chyba nie do końca...
A schodzenie obrotów sprawdzę pod wieczór - napiszę.

Sprawdzone - u mnie po naciśnięciu sprzęgła leci do ok 1000rpm, po "wyrzuceniu biegu" bez sprzęgła w ciągu poniżej 1s spada do ok. 1500rpm, tam odpoczywa koło 1s i dalej spada znów szybko (poniżej 1s) do tych ok 1000rpm.

Czyli jakiś czujnik sprzęgła jest ?

P.S. przez pewien czas w służbówce (kończyło się sprzęgło) zmieniałem biegi bez sprzęgła- da się tak jak opisał to kolega. Jeździłem tak by niepotrzebnie nie doprowadzać do jakichś niepotrzebnych uślizgów w czasie zmiany biegów (tradycyjnej)...

Ostatnio edytowane przez chasm ; 30-03-2012 o 14:27
chasm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2012, 21:02   #57
Mondeczek

jest jest.. czujnik przy pedale sprzęgła jest. tylko nikt nie wie - po co ???
jak go zmostkowałem, to obroty zawsze (bez żadnego "odpoczywania" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. spadają do biegu jałowego.
Stary 13-08-2012, 07:57   #58
Sz4mciO

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 115KM
Rocznik: 2004

Niestety opisywane rozwiązanie nie sprawdzi się w moim przypadku gdyż mam zainstalowaną funkcje tempomatu w aucie, ale przyszedł mi inny pomysł na myśl. Zakupię nowy czujnik sprzęgła i go podmienię. Może to rozwiąże mój problem.
Sz4mciO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2012, 10:50   #59
Sz4mciO

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 115KM
Rocznik: 2004

Niestety w mojej wersji z tempomatem zwarłem ze sobą 2 z 4 pinów. Obroty zaczęły schodzić szybko, ale przestał działać tempomat oraz wg. mojej oceny auto straciło na mocy. Niestety byłem zmuszony zdjąć przedmiotową zworkę i dalej męczę się z nie spadającymi obrotami.
Pozdrawiam.
Sz4mciO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2012, 20:40   #60
Mondeczek

Szymcio.. zgadzam się, że tempomat potrzebuje informacji z tego czujnika na sprzęgle. Tylko.. powiedz tak szczerze.. jak często używasz tempomatu ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do spadku mocy.. sądzę, że wygląda to tak: dopóki silnik pracuje na wysokich obrotach - turbina ostro daje.. czyli jest i moc. W momencie, jak obroty spadają do biegu jałowego, moc znika ( częściowo).. to normalne. Tak działa turbosprężarka.. istnieje pewne opóźnienie, pewna bezwładność tego układu.
Lecz jak dla mnie, wolę wolne obroty ( i świadomość, że kopa uzyskuję po rozkręceniu się turbiny) oraz.. niższe zużycie paliwa ! ( sprawdzone, policzone, potwierdzone : pół litra mniej ze zworą na pedale sprzęgła.)
Pozdrawiam.
Mondeczek.

Bump: ! Ewentualnie.. można i tak: zworę zrobić "rozłączaną".. czyli wyprowadzić, gdzieś na konsolę wyłącznik ! Jeździsz po mieście.. chcesz mieć spokojny, cichy i nie ciągnący sam z siebie silnik - włączasz zworę. Wyjeżdżasz za miasto.. chcesz mieć tempomat ( i moc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wyłączasz zworę..
Proste ?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr.

Bump: !! Przełącznik (dwu pozycyjny) można opisać jako: Ekonom / Sport.

(dodatkowy bajer jakiego nikt w Mondeo nie posiada !!) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: !!! ( tylko patrzeć, jak po przeczytaniu tego postu, pojawią się warsztaty które zaczną "usportawiać" nasze kochane Mondeczki...)
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
bieg jałowy , wolne oborty

Zasady postowania