![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Dojeżdżanie na luzie czy też na sprzęgle jest niezgodne z techniką kierowania pojazdem.
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 25-03-2009
Model: mondeo mkIV
Silnik: 1.6 benzyna 125KM
Rocznik: 2009
|
bGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tyle o technice,a jak z obrotami?
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: S-Max
Silnik: TDCI
Rocznik: 2020
|
Cytat:
Niby "ten typ tak ma", lecz mi to nie pasowało i dlatego zrobiłem co zrobiłem (zblokowałem ten dziwny czujnik przy sprzegle) i teraz mam tak jak mam - znaczy obroty zawsze spadają (bez zająknięcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. do biegu jałowego. Właśnie wróciłem z trasy, 2500 km. i stwierdzam, że wszystko jest OK. a może nawet i lepiej... bo.. chyba mniej pali ! "Chyba" dlatego, że przed tym zabiegiem z czujnikiem, nie do końca poznałem auto w trasie.. zrobiłem nim po polskich drogach raptem jakiś 1000 km. i wtedy wychodziło, że pali gdziś koło 8 l. Teraz Gdańsk - Hamburg - Kaseel - Hamburg - Gdańsk, spalił śrdenio 7. ( samochód załadowany, prędkość przeważnie - 140/150 km/h.) |
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-05-2004
Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003
|
Czy faktycznie na sprzęgle jest czujnik ? Chyba nie do końca...
A schodzenie obrotów sprawdzę pod wieczór - napiszę. Sprawdzone - u mnie po naciśnięciu sprzęgła leci do ok 1000rpm, po "wyrzuceniu biegu" bez sprzęgła w ciągu poniżej 1s spada do ok. 1500rpm, tam odpoczywa koło 1s i dalej spada znów szybko (poniżej 1s) do tych ok 1000rpm. Czyli jakiś czujnik sprzęgła jest ? P.S. przez pewien czas w służbówce (kończyło się sprzęgło) zmieniałem biegi bez sprzęgła- da się tak jak opisał to kolega. Jeździłem tak by niepotrzebnie nie doprowadzać do jakichś niepotrzebnych uślizgów w czasie zmiany biegów (tradycyjnej)... Ostatnio edytowane przez chasm ; 30-03-2012 o 14:27 |
|
|
|
|
|
#57 |
|
|
jest jest.. czujnik przy pedale sprzęgła jest. tylko nikt nie wie - po co ???
jak go zmostkowałem, to obroty zawsze (bez żadnego "odpoczywania" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. spadają do biegu jałowego. |
|
|
|
|
|
#58 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-01-2010
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 115KM
Rocznik: 2004
|
Niestety opisywane rozwiązanie nie sprawdzi się w moim przypadku gdyż mam zainstalowaną funkcje tempomatu w aucie, ale przyszedł mi inny pomysł na myśl. Zakupię nowy czujnik sprzęgła i go podmienię. Może to rozwiąże mój problem.
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-01-2010
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 115KM
Rocznik: 2004
|
Niestety w mojej wersji z tempomatem zwarłem ze sobą 2 z 4 pinów. Obroty zaczęły schodzić szybko, ale przestał działać tempomat oraz wg. mojej oceny auto straciło na mocy. Niestety byłem zmuszony zdjąć przedmiotową zworkę i dalej męczę się z nie spadającymi obrotami.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#60 |
|
|
Szymcio.. zgadzam się, że tempomat potrzebuje informacji z tego czujnika na sprzęgle. Tylko.. powiedz tak szczerze.. jak często używasz tempomatu ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do spadku mocy.. sądzę, że wygląda to tak: dopóki silnik pracuje na wysokich obrotach - turbina ostro daje.. czyli jest i moc. W momencie, jak obroty spadają do biegu jałowego, moc znika ( częściowo).. to normalne. Tak działa turbosprężarka.. istnieje pewne opóźnienie, pewna bezwładność tego układu. Lecz jak dla mnie, wolę wolne obroty ( i świadomość, że kopa uzyskuję po rozkręceniu się turbiny) oraz.. niższe zużycie paliwa ! ( sprawdzone, policzone, potwierdzone : pół litra mniej ze zworą na pedale sprzęgła.) Pozdrawiam. Mondeczek. Bump: ! Ewentualnie.. można i tak: zworę zrobić "rozłączaną".. czyli wyprowadzić, gdzieś na konsolę wyłącznik ! Jeździsz po mieście.. chcesz mieć spokojny, cichy i nie ciągnący sam z siebie silnik - włączasz zworę. Wyjeżdżasz za miasto.. chcesz mieć tempomat ( i moc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wyłączasz zworę.. Proste ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pzdr. Bump: !! Przełącznik (dwu pozycyjny) można opisać jako: Ekonom / Sport. (dodatkowy bajer jakiego nikt w Mondeo nie posiada !!) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bump: !!! ( tylko patrzeć, jak po przeczytaniu tego postu, pojawią się warsztaty które zaczną "usportawiać" nasze kochane Mondeczki...) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| bieg jałowy , wolne oborty |
|
|