Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-10-2016, 00:02   #51
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Dodanie podświetlenia nóg i schowków w drzwiach

Po pierwsze, musisz sprawdzić jakie podświetlenie masz w tych klamkach - czy multikolor (nalepka RBG i 3 piny) czy tylko czerwone (potrzebne są 2 piny ale nie miałem tego w ręce i być może we wtyku są fizycznie 3) . W pierwszym wypadku, żeby podświetlenie zadziałało potrzebne jest, oprócz doprowadzenia zasilania i masy, podpięcie ich pod panel sterujący - taki który występował w dużej konsoli dachowej. Pewnie można to obejść jakimś innym sterownikiem ale na tym trzeba się już trochę znać. Ze schematów wynika, że owszem to oświetlenie jest podpięte pod moduł drzwiowy ale tylko jednym przewodem więc to dałoby się uzupełnić. Poza tym przewody z lampek drzwiowych są spięte złączem w drzwiach z odpowiednimi przewodami w instalacji deski. Trzeba więc sprawdzić czy masz niezbędne przewody, czy w ogóle trzeba je doprowadzać do drzwi. W drugim przypadku-tylko kolor czerwony - sprawa jest prostsza, bo do lampek trzeba doprowadzić tylko zasilanie i masę - ich instalacja nie jest podpięta pod moduł drzwiowy, przewody lecą przez złącze w drzwiach do instalacji deski.

Co do kwestii wyswietlacza- to nie ten wątek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale moduł przestał działać bo wsadziłeś niekompatybilny z nim wyświetlacz - pewnie masz moduł Sync a wyświetlacz AM5T. Zależności te są opisane na forum.

Stary 26-10-2016, 11:43   #52
adnim
ford::average

Imię: piotr
Model: focus mk3
Silnik: 1,6 ti-vti 125
Rocznik: 2013

U mnie po wymianie wyświetlacza pomimo tego że miałem komplet z jednego auta, też część funkcji przestało działać (usb, przednie czujniki parkowania i automatyczne parkowanie)
Dopiero po drugim odłączeniu i podłączeniu akumulatora wszystko się "dograło".
Potem okazało się że mam problem z klimatyzacją ( manual a jednak ). Działa tylko wtedy kiedy włączyłem ją przed uruchomieniem zapłonu. Próba uruchomienia na pracującym już silniku graniczyła z cudem.
Dopiero po "aktywacji - wskazaniu" kabelkiem UCDS że mam radio z navi, wszystko wróciło do normy.
adnim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2016, 12:40   #53
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał adnim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie po wymianie wyświetlacza pomimo tego że miałem komplet z jednego auta, też część funkcji przestało działać (usb, przednie czujniki parkowania i automatyczne parkowanie)
Dopiero po drugim odłączeniu i podłączeniu akumulatora wszystko się "dograło".
Możliwe że radio zachowuje się tak samo jak u mnie po aktualizacji oprogramowania.
Zauważyłem że przy każdej takiej operacji, po włączeniu samochodu znika połowa funkcji. Np. u mnie zniknęło kompletnie radio DAB, USB, Bluetooth, kamera cofania (zostały tylko czujniki). Po półgodzinnej jeździe bez tych dodatków zostawiłem auto pod domem i po 2-óch godzinach poszedłem do auta aby naprawić problem. Okazało się że wszystkie problemy zniknęły. A żeby potwierdzić teorię to wgrywałem w innym aucie jeszcze raz i zauważyłem te same objawy. Możliwe że moduł wciąż się "dogrywają" do systemu i stąd takie opóźnienie lub braki w funkcjonalności.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2016, 12:45   #54
adnim
ford::average

Imię: piotr
Model: focus mk3
Silnik: 1,6 ti-vti 125
Rocznik: 2013

A tak na marginesie to w focusach mamy DAB ? czy tylko zwykłe fm ? W moim przypadku radio z navi ( nie sony ).
adnim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2016, 13:48   #55
boncio

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał adnim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
DAB? czy tylko zwykłe fm
Jeśli jakimś cudem masz to właśnie DAB, choć był chyba tylko w Sony, a nie DAB+ używany w Polsce, więc i tak zbędny.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ja dokładałem podświetlane klamki i schowki w tylnych drzwiach, przód miałem fabrycznie. Jak chcesz to pytaj. Mam 2 dodatkowe wiązki do tych lampek. Wiazki w drzwiach raczej nie masz.
Lampka czerwona ma napis AMBER i dwa piny w gnieździe. W tym poście opisałem sposób podłączenia do BCMa [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2016, 14:31   #56
edmun

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli jakimś cudem masz to właśnie DAB, choć był chyba tylko w Sony, a nie DAB+ używany w Polsce, więc i tak zbędny.
czy ja wiem czy cudem? Może na polski rynek wyłączali w radiach Sony? Niemiecki Focus ma DAB, angielski też. DAB+ niestety nie ma w żadnym iż to jeszcze nie te czasy dla Focusa żeby z DAB+ korzystał.
Stary 27-10-2016, 14:38   #57
boncio

Radio jest inne, to nie kwestia wyłączenia, a braku płytki w środku.
Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
DAB+ niestety nie ma w żadnym
No tu nie masz racji. Od jakiegoś czasu tuner DAB+ mozna dokupić do każdego nowego Forda od Focusa wzwyż.
Stary 27-10-2016, 15:17   #58
nurek17
ford::beginner

Imię: Bartek
Model: Mk3
Silnik: 1.6 diesel
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał Teisejas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po pierwsze, musisz sprawdzić jakie podświetlenie masz w tych klamkach - czy multikolor (nalepka RBG i 3 piny) czy tylko czerwone (potrzebne są 2 piny ale nie miałem tego w ręce i być może we wtyku są fizycznie 3) . W pierwszym wypadku, żeby podświetlenie zadziałało potrzebne jest, oprócz doprowadzenia zasilania i masy, podpięcie ich pod panel sterujący - taki który występował w dużej konsoli dachowej. Pewnie można to obejść jakimś innym sterownikiem ale na tym trzeba się już trochę znać. Ze schematów wynika, że owszem to oświetlenie jest podpięte pod moduł drzwiowy ale tylko jednym przewodem więc to dałoby się uzupełnić. Poza tym przewody z lampek drzwiowych są spięte złączem w drzwiach z odpowiednimi przewodami w instalacji deski. Trzeba więc sprawdzić czy masz niezbędne przewody, czy w ogóle trzeba je doprowadzać do drzwi. W drugim przypadku-tylko kolor czerwony - sprawa jest prostsza, bo do lampek trzeba doprowadzić tylko zasilanie i masę - ich instalacja nie jest podpięta pod moduł drzwiowy, przewody lecą przez złącze w drzwiach do instalacji deski.

Co do kwestii wyswietlacza- to nie ten wątek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale moduł przestał działać bo wsadziłeś niekompatybilny z nim wyświetlacz - pewnie masz moduł Sync a wyświetlacz AM5T. Zależności te są opisane na forum.

Witam,

właśnie sprawdziłem i klamki są niestety z naklejką RGB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ma ktoś jakiś pomysł na podłączenie ?

P.S.: w kwestii wyświetlacza na środkowej konsoli trzeba by odłączyć aku i wtedy może się jakoś to zgra ? W sumie niby logiczne, ale jeszcze na to nie wpadłem ...
nurek17 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2016, 17:08   #59
boncio

Aby to działało musisz mieć konsolę dachową obsługującą wielokolorowe (całe 7 kolorów) oświetlene nastrojowe, tą z pokrętłem. Sterowanie kolorami jest cyfrowo po LIN.
Stary 28-10-2016, 20:46   #60
edmun

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No tu nie masz racji. Od jakiegoś czasu tuner DAB+ mozna dokupić do każdego nowego Forda od Focusa wzwyż.
Wybacz. Skrót myślowy. Chodziło mi o model MK3 2011-2014. MK3.5 to co innego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania