![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
Wrzoch, a czy przy sprawdzaniu poziomu ściągales nadkole, czy da się to zrobić od dołu? Bo jak trzeba ściągnąć, to czy był sprawdzany poziom, można by było poznać po spinkach na nadkolu. Byłyby częstsze lub nowe.
|
|
|
#52 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Galaxy MK3 FL Titanium
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2012
|
1. Procedury Forda przewidują tylko sprawdzenie poziomu oleju w PowerShift, jest do tego osobny dokument w ETIS.
2. Do sprawdzenia poziomu oleju w PowerShift nie trzeba wykręcać nic poza filtrem powietrza (bo trzeba się dostać do korka wlewu oleju). Śruba kontroli z boku skrzyni jest dostępna bez większych problemów, nawet bez podnośnika. |
|
|
|
|
|
#53 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 31-01-2006
Model: Ford Escape 2018r.
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2018
|
czy moze ktos ma taka procedre sprawdzania poziomu oleju?
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0l Ecoboost 240KM
Rocznik: 2011
|
Umowilem sie do innego ASO pod koniec grudnia na taka procedure, jestem ciekaw jaki bedzie efekt
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
![]() Imię: boruch
Model: Mondeo
Silnik: EB 2.0 203KM
|
Ja jednak pojechałbym do ASO, które wymieniało olej.
Sam tak zrobiłem i bez problemu oraz bezpłatnie uzupełniono olej, szef serwisu mówił o 150ml. Niestety nie miałem pewności, że wykonali przy wymianie obie procedury adaptacji. Podjechałem do kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i biegi wchodzą... jedwabiście. Tak jak wcześniej, nawet nie wiem na jakim biegu jadę... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#56 |
|
|
Czyli jest nadziejaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przebieg jest stosunkowo mały jak na PS ale różne rzeczy czytałem o tej skrzyni, w głowie juz mi się rodziły myśli o kosztownej awarii Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
|
Jak jesteś pewien przebiegu i przed wymianą było ok., to wymiana oleju/płynu nie powinna w żaden sposób zaszkodzić skrzyni. Do ASO w którym wymieniałeś zadzwoń, to pewnie jeszcze przed świętami znajdą pół godziny na dolanie oleju (mam nadzieje gratis). Co do procedur adaptacji sprzęgieł i wybieraka... to po prostu nie wszystkim serwisom się zwyczajnie "chce" je zrobić po wymianie oleju w skrzyni.
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
|
Byłem właśnie w serwisie, dzisiaj nic nie zrobili bo stwierdzili ze najlepiej jest wykonać całą procedurę razem ze ściągnięciem miski, wg nich musiałoby być ze 2 litry za mało żeby skrzynia tak działała, sugerują że mogła się już zużyć... ale nie chce mi się wierzyć żeby się sypala po 60tys km...
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
|
Wkurzylem sie i pojechalem do innego aso jeszcze, przyjeli samochod na dolewke oleju. Nie byli niestety potem w stanie stwierdzic czy bylo za malo, w kazdym razie wykonali procedure sprawdzenia poziomu oleju i mam wrazenie ze jest lepiej. Dla pewnosci jeszcze bede musial wykonac procedure adaptacji
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
|
Przetestuj przez kilka dni, jeżeli będzie ok nie ma tematu. Jeśli coś dalej będzie nie halo, zrób adaptacje sprzęgieł i wybieraka u któregoś kolegi z forum, będziesz zadowolony.
Po wymianie oleju i jak piszesz przejechaniu 50 kkm, potrzebna jest zwykła regulacja i tyle. Coś tam się już zużyło (sprzęgła), jest nowy olej czyli nowe warunki pracy. Jak już wcześniej pisałem nie wszystkie ASO robią te adaptacje po wymianie oleju, może się po prostu boją, nie potrafią, nie chce się... Moim zdaniem problem ze skrzyniami PS jest lekko przesadzony z dwóch powodów: 1. Kosztowna naprawa (fachowcy, zwłaszcza w ASO, to wymieniacze nie mechanicy). 2. Skręcone liczniki samochodów sprowadzanych nierzadko o kilkaset tysięcy, a w następstwie... patrz pkt 1 Ostatnio edytowane przez boruch13 ; 29-12-2016 o 20:21 Powód: . |
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| awarie , skrzynia biegów , wymiana oleju |
|
|