Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-09-2009, 19:23   #51
Strzeszku
ford::advanced

Imię: Łukasz
Model: Alfa Romeo
Silnik: 1,75
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników

Cytat:
Ja tak nie mam, silnik pracuje cichutko jak na diesla, daj mu parę tysięcy niech rozwinie skrzydła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To mój chyba jest popsuty, bo klekocze prawie jak 1,9 TDI. Cicho i spokojnie to pracuje 2,2 i 2,7 HDI od PSA.

Strzeszku jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2009, 20:03   #52
radzio_s
ford::advanced

Imię: Radek
Model: Mondeo MK4 GOLD
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2009

Dokładnie ja po przesiadce z 1,6 TDCI czyli HDi nie wyobrażałem sobie że diesel w XXI wieku może mieć tak marną kulturę.
Ten rechot w przedziale 1800-2000 był nie do zniesienia aż byłem w serwisie ale pokazali mi 2 sztuki że tak mają.
Po chipie jest lepiej ale do ideału daleko.
A najbardziej się przaziłem sie jak kiedyś zgasiłem bez wciskania sprzęgła.Rozległ się łomot jakby koło dwumasowe miało wypaść.
Ale wg Auto Plazy tak ma być !
szkoda że 2,0 było tyle droższe
Silnik to wg mnie najsłabszy element tego auta.
radzio_s jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2009, 20:09   #53
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Napisał radzio_s Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie ja po przesiadce z 1,6 TDCI czyli HDi nie wyobrażałem sobie że diesel w XXI wieku może mieć tak marną kulturę.
Przejedź się 1,9 TDI (albo jeszcze lepiej 1,4 TDI, tym 3-cylindrowym) to na nowo polubisz swój TDCI.
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-09-2009, 20:23   #54
Carloss
ford::beginner

Imię: Karol
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCI 180KM
Rocznik: 07.2016

Hmmm, no to moje obawy się jakby rozwiały Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak nie tylko mój tak ma to spoko, a przy wyłączaniu silnika nie mam problemów (hałasów). Fakt 1,4 TDI - sieczkarnia hehe. Co do chipa to może warto byłoby się zastanowić, ale dpoiero po gwarancji :/

Pozdrawiam
Carloss
Carloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-09-2009, 09:03   #55
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Oczywiście silnik 1,8 tdci nie należy do cudów techniki, ma wibracje w przedziale 1000-1500 obr. na postoju przy dodawaniu gazu, przy gaszeniu bez sprzęgła słychać jakby coś się rozpadało w silniku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., za to po chipie idzie napradę fajnie i żwawo. Silnik przynajmniej u mnie nie jest głośny , nie wyczuwam żadnych nieprawidłowosci w pracy między 1800-2000 obrotów, chciałbym, to usłyszeć u kogoś innego o co chodzi. No i 1,8 ma jedną dużą zaletę - nie ma dpf Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-10-2009, 11:26   #56
taxman
ford::beginner

Model: Mondeo MK4 kombi
Silnik: 1.8TDCI 125KM
Rocznik: 10.2007

Czy ktoś może wie, czy nasza wersja silnika posiada montowaną seryjnie dogrzewnicę? Idzie zima i zastanawiam się nad ogrzewaniem postojowym. Na stronie firmowej Eberspeacher widnieje informacja o zestawach, dzięki którym można rozbudować dogrzewnicę do pełnego ogrzewania postojowego. Pewnie jest to tańsze rozwiązanie niż kupowanie całego zestawu.
taxman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2009, 09:39   #57
lewbran
ford::average

Imię: Janusz
Model: Mondeo MkIII - MkIV - jest EDGE
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2017

Po roku jeżdżenia i 25 tys km wrażenia pozytywne , po przejechaniu 15 tys silnik zachowyje się kulturalniej [ tak nie telepie jak na początku ] i nabrał większego wigoru pomiędzy 80 a 130 km/h na 5 i 6 biegu [ co jest ważne przy wyprzedzaniu ] .
Spożycie ostatnio trasa Braniewo- Warszawa- Braniewo 750 km 41l D i w jedną stronę 4 godziny z powrotem 4h 20min Srednio 5,4 l/100km .
Te 25 tys km bezawaryjnie .
lewbran jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2009, 12:55   #58
lisec
ford::average

Imię: Gregor
Model: MK 5 Mondeo Titanium
Silnik: 2.0TDCi Powershift
Rocznik: 2016

Witam
Jako że zakończyłem poruszanie się Mondkiem po 10 miesiącach użytkowania podzielę się kilkoma opiniami na temat tego modelu.
W porównaniu do octavki jest cięższy i bardziej mułowaty przy ruszaniu, jak się rozpędzi to już jedzie lepiej chodź przy pełnym bagażniku i tak dostaje zadyszki.
Straszna turbo dziura nie miałem takiej nawet w octavi1.9tdi105km większość skrętów wykonując na 3 trzeba mozolnie rozpędzać od niskich obrotów redukując na 2 silnik wpada na strasznie wysokie obroty. Może to wina skrzyni 6 biegowej podejrzewam że 5 lepiej pasuje do tego silnika i nie jest dużo głośniejsza.
Temat znany warkoczącego silnika przy wyłączeniu, trochę żenujące że autko za 75kpln klekocze jak stary żuk.
Na 10 miesięcy użytkowania i 35kkm spalanie przeciętnie 7.2 można zejść do 5 a na autostradzie do 9 ale raczej typowe litr więcej niż 105 konna octavka i tyle samo co 140km.
Blacha delikatna odgłos zamykania drzwi jak z klasy kompakt, plastiki średniej klasy trzeszczą na drzwiach i twarde to samo z deską rozdzielczą trzeszczy...
Ogrzewanie przedniej szyby pomocne ale wykonane moim zdaniem z błędem nie odmraża całej powierzchni zakresu wycieraczek co mi z tego że wszystko spłynęło jak włączając wycieraczki uszkadza się gumki na zmarzlinie na kawałku przy lewym słupku.
Oszukujący komputerowy wskaźnik rezerwy zmusił mnie do zjazdu z autostrady i zaprowadził mnie do czeskiej wioski w poszukiwaniu paliwaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Parę dni temu mondek ochronił mnie w wypadku poduchy zadziałały i plus za kolanową i to jest jego największy atut jest bezpieczny i świetnie się prowadził. Hamulce uważam za bdobre.
Teraz trzeba rozejrzeć się za nowym.
Pozdrawiam i szerokiej drogi
lisec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2010, 20:38   #59
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Odświeżam temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lisec tyle narzekania a widzę że nadal pomykamy mondkiem,może trzeba było zamienić na octavke skoro taka super Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A jak tam reszcie kolegów sprawuje się silniczek i inne podzespoły w tą zimę ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2010, 20:47   #60
TiM
ford::professional

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCi 125/144KM 340/403Nm :) chip by heko
Rocznik: 12.2007

Mi zaj... bardzo dobrze! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zasady postowania