Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-06-2016, 23:13   #631
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Jaki to model nowa nawigacja 8 calowa ?

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
OK. Nie skojarzyłem, że to o tym mówisz... Tak czy inaczej nie jest to miejsce na TEF7006. Układ TEF7006 musiał by być mniej więcej tam gdzie TEF7000 - chodzi o doprowadzenie sygnału antenowego.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - tak czy inaczej trochę szkoda, że to główne zdjęcie takie nieostre Ci wyszło... Intryguje mnie na przykład jak doprowadzona jest antena do tunera DAB+ oraz czy procesor sygnałowy jest taki sam jak u mnie... Słabo widać... Procesor główny zdaje się taki sam jak u mnie RENESAS...
Nie wiem czemu ale wydawało mi się, że to pierwsze zdjęcie wrzucił Marcin ...

Skoro obydwa radia maja standardowe tunery to jak jest realizowane TMC u Ciebie Tadeusz - masz jakieś przypuszczenia? Jak rozumiem u Ciebie TMC działa - tyle tylko ze ty nie masz bloku DAB+ porównując z Jackiem?

kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2016, 23:15   #632
krystianen
FCP member

Imię: Krystian
Model: Ford FOCUS MK3
Silnik: 2.0 TDCi 163KM - POWERSHIFT
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał JARO7007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to nie zaszkodzi sprawdzić nawet w dwie strony.
Ja sprawdzałem na 3 różnych mapach i nie ma róznicy. Sprawdziłbym na kolejnym aucie ale czas aktywacji navi niestety minał.....

609 535 500 | krystian@fordplus.pl
krystianen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2016, 23:21   #633
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał kaan1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Jak rozumiem u Ciebie TMC działa - tyle tylko ze ty nie masz bloku DAB+ porównując z Jackiem?
Nieporozumienie. Zdjęcie w wątku jest z ACM od Sync2, który leży w garażu... W samochodzie mam navi MFD z zupełnie innym ACM...
Właśnie mam otwarty ACM od navi MFD z FF3 (tego odbierającego TMC z Czech...), ale tam są jeszcze inne układy NXP - nie umiem ich zidentyfikować... Napisy nic nie mówią (układ tunera AM/FM): 70015CB, dalej CCA041 i na koniec TSD12512... Oczywiście są 2 tunery na tych układach... Nic o nich nie znalazłem... Procesor sygnałowy w tym ACM z FF3 jest równie "tajemniczy": NXP 70184SC...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 26-06-2016 o 23:30
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2016, 23:38   #634
JARO7007
ford::average

Imię: Jarek
Model: Modeo Mk5 USA
Silnik: 1,6

Cytat:
Napisał kolopeter Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co macie nagrane na mapach w katalogu \Data\traffic_data
i do poczytania
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ubiegłeś mnie z tym linkiem. Niestety tego typu artykułów w necie jest sporo. Na forum Audi też był poruszany ten problem.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wszyscy to samo. Nie ma różnych kart z mapami. I te z działającym TMC i te z nie działającym są takie same.

Co do reszty zdania - ciekawe jest dla nas i to tutaj inwestygujemy, z jakiego powodu "aktywowane" navi (i te "sklonowane" przez Skanbis i te aktywowane licencją z serwera Ford) przeważnie nie pokazują TMC a te "fabryczne" pokazują... Na pewno nie jest to kwestia licencji w samym Sync2, bo te ze Skanbisu by ją miały...
Pisząc o mapach zastanawia mnie to czy właśnie tam nie ma licencji, którą odczytuje urządzenie i odbiera komunikaty. No chyba, że samo oprogramowanie Sync'a zawiera takową. Innej ewentualności nie widzę.
Jak sam pisałeś sygnał TMC jest zunifikowany i potwierdza to fakt, że takowy można odbierać tym samym sprzętem w Niemczech, Czechach, Słowacji czy na Węgrzech, ale także w Polsce (oczywiście w przypadku posiadania licencji).
Co do klonowania Skanbisu, to jest to zastanawiające, ale nie do końca tak oczywiste.
Może oni tego nie potrafą zrobić, albo po prostu nie robią?

Cytat:
Napisał krystianen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja sprawdzałem na 3 różnych mapach i nie ma róznicy. Sprawdziłbym na kolejnym aucie ale czas aktywacji navi niestety minał.....
Skoro to robiłeś w obie strony i nic to znaczy jednak, że mapy licencji nie zawierają.

Ostatnio edytowane przez JARO7007 ; 26-06-2016 o 23:42
JARO7007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2016, 23:44   #635
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał JARO7007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Może oni tego nie potrafą zrobić, albo po prostu nie robią?
Tu nie ma nic do "potrafienia"... Sync2 zawiera cały system operacyjny i wszystkie aplikacje i licencje w 8GB NAND flash... Oni zapisują całą zawartość tego flasha (modyfikując go pod numer seryjny APIM) wraz ze wszystkimi licencjami z "dawcy"...
Licencja na polskie TMC na 99% nie siedzi w Sync2 albo siedzi w każdej aplikacji navi jaka jest dogrywana przy aktywacji licencji/update Sync2.
Tak więc nie w Sync2 trzeba szukać różnic w zachowaniu TMC i nie na karcie z mapami. Pozostaje jedynie ACM - więc na razie skupmy się na ACM...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 26-06-2016 o 23:50
Stary 26-06-2016, 23:54   #636
JARO7007

Być może masz rację, choć ja nie jestem do końca o tym przekonany, tak w kwestii ACM, jak i Scanbisu.
Bawiłem się kiedyś rozkodowywaniem sygnału TV, a potem Symbianem i nie zawsze było to takie oczywiste, niestety.
Głupie zaktualizowanie map w Audi wydaje się proste, a wiele osób ma z tym problem, nie mam tu na myśli braku umiejętności , ale sprzętu, sposobu czy czegoś jeszcze (może szczęścia).No bo jak zaktualizowana mapa chodzi u mnie , a u kogoś innego nie? Podobna sytuacja ma się z oprogramowaniem na różnego rodzaju urządzenia (PC, telefony itp). Na jednych działa prawidłowo, na innych nie tak do końca, a na innych wcale.
Ale mogę się mylić. Nic więcej nie przychodzi mi już do głowy.

Ostatnio edytowane przez JARO7007 ; 27-06-2016 o 00:06
Stary 26-06-2016, 23:58   #637
tedi_k
FCP member

No to podaj inne koncepcje...
Ja widziałem otwarty Sync2, znam z grubsza jego budowę, rozmawiam i spotykam się z człowiekiem ze Skanbisu...
Tak więc staram się mało teoretyzować a raczej interpretować znane fakty i to co widziałem/widzę a nie tylko się domyślam...
Stary 27-06-2016, 00:10   #638
JARO7007

Tadek, ja absolutnie nie neguję tego co piszesz.
Mnie jak na razie nic więcej nie przychodzi do głowy.
Stary 27-06-2016, 00:35   #639
jacek-k-wawa

Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 EB 203KM
Rocznik: 2015

Cytat:
OK. Nie skojarzyłem, że to o tym mówisz... Tak czy inaczej nie jest to miejsce na TEF7006. Układ TEF7006 musiał by być mniej więcej tam gdzie TEF7000 - chodzi o doprowadzenie sygnału antenowego.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - tak czy inaczej trochę szkoda, że to główne zdjęcie takie nieostre Ci wyszło... Intryguje mnie na przykład jak doprowadzona jest antena do tunera DAB+ oraz czy procesor sygnałowy jest taki sam jak u mnie... Słabo widać... Procesor główny zdaje się taki sam jak u mnie RENESAS...
procesor sygnałowy mam SAF 7741 a główny procesor jakiś dziwaczny - nawet nie wiem, które to jest jego oznaczenie:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie mam niestety żadnego bardziej wyraźnego zdjęcia z okolic wejść antenowych i tunerów - wiem, szkoda...

Bump: Zainteresował mnie ten podejrzany pad poniżej głowicy DAB+. Wygląda jak miejsce do obsadzenia.
Zacząłem nieco googlać i wychodzi na to, że ten 7007 jest dokładnie w takiej obudowie jaka pasowała by do tego pad'a. Na dużym powiększeniu mojego zdjęcia widać, że to jest 4 x 8 nóżek a opis obudowy w którą jest pakowany 7007 jest tutaj:
http://cache.nxp.com/documents/outline_drawing/SOT617-3.pdf?fpsp=1&WT_TYPE=Package%20Information&WT_VEND OR=FREESCALE&WT_FILE_FORMAT=pdf&WT_ASSET=Documenta tion&fileExt=.pdf

Może jednak tutaj jest pies pogrzebany?
Zdecydowanie potrzebne są zdjęcia ze środka ACM'a z samochodu, który odbiera TCM
jacek-k-wawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-06-2016, 10:19   #640
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał jacek-k-wawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...opis obudowy w którą jest pakowany 7007 jest tutaj...
Masz rację - TEF7007 jest w obudowie SOT617-3 (8x8 ) - przegapiłem to i wydawało mi się, że TEF7000 i TEF7006/7 są w takich samych obudowach. Mój błąd.
A co do Twojego procesora głównego - to RENSAS jak u mnie (tylko trochę inna wersja - zapewne z inną pojemnością wewnętrznego flasha).

Jeśli chodzi o fotkę ACM z działającym TMC - na razie brak jest chętnych - @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wyjeżdża/wyjechał na wakacje, a @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zajmuje się innymi rzeczami niż jego wkład w rozwój wiedzy na forum...

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 27-06-2016 o 10:30
Odpowiedz

Zasady postowania