Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-03-2018, 22:02   #61
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Dodanie podświetlenia nóg i schowków w drzwiach

Wykopuje.
Będę dokładał oświetlenie podsufitki i za jednym zamachem chciał bym dołożyć oświetlenie nóg. Focus wersja totalna bieda bez wiązek. Jak oryginalnie zasilane jest podświetlanie nóg ??? wiem że mozna pociągnąć z podsufitki ale w moim przypadku taka opcja nie wchodzi w gre.

lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2018, 10:58   #62
lukaszooo

Podświetlanie nóg i lampki led podsufitki dołożone, operacja dosyć prosta.
Kolejny problem to podświetlanie Cup Holdera. Jakiś czas temu założyłem tunel z podłokietnikiem i jest w nim podświetlany Cup Holder. Wiązka w tunelu jest lecz wiązka auta jest bardzo uboga.
Do diody Cup Holdera dochodzą 3 przewody, według schematu są to BU-WH niebiesko-biały, BN-GN brązowo-zielony, BK-WH czarno-biały, jak to podpiąć żeby dioda świeciła ??? BK-WH czarno biały to masa jest to oczywiste i łatwo to znaleśc na schemacie, pozostałe dwa przewody idą chyba do sterownika w podsufitce którego u mnie nie ma, da się to jakoś podłaczyć ??

Ostatnio edytowane przez lukaszooo ; 29-03-2018 o 11:04
Stary 29-03-2018, 11:53   #63
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

a czy nie jest tak, że przy podświetleniu 'multicolor' są 3 przewody do każdej diody (bo wtedy są diody RGB)?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2018, 11:56   #64
lukaszooo

W kostce do diody są 3 przewody. Na schemacie też tak jest. Sprawdzając recznie miernikiem do przewodu czarno/białego dochodzi masa, reszty przewodów brak w ori kostce auta. Podłączałem na krótko i po podaniu masy na czarny i +12V na jeden z pozostałych nic sie nie dzieje.
Stary 29-03-2018, 12:15   #65
japim
ford::advanced

Imię: Przemek
Model: S-max '11/ Chevy Tahoe '00
Silnik: 1.6EB 160KM/ 5.3 Vortec 285KM
Rocznik: 2011 / 2000

Jezeli dioda jest RGB to opcje sa dwie:
1. musi miec 4 przewody: jeden to masa + 1 przewod dla kazdego koloru.
2. Jezeli sa tylko 3 przewody a dioda nadal jest RGB - to mamy do czynienia z dioda adresowana typu WS 2812B i niestety zeby ta sie zapalila to nie wystarczy +/- , ale potrzebny jest jeszcze sygnal ze sterownika.

Szukaczka pod haslem Ardafruit , neopixel, WS2812B, arduino led itd:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jezeli to gotowy modul LED (to mozliwe ze sterownik jest juz w srodku) i na wejsciu jeden przewod bedzie masa, drugi + a trzeci sygnalem sterujacym.
japim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2018, 12:51   #66
lukaszooo

Ori dioda w cap Holderze + ori wiązka tunelu. Dioda wygląda tak samo jak ta https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/10...-478335341.jpg

Dochodzi do niej kostka z 3 kablami, na schemacie focusa mk3 również dochodzą do niej 3 przewody, jaki jest to rodzaj diody tego nie wiem.
Stary 30-05-2019, 10:48   #67
umek19
ford::beginner

Imię: Piotrek
Model: focus mk3 econetic
Silnik: 1.6 TDCI 95KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał Teisejas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i tak najpierw idzie z BCM (złącze c8pin12) do słupka A i znajdującej się tam wtyczki (pin 4) do wiązki podsufitki i powinno wrócić do tej wtyczki do pinu 5, gdzie łączy się z instalacją deski i leci bezpośrednio do naszych lampek. Ponieważ u mnie nie było przewodu powrotnego, zmostkowałem pin 4 i 5, i w ten sposób uzyskałem zasilanie na lampkach. Świecenie lampek jest jednak sterowane minusem i to oddzielnie od lampek sufitowych- przewód biało-czarny wraca z instalacji deski do wtyczki na słupku A pin 2, skąd powinien wychodzić i łącząc się z przewodem z oświetlenia nastrojowego podsufitki, dalej lecieć do BCM- złącze C4 pin1 - ponieważ u mnie nie było przewodu masowego od oświetlenia podsufitki musiałem go uzupełnić. Dopiero wówczas lampki zaczęły świecić.
Zmieniłem wiązkę sufitowa dolozylem lampki skarpetek tylko mam problem, lampki świecą jeszcze po zamknięciu samochodu i gasną po pewnym czasie ( chyba ten sam czas co gniazdo zapalniczki i podświetlenie schowka). Widzę tu problem w masie. Pin 1 złącza c4 to przewód niebieski z białym i on dochodzi do podsufitki do oświetlenia nastrojowego i wraca przez złącze 10cio pinowe na słupku A pin 1( cały czas niebieski z bialym) gdzie i kiedy zmienia się on w czarny? Może problemem jest , że mam wiązkę z Focusa 2016 a mój jest 2012. Jedyny problem jaki odkryłem to mikrofon od zestawu bluetooth szedł do drugiego slupka . Resztę przewodów które miałem wcześniej to sprawdziłem i idą tak samo w nowej wiązce. Skąd się bierze masa w lampkach na nogi . Oświetlenie nastrojowe na podsufitce świeci tak samo jak w nogach.

Udało się wszystko zrobić jak w fabryce. Okazało się ,że przewód masowy powrotny z podsufitki wraca innym piłem wiec przełożyło go w odpowiedni pin ( zajęty przez mikrofon od zestawu który u mnie idziemi w lewym slupku). Teraz mam zasilanie na brązowo zielonym i mase na brązowo białym. Czemu ten mikrofon idzie do prawego slupka skoro u mnie idzie do lewego ? Tego się chyba nie dowiem. Wiązka podsufitki napewno była jedno kolorowa bo zostały w wiązce ledy od podświetlenia podsufitki które zamierzam wykorzystać do zrobienia podświetlenia w podsufitce.

Ostatnio edytowane przez umek19 ; 31-05-2019 o 10:30
umek19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2019, 20:00   #68
Malchiki
ford::average

Imię: Michal
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017

Jestem w trakcie dokladania oświetlenia w moim Focusie. Mam juz dolozone oswietlenie „skarpetek” - i chcialbym jeszcze dodac druga lampke w bagazniku. Tutaj mam pytanie - na rynku uzywanych z focusa mk3 w zasadzie nie ma dostepnych obudow lampek bagaznika/nog (sa takie same). Czy te z wersji mk2 tez sa takie same? Ewentualnie jakiegos innego modelu Forda?
Malchiki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2019, 21:16   #69
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011

Ja mam dwie na zbyciu z mk3. Te co są na zdjęciu w moim poście #43 - już ich nie potrzebuję bo w między czasie dorewałem oryginalne diodowe do oświetlenia skarpetek. Jeśli jesteś zainteresowany to pisz na priva.

Ostatnio edytowane przez Teisejas ; 14-09-2019 o 21:22
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2019, 07:08   #70
Malchiki
ford::average

Imię: Michal
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017

Dzieki - @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - poszlo na privGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Malchiki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania