![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Panowie - ponownie proszę: idźcie sobie do Hyde-Parku!!!
|
|
|
|
#62 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
oj tam Tadeusz czepiasz się, mnie to poprawia humor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja tylko chciałem dodać, że jednak 1,0EB 100, a 125KM nie mają identycznego przebiegu momentu do 4000rpm, bo wersja 125 ma overboost do 200Nm, chwilowy ale jest. No i w Focusie wersja 100KM ma szkrzynię 5, a 125KM już 6-biegową, więc inaczej będą jeździć. Co ciekawe w C-maxie oba mają 6 biegów, a w Fieście i B-maxie oba 5. |
|
|
|
|
|
#63 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
wlasnie nie wiem co znaczy dokladnie te 200Nm i jak to rozumiec...
czy to znaczy ze moment obrotowy moze dojsc na chwilke do 200Nm ale nie koniecznie i nie jest to pewne czy tez ze np. na chwile przy nizszych obrotach bedzie dochodzil do 200Nm a pozniej przy wyzszych wroci do 170Nm bo normalnie takie cos silnik powinien spokojnie wytrzymać bo przeciazenia na wale korbowym przy wyzszych obrotach sa znacznie wieksze z racji wirujacych mas korbowodu wiec teoretycznie kazdy silnik jesli by mial to mozliwe to moze miec wiekszy moment obrotowy przy nizszych obrotach. Ale ten moment moze ograniczac np. sprezarka bo ona tez ma swoja wytrzymalosc. a z ciekawosci-zauwazcie ze silnik 125KM pali wiecej od 100KM z 5 biegowa skrzynia. Ciekawe czemu? bo jest ciezsza? ale 6 biegow powinno zapewniac mniejsze spalanie z racji lepszej mozliwosci dopasowania obrotow silnika. |
|
|
|
|
|
#64 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
koledzy, piszecie o jeżdzeniu z 4000 rpm na autostradzie... że się silnik zużywa. ale moim zdaniem 10x większy wpływ na zużywanie się silnika jest 6 sekund w zimie przy zimnym rozruchu i.... kiepskim oleju.
jeden zimny rozruch jest odpowiednikiem zużycia jak 700 km autostradą z butem w podłodze. więc może zaczniemy pierw propagować olej, a potem buty w podłodze |
|
|
|
|
|
#65 |
|
|
ten zimny rozruch i kiepski olej to jest najwieksza sciema marketingowa pod sprzedaz oleju.
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
FORD|AUTHORIZED
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
a masz jakieś dowody na to czy tylko tak sobie powiedziałeś ?
zalej 15w-40 i odpal silnik przy -20 stopni. policz sekundy na sucho, a nie da Boże ktoś mądry jeszcze robi przygazówe. także krytykujecie tu jazdę z 4000 rpm przy ful ciśnieniu, przy ful rozgrzanym roboczo silniku, a nie bierzecie pod uwagę najzwyklejszego aspektu, który towarzyszy wszystkim: od emerytów po sportowców. zimny rozruch na kiepskim oleju. to dlatego tiry, busy robią po 2-3 mln kilometrów, bo mają zimne rozruchy ograniczone do minimum PLUS ( zgoda ) dizle mają mniej cykli korby |
|
|
|
|
|
#67 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
bez żartów, 4k rpm w benzynie to nic takiego
natomiast 4k rpm przez kilka godzin dieselem to gruba przesada
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#68 |
|
|
mayak -wlacz diesla na 5000rpm i niech chodzi tak przez minute...jestem pewien ze po 30 sekundach takiej pracy silnik sam zacznie ci zwlalniac...a wiesz czemu?
Pisalem wam ze te informacje sa nawet w instrukcjach podawane ze silnik nie moze dlugo chodzic na maks. obrotach bo sie zatrze. Nie bez powodu silnik ciezarowki ma maks. obroty ustawione na 2000rpm bo to ma sluzyc tylko do tego aby te silniki wolno sie zuzywaly dzieki temu. I nie mysl sobie ze silnik diesla sie tak bardzo rozni od benzynowego. sprawdz sobie skok i srednice tloka i zobaczysz ze diesel i benzyna to sa bardzo podobne pod tym wzgledem. Ten test 4h pracy na 4000rpm=160kkm to nie jest cos co ja sobie z palca wyssalem.(to dotyczylo silnika benzynowego-bo iesel by pewnie tego nie wytrzymal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Poprostu tak dawniej testowali silniki u jakiegos producenta bo to odpowiadało własnie takiemu przebiegowi-a musieli jakos sprawdzac silniki zanim do produkci je mogli wypuscic czy wszystko jest ok. |
|
|
|
|
|
#69 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011
|
Bez najmniejszego problemu diesel taką pracę przeżyje. I 4h pracy @ 4000rpm = 160kkm to bzdura.
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
ford::average
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5EB 182KM
Rocznik: 2015
|
Widzę, że niezłe teorie są tu tworzone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a wynika z nich jedno: mój były Focus już dawno powinien mieć drugi, jak nie trzeci silnik, skoro kilkanaście razy przeganiałem go w nocy po całych Niemczech bynajmniej nie tocząc się 120km/h i co? Ano to, że przy 210 (górka była spora) na A4 intercooler się podziurawił, samochód lata dalej, nowy właściciel jest zadowolony.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|