Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-01-2018, 14:05   #7421
Hrdcr_real
ford::advanced

Imię: Adam
Model: Mondeo MK5 ST-Line
Silnik: 2,0 Tdci PS
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Ze wzgledu na mala przygode z sarenka, a dokladniej jej ominieciem i dostaniem auta zastepczego Skoda Octavia 1.4 TSI 150 km Manual w jakies podstawowej wersji mam nastepujace spostrzezenia po pol roku mondeo 2.0 tdci 180 PS St line. Wiem ze to inna klasa samochodu, ale mysle ze to da jakis poglad.

1) Mondeo duzo pewniej siedzi na drodze i sie prowadzi.
2) Wczoraj jechalem w mgle i Octavia nie ma swiatel ale swietliki. Mialem pot na plecach maja widocznosc ledwo przed maske, jadace za mna modeo przeswiecalo moje swiatla ( mialo FDL)
3) BARDZO BARDZO glosno, przy 160 jest glosniej niz w Mondku przy 220
4) bardzo slabe plastiki, twarde, a deska pod szyba wyglda jak deska do prasowania
5)niewygodne fotele w Skodzie

ale:

6)Duzo bardziej w rekach lezy mi kierownica Skody
7)Rozmieszczenie przyciskow sterowania radiem tak jak ma byc, czyli po lewej stronie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Duzo, duzo miejsca, jednak brakuje miejsca miedzy kierowca a drzwiami
9) bardzo fajna dynamika tego silnika, nie jezdzilem mondeo 1.5 ekobiust, ale tu na prawde fajnie to chodzi
10) Spalanie mi wyszlo srednie 7l, czyli tyle samo co w Mondeo ( ale przy 160 potrafil palic po 12 litrow)

ogolnie? Widac klase nizej w Octavi, oraz to ze jest to tez klasa nizej jako Skoda.

Tesknie juz za moim mondkiem i mam nadzieje ze naprawia mi go jak najszybciej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Hrdcr_real jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2018, 14:14   #7422
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Z drugiej strony Mondeo i Passat w EU bardzo dobrze się sprzedają co by mogło sugerować, że Ford EU wypuści swoje Mondeo, mimo że USA nie będą miały bliźniaka. Jak ktoś tu zauważył tak samo było z MKIV, który jakościowo był raczej lepszy. Inna sprawa, że FORD tak maniakalnie dąży do unifikacji aut że faktycznie FORD EU może nie podjąć się samodzielnego opracowania MK6. Smutne
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2018, 14:17   #7423
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Woytas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poczekałbym na kombinację jakiś nowych silników z nowym automatem
Tak na 1,0 eb z dpf albo diesel eco, z sikami a 1,5 to będzie max pojemność.

Bump:
Cytat:
Napisał qlszef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z drugiej strony Mondeo i Passat w EU bardzo dobrze się sprzedają co by mogło sugerować, że Ford EU wypuści swoje Mondeo, mimo że USA nie będą miały bliźniaka. Jak ktoś tu zauważył tak samo było z MKIV, który jakościowo był raczej lepszy. Inna sprawa, że FORD tak maniakalnie dąży do unifikacji aut że faktycznie FORD EU może nie podjąć się samodzielnego opracowania MK6. Smutne
Ja tam jestem pewien ze pojawi się lift, musza cos wypuścić z nowymi bajerami żeby mieć czas na ewentualne wykonanie nowego projektu.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2018, 14:37   #7424
qlszef

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

no ale ten lift fusiona to taka lipa. Auto Bild niby pisał że w pierwszym kwartale ma być lift ale coś ucichło. Salon w Genewie dopiero w marcu ale chyba były by już jakieś chociaż nieoficjalne info co do tego poliftowego modelu.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2018, 16:06   #7425
mbrejecki
ford::beginner

Model: Ford Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 TDCI/180 KM

Parę tygodni temu jak przyspieszałem dość ostro na 2 biegu słychać było jakby jakaś blacha pod maską wchodziła w rezonans. Na postoju było to samo jak obroty osiągały 2500. Samochód latał dalej bo nie miałem czasu jechać na serwis. Wczoraj postawiłem go w serwisie i stwierdzono że wszystko jest ok. Faktyczne wyrażny hałas znikł, jednakże przy obrotach 2500 słychać głośniejszą pracę silnika. Mechanik stwierdził że to słychać pracę wtryskiwaczy i że możliwym jest ich początkowo duży hałas i że w ciągu kilku tygodni się ułożyły . Co wy na to. Też tak macie.
mbrejecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2018, 03:20   #7426
pitekantrop

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCi

2.0 TDCI po pierwsze dość mocno dudni/buczy przy ok 2000 RPM. Pewnie kwestia projektu wydechu. Dość niefortunnie, bo akurat przy 2000 RPM na 6 biegu jest dokładnie 130 km/h, czyli najpopularniejsza prędkość naturalnego środowiska tego samochodu, czyli autostrady. To doprowadza do paradoksalnej sytuacji, gdzie przy 150-180 km/h jest tak naprawdę cichszej niż przy 130 km/h, bo bas znika, a kabina jest na tyle dobrze zaprojektowana i wyciszona, że jeszcze jest dość cicho.

A terkotanie/klekotanie swoją drogą. W TDCI ewidentnie coś terkocze i słychać to zwłaszcza na wolnych obrotach, choć ostatnio się nie przysłuchiwałem, może się "wyrobiło".
pitekantrop jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2018, 18:33   #7427
biner

No i dostałem wycenę na swoją strzałę 76 000 chca mi dać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czyli prawie połowe cennikowego po 2,5 roku.
Stary 30-01-2018, 19:17   #7428
piotrek305
ford::advanced

Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i dostałem wycenę na swoją strzałę 76 000 chca mi dać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czyli prawie połowe cennikowego po 2,5 roku.
jeździj dalej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
piotrek305 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2018, 19:28   #7429
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cennikowa się nie liczy, kto tak kupuje... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-01-2018, 19:35   #7430
biner

Cytat:
Napisał piotrek305 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jeździj dalej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no za takie pieniądze na pewno nie oddam, ale rozumiem ich oni tez chcą zarobić, a vinagle nie kupie od nich
Odpowiedz

Zasady postowania