Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-05-2010, 14:29   #831
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Co do geometrii to warto w takim przypadku dla świętego spokoju pojechać sprawdzić. Jeśli chodzi o silnik to żadne oficjalne źródła niczego nie podają. Znalazłem następujące dane na stronie mojeauto.pl:

Moc maksymalna [KM](obr/min): 96 (5750); Maks. moment obr. [Nm](obr/min): 125 (4200).

Pokrywałoby się to z Twoimi (i moimi również) wrażeniami. Maksymalny moment obrotowy jest nieco powyżej 4000 obr/min i wtedy też silnik chętniej się zbiera.

mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2010, 15:12   #832
glucosum

Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007

To "tajne" menu jest we wszystkich fordach. Tak samo jak test radia i test GEMU - choć tego jeszcze nie udało mi się uruchomić (w c-maxie tak).
Co do zbieżności to można ustawiać tylko z przodu i tylko w 1 płaszczyźnie bo ford końcówkę wahacza z wahaczem łączy nitem wychodząc z założenia że jeśli samochód nie ma "poważnego" wypadku to regulacja w tym zakresie nie jest potrzebna (w praktyce nie można zwiększyć/zmniejszyć rozstawu a przez to pochylenia) można natomiast wymienić cały element. Regulować można tylko końcówką drążka kierowniczego.
Z tyłu tradycyjnie nie można regulować bo jest belka ale można niewiele przestawiać mocowania amortyzatorów w błotnikach. Zauważył ktoś że amortyzatory i sprężyny z tyłu są osobno.... A do zbieżności trzeba mieć idealnie proste felgi bo inaczej nici z ustawiania

To buczenie doskonale znam. I z kugi i c-maxa i fiesty. To kilma. Ale są dwa źródła. Po pierwsze klimatyzacja włącza się i wyłącza z dość dużym opóźnieniem - słychać buczenie i przesuwanie a drugie to ciche syczenie gdy przed wyłączaniem włączona jest klima i następuje wyłączenie silnika wtedy spada ciśnienie w A/C.
Ciszcie się że nie słyszycie silnika benzynowego w c-maxie podczas wyłączania - już kilku fachowców twierdziło że mam turbinę a to tylko wysokociśnieniowa wysokoobrotowa pompa paliwa.

Co do alarmu to to opóźnienie jest we wszystkich alarmach CAN dokładanych. Wynika z opóźnienia przesyłania sygnału z alarmu przez can do komputera. U mnie też się to zdarza tyle że naprawdę szybko trzeba otworzyć drzwi po rozbrojeniu alarmu (a i nawet wtedy nie zawsze). Takie opóźnienia sporadycznie nie dotyczy tylko alarmu ale także pasów, włączania radia - po prostu polecenia są kolejkowane.

Co do czujników to jeśli są tylko z tyłu to nie mają prawa włączyć się w czasie jazdy bo są podłączone do światła cofania. Po włączeniu wstecznego moduł cofania robi test siebie i czujnków. Ilość pisków oznacza ew. uszkodzenie (co mi się już przydarzyło) miałem uszkodzony przewód. Jeśli testu nie przejdzie moduł to pisk jest ciągły i uniemożliwia wykorzystanie. Co do partronika - z przodu i z tyłu - to przód włącza się przyciskiem i jeśli sie go nie wyłączy ręcznie to działa podczas jazdy. Wtedy możliwe jest wzbudzenie czujnika z przodu z byle powodu a nawet przejeżdzającego obok samochodu.

Ostatnio edytowane przez glucosum ; 09-05-2010 o 15:15
glucosum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2010, 15:41   #833
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał glucosum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To buczenie doskonale znam. I z kugi i c-maxa i fiesty. To kilma. Ale są dwa źródła. Po pierwsze klimatyzacja włącza się i wyłącza z dość dużym opóźnieniem - słychać buczenie i przesuwanie a drugie to ciche syczenie gdy przed wyłączaniem włączona jest klima i następuje wyłączenie silnika wtedy spada ciśnienie w A/C.
Buczenie po kilku minutach to też zamykanie obiegu powietrza na czas postoju. Działa odwrotnie przy wejściu do samochodu.
No i radio (CD chyba) też buczy trochę.
Cytat:
Napisał glucosum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do czujników to jeśli są tylko z tyłu to nie mają prawa włączyć się w czasie jazdy bo są podłączone do światła cofania. Po włączeniu wstecznego moduł cofania robi test siebie i czujnków. Ilość pisków oznacza ew. uszkodzenie (co mi się już przydarzyło) miałem uszkodzony przewód. Jeśli testu nie przejdzie moduł to pisk jest ciągły i uniemożliwia wykorzystanie. Co do partronika - z przodu i z tyłu - to przód włącza się przyciskiem i jeśli sie go nie wyłączy ręcznie to działa podczas jazdy. Wtedy możliwe jest wzbudzenie czujnika z przodu z byle powodu a nawet przejeżdzającego obok samochodu.
Z małą poprawką - przyciskiem włącza się wszystkie czujniki (przód i tył), a nie tylko te z przodu. Jeśli chcemy w korku podjechać blisko, lub zobaczyć, czy ten za nami nie podjechał za blisko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I są automatycznie wyłączane po 20 sekundach, żeby nie działały ciągle.
Natomiast pojedyncze czujniki wyłączają się jeśli przez jakiś czas wykrywają tę samą odległość od przeszkody - np. ściana w garażu.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2010, 17:19   #834
Kamill
ford::beginner

Model: Fiesta Titanium
Silnik: 1.4 96KM

Dzięki za odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Teraz wiem, że oprócz nieco krzywej kierownicy nie mam się czym martwić.
Kamill jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2010, 13:23   #835
boncio

Wracając jeszcze do akcji serwisowej wymiany przewodu oporowego świateł dziennych, to dostałem poleconym zaproszenie do serwisu. Choć oczywiście wiedziałem dużo wcześniej i zamierzałem podczas przeglądu to załatwić, bo już 20kkm widać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie czy dostałem, bo muszą u mnie wymienić, czy salon/serwis gdzie kupiłem tak dba o klienta? Produkcja 27.05.09
Ktoś jeszcze dostał zaproszenie?
Stary 11-05-2010, 14:14   #836
jery13
ford::average

Model: Fiesta MK 7
Silnik: 1,25 82KM
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał Kamill Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To było tak: wyjechałem z garażu, wyłączyłem silnik i siedziałem w samochodzie. Po jakichś 2 minutach ten dźwięk się pojawił, trwał jakieś 5 sekund i zaraz po tym zniknęło też to ciche buczenie.
A ja jeszcze wrócę do tego dziwnego odgłosu i w jakich okolicznościach on się pojawia:
Przekręciłem kluczyk w położenie zapłonu i z powrotem ( silnika nie uruchamiałem ) po dokładnie 5 minutach pojawił się ten dźwięk z okolic schowka trwający kilka sekund a był poprzedzony cichym buczeniem słyszalnym z okolic radia i buczenie za chwilę też zniknęło.
Podobne odgłosy są słyszalne gdy włączam lub wyłączam przyciskiem OFF układ automatycznej klimatyzacji.

Ostatnio edytowane przez jery13 ; 11-05-2010 o 19:26
jery13 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2010, 16:45   #837
Kamill

Model: Fiesta Titanium
Silnik: 1.4 96KM

Dokładnie tak samo miałem.
Kamill jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2010, 21:41   #838
mancat

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB

boncio - ja też dziś dostałem. Pomimo faktu, że mam już to wymienione... muszę zadzwonić do aso zapytać czy oni to wysyłają wszystkim czy coś jeszcze powinno zostać wymienione.
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2010, 21:52   #839
niki80

Model: Focus Kombi
Silnik: 1.5 EcoBlue
Rocznik: 2019.75

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wracając jeszcze do akcji serwisowej wymiany przewodu oporowego świateł dziennych, to dostałem poleconym zaproszenie do serwisu. Choć oczywiście wiedziałem dużo wcześniej i zamierzałem podczas przeglądu to załatwić, bo już 20kkm widać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie czy dostałem, bo muszą u mnie wymienić, czy salon/serwis gdzie kupiłem tak dba o klienta? Produkcja 27.05.09
Ktoś jeszcze dostał zaproszenie?
tez dostalem - listy sa chyba wysylane z centrali forda w niemczech
niki80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2010, 22:40   #840
boncio

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
boncio - ja też dziś dostałem. Pomimo faktu, że mam już to wymienione... muszę zadzwonić do aso zapytać czy oni to wysyłają wszystkim czy coś jeszcze powinno zostać wymienione.
Jako jeden z nielicznych chyba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podejrzewam, że wysyłają każdemu. Wysyła ktoś z biura i nie pyta serwisu czy przypadkiem już wymienili.
Cytat:
Napisał niki80 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tez dostalem - listy sa chyba wysylane z centrali forda w niemczech
O widzę, że mamy identyczne Fiesty, tylko z innymi tablicami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
2012 , benzyna , fiesta , fiesta mk7 , info , nowa fiesta , użytkowanie

Zasady postowania