Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-12-2009, 15:21   #861
j_olkowski
ford::average

Model: Galaxy
Silnik: 1.9 TDI AUY
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Dogrzewacz

Cytat:
Napisał marwyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w fabrycznym w SGA raczej się nie da
Ja mam pilotaorygialnego i tam moge ustwic 3 czasy każdy na 10 minut - 2 godzin
To znaczy, że możesz ustawić czas działania dogrzewacza w przedziale od 10 do 2 godzin ?
Ja też mogę ustawić 3 czasy ale to tylko czasy kiedy urządzenia ma się włączać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

j_olkowski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2009, 09:27   #862
marwyk
ford::professional

Model: VW SHARAN
Silnik: 1.9tdi 110KM
Rocznik: 1999

tak dokładnie z pilota TP5 mogę ustawić 3 czasy i każdy z nich moze być z tego przedziału, i z tego co wyczytałem w instrukcji to każdy z nich może być różny z tego przedziału
marwyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2009, 23:37   #863
passat
ford::beginner

Model: Sharan
Silnik: 1,9 TDI AFN
Rocznik: 1997

Witam
Jestem po całodziennej walce z moim dogrzewaczem D3WZ. Sieca żarowa, czójniki płomienia, temperatury cieczy oraz przegrzania są sprawne. Napięcia z aku i alternatora oraz czójnika na podszybiu też OK. Problem polega na tym, że sterownik nie podaje napięcia na pompkę paliwa (pompka też sprawdzona na krótko, działa).
Skoro wszystkie elemeny sa sprawne to wychodzi mi, że walnięty jest sterownik.
Niestety VAG nie łączy się z blokiem dogrzewacza więc nie mam mozliwości sprawdzenia od tej strony.
Moje pytanie jest następujące, czy jest jakaś inna możliwość wykasowania błędu ze sterownika. Ew jaka może być inna przyczyna (po za sterownikiem) że nie podaje napięcia na pompkę paliwa ?

Pozdrawiam
passat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2009, 02:15   #864
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS

Cytat:
Napisał passat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Jestem po całodziennej walce .............

Moje pytanie jest następujące, czy jest jakaś inna możliwość wykasowania błędu ze sterownika. Ew jaka może być inna przyczyna (po za sterownikiem) że nie podaje napięcia na pompkę paliwa ?

Pozdrawiam
Pisałem wielokrotnie; Wypnij na chwilę wtyczkę od sterownika w srodku piecyka, tym sposobem skasujesz błędy i zresetujesz sterownik w D3WZ.
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2009, 09:23   #865
inkstar
ford::amateur

Silnik: 115 KM AUY

Witam, mam kilka podpowiedzi dla kolegi passat, bo miałem podobny przypadek i już mi ręce opadały.Ale po kolei : najpierw sprawdziłem wszystko co możliwe(m.in. dzięki wam koledzy z forum),wymieniłem świece i lutowałem przewody od pompki paliwa i niby wszystko miało hulać.Też myślałem że sterownik zablokowany i ponieważ te resety nic nie pomogły więc udałem się do serwisu. Pan podłączył swój czujnik i stwierdził,że uszkodzony jest silnik wiatraka spalin.Zdziwiło mnie to, bo na krótko go sprawdzałem i śmigał.Pan oczywiście przeliczył mi koszty ok. 500 zł (nie polecam tego serwisu koło Kielc).Oczywiscie zapłaciłem 50 zł za diagnozę i wziołem się za sprawdzenie tego wiatraka. No i okazało się,że wiatrak jest dobry, tylko popełniłem błąd za mocno skręcając górną obudowę i zablokowałem go.Wystarczyła mała podkładka i dogrzewacz śmiga do dziś. Więc kolego passat jak niechcesz sie narobić i wpędzać w koszty sprawdź najpierw ten wentylator. Po włączeniu dogrzewacza sterownik najpierw na chwiłę włącza ten wentlator( który jest w samym urządzeniu pod spodem), a potem dopiero cała procedura, czyli świeca,pompka itp. Powodzenia , bo idą mrozy
inkstar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2009, 09:24   #866
passat

Model: Sharan
Silnik: 1,9 TDI AFN

Cytat:
Napisał Stefano Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pisałem wielokrotnie; Wypnij na chwilę wtyczkę od sterownika w srodku piecyka, tym sposobem skasujesz błędy i zresetujesz sterownik w D3WZ.
Stefano-inkstar- dziękuje za odpowiedź.
Podczas porób, wtyczka ta wielokrotnie była wypinana, sprawdzałem na jej wyjściu czujniki. Coś mi się wydaje, że nie obejdzie się bez wymiany sterownika.

Ostatnio edytowane przez passat ; 30-12-2009 o 09:27
passat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2009, 11:38   #867
FABIO

Model: galaxy
Silnik: 1.9 TDI

Koledzy mam problem
tak jak pisałem w moim galaxiaku z 1997r niema podgrzewacza
i mam możliwość zakupienia kompletnego ogrzewacza z oprzyrządowaniem z galaxa z roku 2004.
Tu własnie moje pytanie czy podpasuje mi ten zestaw bo jak wszyscy wiemy to juz nowszy model galaxa i może coś mi nie pasować przy montażu ?
Czy ktoś już kiedyś próbował takiej rewolucji w swojej maszynie?
Pozdrawiam
FABIO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2009, 14:57   #868
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS

Cytat:
Napisał FABIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koledzy mam problem
tak jak pisałem w moim galaxiaku z 1997r niema podgrzewacza
i mam możliwość zakupienia kompletnego ogrzewacza z oprzyrządowaniem z galaxa z roku 2004.
Tu własnie moje pytanie czy podpasuje mi ten zestaw bo jak wszyscy wiemy to juz nowszy model galaxa i może coś mi nie pasować przy montażu ?
Czy ktoś już kiedyś próbował takiej rewolucji w swojej maszynie?
Pozdrawiam
NIe mozna podmienić! Z 2004 roku to piecyk D5ZF sterowany linią CAN, a ty masz budę z 97 roku wiec tam powinien być analagowy D3WZ, nawet D5WZ nie bardzo podchodzi bo nie masz w swoim aucie, elektrycznej pompki wody...
Cytat:
Napisał passat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stefano-inkstar- dziękuje za odpowiedź.
Podczas porób, wtyczka ta wielokrotnie była wypinana, sprawdzałem na jej wyjściu czujniki. Coś mi się wydaje, że nie obejdzie się bez wymiany sterownika.
Spokojnie do wymiany sterownika, daleko, musisz zanaleść kogoś z zegarem, aby ci sczytał błędy, może nie łaczy pomka paliwa, moze któryś kabelek do wtyki.
Trzeba wyjąć z samochodu pomkę paliwa, podpiąć do piecyka / pin 4 i masa/ i odpalić go na stole, łącząc odpowiednie kabelki.

Ostatnio edytowane przez Stefano ; 30-12-2009 o 15:02
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2009, 16:22   #869
FABIO

Model: galaxy
Silnik: 1.9 TDI

Stefano dzięki za odpowiedź
to pozostaje mi dalej marznąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Koledzy mam pytanie:czy ktoś kiedyś próbował a jak tak to prosze o jakies rady albo fotki
myśle nad tym żeby zamknąć obieg wody czyli nie dopuścić do tego aby płyn szedł pod autem i mi sie wychładzał skoro i tak niemam tam dogrzewacza!
Chce to zrobić tak jak mają to zwykłe osobówki ze obieg jest krótki w aucie i sie szybciej nagrzewa i w środku ładnie grzeje
bo sie domyślam ze to własnie z powodu tak duzego obiegu wody jaki ma galax tak ciężko silnik sie nagrzewa i podaje ciepło do auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez FABIO ; 30-12-2009 o 19:46
FABIO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2009, 22:24   #870
Goliat

Model: Ford Galaxy
Silnik: 1.9 TDI AHU 90KM :|
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał FABIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
myśle nad tym żeby zamknąć obieg wody czyli nie dopuścić do tego aby płyn szedł pod autem i mi sie wychładzał skoro i tak niemam tam dogrzewacza!
A jak zasilisz tylną nagrzewnice?

Tagi
diagnostyka silnika , temperatura silnika , webasto

Zasady postowania