![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#871 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Galaxy
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006
|
102 to nawet do galaxy za dużo bo zalecany jest 99 tak jak wcześniej pisałem wymieniłem już opony na Nokiany ZG2 215/60R16 99 W XL ale dopiero parę km zrobiłem , pierwsze wrażenia z jazdy cicho i stabilnie opony są asymetryczne więc będzie można je spokojnie przekładać jak się się podoba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#872 | |
|
ford::average
![]() Imię: jacek
Model: Mondeo mk IV
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Wysłałem zapytanie do kolegi, który zajmuje się szkoleniami w firmie co robi opony i poczekamy chwilę na odp. bo mazowieckie ma ferie i urlopy wszyscy mająGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#873 | |||
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-11-2007
Model: MkIII
Silnik: 2.2TDCI
Rocznik: 2007
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
|
#874 |
|
ford::professional
![]() Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
|
Panowie, ale z tego co piszecie to idąc w drugą stronę z indeksami, też nie spełniamy wyżej przytoczonych nakazów, co jest absurdem! Przykładowo do mojego mondolota indeks nośności wynosi 91, a prędkości H lub V. Teraz mam zimówki, które mają indeksy 93 lub 94 W, i dodatkowo XL. Gdy je ostatnio zakładałem przed zimą (już 3 raz) monter w zakładzie wulkanizacyjnym stwierdził, że nie może mi ich założyć gdyż nie są zgodne z homologacją! A on za to bierze odpowiedzialność. Bynajmniej nie chodziło o indeks XL tylko o indeksy nośności i prędkości... dla mnie to jakaś paranoja! Oczywiście pojechałem do innego zakładu oponiarskiego gdzie takiego problemu nie było. Ale jestem w stanie sobie wyobrazić, iż w przypadku kolizji drogowej, nie ważne czy z mojej winy czy innego użytkownika dróg, likwidator szkody i/lub firma ubezpieczeniowa odmówi wypłacenia odszkodowania ze względu na... zbyt wypasione opony, niezgodne z homologacją!
|
|
|
#875 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez YatzeK ; 25-02-2014 o 09:48 |
||
|
|
|
|
|
#876 | |
|
![]() Imię: Mat
Model: Ford Focus
Silnik: 2.5 RS
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Spoko opony, a co do indeksu ciężkości to nie ma problemu może być wyższy i się nic nie dzieje ani technicznie ani w razie czego z punktu kodeksu. Wszystko OK nic tylko śmigać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#877 | ||
|
![]() Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#878 |
|
|
Trochę masz rację - ale po to są właśnie rzeczoznawcy - w razie zastrzeżeń do wyceny, powołujesz rzeczoznawcę z listy PZMot i po kłopocie.
Poza tym - likwidator też ma obowiązek znać przepisy i raczej nie podłoży się sam pod oczywiste ich naruszenie - w razie jak klient powoła rzeczoznawcę w takiej sytuacji to może stracić nie tylko premię Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#879 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-10-2011
Model: Mondeo MK4 Ghia
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2010
|
Ja jestem na świeżo (1000km) po założeniu całorocznych Vredestein Quatrac 3 w rozmiarze 235/45 R17 97V i póki co opony są na '5'. Oczywiście do tanich nie należą (550/szt) ale auto jeździ jak po sznurku + jest naprawdę cicho (pomimo szerokości i wysokiego bieżnika), a raz założone dają spokój na kilka lat.
Kolega Yatzek zarzucił mi kilka dni temu, że tego rodzaju opony nie sprawdzają się przy 'dużym i ciężkim aucie'. Nie wiem skąd takie wnioski. Od 2005 jeżdżę na tego typu oponach. Najpierw około 80tys km na Vredesteinach w Oplu Astrze, potem 70tys km na Goodyear Vector 4Seasons w Mondeo MK3. W obu przypadkach nie miałem żadnych uwag do "performance'u". Moim zdaniem, jeżeli ktoś nie użytkuje auta w sposób wykraczający poza pewną "średnią" (mam na myśli agresywną sportową jazdę lub intensywne użytkowanie w trudnych terenach w okresie zimowym) to zakładanie opon sezonowych mija się z celem o ile zastąpi się je kompletem całorocznym dobrej klasy. Zakończę cytatem ze strony Vredesteina: "Opony Vredestein Quatrac 3 posiadają symbol trzech szczytów górskich z płatkiem śniegu. Oznaczenie to przyznawane jest wyłącznie oponom, które z powodzeniem przechodzą ciężkie testy zimowe na ośnieżonej nawierzchni. Opona Quatrac 3 jest zatem uznawana we wszystkich krajach, w których obowiązkowe jest stosowanie opon zimowych rozpoznawanych po tym symbolu. " Wklejam cytat bo na śniegu nie było jeszcze okazji pojeździć, wypowiem sie za rok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Za to po 750km na A2 i A1 mogę tylko polecać. |
|
|
|
|
|
#880 |
|
![]() Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008