Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-02-2023, 10:57   #81
Fordzik69
ford::amateur

Imię: Wojciech
Model: S-Max
Silnik: 2.0 tdci 163KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Cały czas wypala DPF

Witam ,

Po zakupie auta wymianie wszytskich filtrow rozrzadu itd postanowłem sie przejechac dłuższą trase i sprawdzić w jakiej kondyscji jest DPF . Siknik 2.0 Tdci 163 km. Przebieg 186 tys km.

Zaobserwowałem na FDPF zaraz po wyjedzie wskoczyły poniższe odczyty i uruchomiła się procedura wypalania :
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przez pare km przy predkosci około 80 km/h wyapał się i zszedł do wartości :
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po chwili jak temperatura zeszła do normalnego poziomu przeliczył na nowo wypełnienie DPF :

ale dosłownie po kilku sekndach wartości podskoczyły i na nowo zaczął wypalanie DPF .
Na trasie 50 km wypalał się 5 krotnie .
Wracając do domu stwierdziłem że pojadę przez autostrade , odcinek 30 km wypalał cały czas schodząc do poziomu :

Temp spadała na kilka sekund po SOOT wskawiał po nad 30% i znowu temp do góry i SOOT poniżej 30% .
Wypalanie zakończył dopiero jak zjechałem z autosrady po czym po ponownym przeliczeniu znowu wypalanie .

OD czego zacząć ?

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Fordzik69 ; 19-02-2023 o 11:18
Fordzik69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2023, 15:35   #82
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Czeste wypalanie DPF

Podejrzewam że zatankowałeś super paliwo z niewiadomego pochodzenia i stąd takie problemy . Raz i mnie się też tak zrobiło , dopiero po wypaleni wszystkiego i zalaniu z pewnego źródła wszystko wróciło do normy .
Stary 21-02-2023, 09:43   #83
Fordzik69

Imię: Wojciech
Model: S-Max
Silnik: 2.0 tdci 163KM
Rocznik: 2014

Tylko i wyłącznie Orlen Verva.
Fordzik69 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2023, 10:38   #84
SAR37
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 BT 238KM
Rocznik: 2021

Cytat:
Napisał Fordzik69 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko i wyłącznie Orlen Verva.
No to masz odpowiedźGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
SAR37 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2024, 16:33   #85
tubisiak

Imię: Tomek
Model: mondeo
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2010
Domyślnie Częste wypalanie DPF

S-max, 2.2 TDCi 2012. Wypalanie DPF załącza się praktycznie przy każdej jeździe autem.
Zakładam, że to wypalanie: zaobserwowałem to na postoju. Wyższe spalanie chwilowe i pyrkanie z rury wydechowej (jak w traktorze). Spaliny mają inny zapach. Odczekam minutę - kilka i słychać jak coś się przełącza, spalanie wraca do normy i przestaje pyrkać.
Auto miało czyszczony DPF, wymieniony zawór EGR (wyskakiwał błąd zacięcia), ale cały czas jest to samo. Wyraźnie więcej pali i ma okopcone wydechy.
(EGR miał wymieniany bo poza błędem, auto się dławiło, a silnik wibrował. To dławienie jeszcze kilka razy wystąpiło po wymianie zaworu).
Macie jakiś pomysł?
W warsztacie kombinują. Teraz jest temat sprawdzenia wtrysków. Być może któryś leje i DPF dostaje komunikaty, które każą mu się wypalać. ???
tubisiak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2024, 16:38   #86
tomao

Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Częste wypalanie DPF

Cytat:
Napisał tubisiak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ma okopcone wydechy
Z DPF to bardzo dziwne, za nim powinno być już czysto. A jakie pokazuje ciśnienie różnicowe w wydechu?
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2024, 16:52   #87
tubisiak

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Nie mam pojęcia. Ja się średnio znam. W warsztacie troche po omacku próbują. Zanim zaczną wtryski sprawdzać, chciałem sprawdzić inne opcje.
A te okopcenia mogą być od wtrysków? To by potwierdzało diagnozę.

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 28-10-2024 o 08:11
Stary 25-10-2024, 18:51   #88
tomao

Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Kopcenie może być od układu wtryskowego lub dolotowego. Sadza powinna zostać w DPF, wygląda to trochę, jakby był fizycznie uszkodzony wewnątrz.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2024, 20:59   #89
tubisiak

Cytat:
Napisał jaceks Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
moze być też wypalona uszczelka pod kolektorem wydechowym.
też tak miałem że wypalał się filtr kilka razy dzienniem a spaliny zamiast iść na filtr i czujnik ciśnienia, szły w komore silnika. wtedy czujnik róznicowy głupiał i wypalał filtr bez przerwy
O kurcze, teraz to przeczytałem. Mi też śmierdzi spalinami w kabinie. Pod światłami stanę i smród. Może w tym leży problem z tym DPF.
Stary 28-10-2024, 10:57   #90
szynszyl
ford::professional

Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał tubisiak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
S-max, 2.2 TDCi 2012.
za dpf 2.0 ma płaską blaszkę. 2.2 ma obejmę. na tym łaczeniu rura - rura po demontazu bedzie waliło smrodem do porzygania... obejma w ASO ponad 120zł ale warto

1% podatku na mojego syna
szynszyl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania