Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-04-2018, 09:36   #951
Kiler2196
ford::average

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?

Cytat:
Napisał bzikoll Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie
przed liftem metoda wypalania DPF'a jest realizowana w inny sposób.
nie ma takiego przekaźnika

Zamontowałem diodę na próbę do przedlifta i zauważyłem, że podczas wypalania DPF (spalanie na poziomie 1.1 - 1.4 litra (skrzynia automatyczna), włączone wentylatory) i co dziwne - DIODA SIĘ ZAŚWIECIŁA !!!!. Jak to wytłumaczyć? Zbieg okoliczności?

Kiler2196 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2018, 12:46   #952
bzikoll

Imię: Tomasz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał Kiler2196 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zamontowałem diodę na próbę do przedlifta i zauważyłem, że podczas wypalania DPF (spalanie na poziomie 1.1 - 1.4 litra (skrzynia automatyczna), włączone wentylatory) i co dziwne - DIODA SIĘ ZAŚWIECIŁA !!!!. Jak to wytłumaczyć? Zbieg okoliczności?
Przekaźnik R4 w przed-lifcie odpowiada za świece żarowe, może jednak w trakcie wypalania DPFa w przed-lifcie też one działają i dogrzewają silnik ?

trzeba by jeszcze kogoś o tę teorię podpytać ...

ma ktoś coś do powiedzenia na ten temat ?

możesz też w trakcie tej sygnalizacji zerknąć jak wyglądają PIDy od DPFa ?
bzikoll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-04-2018, 12:53   #953
Kiler2196

Cytat:
Napisał bzikoll Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przekaźnik R4 w przed-lifcie odpowiada za świece żarowe, może jednak w trakcie wypalania DPFa w przed-lifcie też one działają i dogrzewają silnik ?

trzeba by jeszcze kogoś o tę teorię podpytać ...

ma ktoś coś do powiedzenia na ten temat ?

możesz też w trakcie tej sygnalizacji zerknąć jak wyglądają PIDy od DPFa ?

Nie mam odpowiedniej wiedzy jak sprawdzić te PID-y. Pewnie trzeba się pod komputer podłączyć?
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, podczas odpalenia auta (zimny, ciepły silnik) przez pierwsze parę sekund dioda mi się świeci. nie jest to zawsze. Później przestaje.
Stary 26-04-2018, 11:04   #954
bzikoll

Cytat:
Napisał Kiler2196 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie mam odpowiedniej wiedzy jak sprawdzić te PID-y. Pewnie trzeba się pod komputer podłączyć?
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, podczas odpalenia auta (zimny, ciepły silnik) przez pierwsze parę sekund dioda mi się świeci. nie jest to zawsze. Później przestaje.
poszukaj kogoś w sąsiedztwie kto Ci pomoże ogarnąć to za pomocą telefonu,
jedynie musisz dodatkowo posiadać ELMa.

ja u siebie inną próbę zrobię i dam znać o efektach obserwacji.
Stary 26-04-2018, 16:31   #955
Kiler2196

Cytat:

OK. Jestem umówiony na komputer bo mi wywaliło awaria silnika to może się coś więcej dowiem.

Niestety kolega z forum który podłączył komputer nie miał wiedzy jak sprawdzić kiedy było ostatnie wypalanie, ale również nie wiedział jak włączyć statyczne wypalanie DPF. Moze ktoś z okolic Poznania mógł sprawdzić działanie diody wypalania DPF w moim przedlifcie?

Ostatnio edytowane przez Kiler2196 ; 29-04-2018 o 23:25
Stary 08-05-2018, 09:17   #956
Kiler2196

Talking Odp: Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?

Cytat:

Coś się więcej dowiedziałeś?

Dodam, że podczas włączenia zapłonu/odpalenia auta dioda się świeci przez ok 15 sekund. Później się wyłącza. Zrobiłem już ok 500km na trasie i dioda się jeszcze nie zaświeciła, ale przynajmniej zniknął mi błąd DPF Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-05-2018, 10:29   #957
bzikoll

Cytat:
Coś się więcej dowiedziałeś?

Dodam, że podczas włączenia zapłonu/odpalenia auta dioda się świeci przez ok 15 sekund. Później się wyłącza. Zrobiłem już ok 500km na trasie i dioda się jeszcze nie zaświeciła, ale przynajmniej zniknął mi błąd DPF Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jeszcze nie udało mi się złapać wypalania i nie mogę potwierdzić czy to co Ty masz u Siebie zamontowane może się nadawać na sygnalizację wypalania w przedlicie.

chyba, że ktoś z kolegów ma możliwość sprawdzenia czy w trakcie wypalania DPFa w przedlifcie używane są świece żarowe (najlepiej po PIDach czy coś podobnego)
Stary 16-05-2018, 22:40   #958
Daniel 220

Imię: Daniel
Model: mondeo
Silnik: TDCI
Rocznik: 2012

czy sprawa wypalania filtra ma się tak samo w silniku 1,6 tdci? jaki tam jest filtr?
Daniel 220 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2018, 11:50   #959
wfm125m
ford::amateur

Imię: Marek
Model: Ford MK4
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał Daniel 220 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy sprawa wypalania filtra ma się tak samo w silniku 1,6 tdci? jaki tam jest filtr?
Witam,
Mam silnik 1.6 TDCI i 2/3 razy podczas jazdy poczułem chwilowy spadek mocy (może mniej niż sekunda) co mnie trochę zdziwiło. I na foum znalazłem opnie, że taki chwilowy spadek mocy związany jest właśnei z włączeniem się procedury wypalania DPF. Niestety nie zwracałem uwagi na spalanie (jeszcze wtedy nie wiedziałem o co chodzi).

Pamiętam jednak, że po takim spadku jak już dojechałem do celu (kilka kilometrów jazdy) po wyłączeniu zapłonu i wyjściu samochodu wentylator nadal się kręcił (pierwszy raz tak się stało) i to też jest (chyba) oznaka, że samochód był w trybie wypalania DPF.
wfm125m jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-05-2018, 11:03   #960
bzikoll

Cytat:
Coś się więcej dowiedziałeś?.....
Witam,
zrobiłem parę testów i sprawa wygląda mniej więcej tak,
w trakcie wypalania DPFa nie wskakuje w kompie włączenie świec żarowych, ale to logiczne bo od razy takaż sama kontrolka by się świeciła na zegarach,
co jednak nie wyklucza istnienia takiego faktu, że dla zwiększenia obciążenia silnika włączane są różne odbiorniki (grzanie szyb, wiatrak, itp.)
trzeba to jednak ostatecznie potwierdzić u kolegów bardziej obeznanych,
dodatkowo dziwne to jest bo świece przy takim użytkowaniu chyba trzeba by wymieniać częściej.

teraz kolega mając już zainstalowaną tę kontrolkę musi w kompie zaobserwować kiedy PID - "GPC" jest "ON" w korelacji właśnie z zainstalowaną kontrolką i kontrolką świec żarowych na zegarach.
Odpowiedz

Zasady postowania