![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 29-12-2009
Model: Fusion
Silnik: 1.4 Duratec
Rocznik: 2003
|
Witam. Będąc po zimie w serwisie klimatyzacji okazało się, że odpowiedzialny za nią układ elektryczny jest niesprawny (klimatyzacja ręczna).
Sprężarka „na krótko” pracuje, tzn., po zwarciu styków przekaźnika K32 jej elektromagnes przyciąga i urządzenie chłodzi pojazd prawidłowo. Zdobyłem schemat elektryczny Fiesta/Fusion i rozpocząłem diagnozowanie. Wszelkie połączenia elektryczne są w porządku. Wczoraj postanowiłem sprawdzić przyciski N75 i N76 (A/C i recyrkulacja). Po demontażu panelu zastałem tam jeszcze płytkę drukowaną z elementami SMD. Czyżby to był A128 (moduł kontroli ogrzewania) ? Jeśli nie, to gdzie on się znajduje? Czy ma ktoś dokładniejszy schemat tej części samochodu? Utknąłem w miejscu z naprawą. Na schemacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zaznaczyłem miejsca pomiarów napięcia. Dodam, że obwód recyrkulacji (przycisk N76) pracuje prawidłowo. Ostatnio edytowane przez Arek-o2 ; 20-05-2010 o 08:03 Powód: link |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
NAPRAWIŁEM ! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mimo wszystko dzięki za zainteresowanie (85 odwiedzin). Gdy zorientowałem się, że na schemacie nie umieszczono wszystkich detali, postanowiłem poszperać więcej w literaturze i bardziej poznać zasadę działania elementów sterujących klimatyzacje. Za sprawność działania układu są odpowiedzialne również czujniki: - czujnik termistorowy, - wyłącznik ciśnieniowy, - urządzenie przeciwoblodzeniowe, - urządzenie zwiększające prędkość obrotową biegu jałowego. Postanowiłem odnaleźć w/w elementy i .... BINGO: przy kostce od wyłącznika ciśnieniowego urwany jeden z przewodów. . |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dla zainteresowanych dodam fotografie wspomnianej płytki drukowanej
i panelu sterowania klimatyzacji po wyjęciu z konsoli (widoczny tył panelu). Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-02-2008
Model: FUSION
Silnik: 1,4 benz
Rocznik: 05
|
Arek, gratulacje za naprawę. Masz schemat całej elektryki fusiona? udostępnisz?
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: RobeK
Model: Focus 1,8TDCi/2004/100KM/Ghia-Sedan +FUSION 1,4TDCi 2004/68KM + Suzuki-GSX-750F/1993/106KM
Silnik: 1,8 TDCi/1,4TDCi/750ccmPB98
Rocznik: 2004/2004/1993
|
Witam.
Panowie - potrzebuję wsparcia w temacie klimy w Fuzji 1,4 TDCi 2004r. Otóż: - gdzie znajduje się CONTROL ASSY REGLER Nr Ford-a: 98FB 9A819 BA ??? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (sterownik klimatyzacji) Wg katalogu jego miejsce to (patrząc na silnik od przodu pojazdu) - dolny prawy narożnik chłodnicy / obudowy wentylatora. I rzeczywiście, kształt narożnika obudowy wentylatora pasuje do kształtu mocowania tego "sterownika klimy" (chyba sterownikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) ale brak jakiejkolwiek obudowy czy też mocowania (wkręty/śruby) a jest zbyt "głęboki" aby "schować się" w narożniku tejże obudowy, oczywiście po wcześniejszym "zaadoptowaniu" czyt. wycięciu otworu - możliwe dociśnięcie do chłodnicy klimy i uszkodzenie "beczki" sterownika. Podejrzewam, że była "mała" stłuczka u poprzednika a chcę doprowadzić to do porządku. Proszę o info. Dzięki. Klocek7 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-03-2009
Model: FF
Silnik: tdci
|
Witam
ja mam taki problem gdy jadę dłużej z włączoną klimą po pewnym czasie coraz mniej chłodzi a w końcu przestaje. dopiero po wyłączeniu klimy na co najmniej pół godziny i ponownym włączeniu znów chłodzi. nie wiem co moż być przyczyną, czynnik chłodzący jest, nie brakuje ciśnienia a jednak takie numery mam |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Model: Focus 1,8TDCi/2004/100KM/Ghia-Sedan +FUSION 1,4TDCi 2004/68KM + Suzuki-GSX-750F/1993/106KM
|
Witam.
Pozwólcie, że raz jeszcze wrócę do mojej prośby o pomoc w lokalizacji sterownika klimy w Fuzji 1,4 TDCi 2004r. Jak już pisałem wcześniej (patrz powyżej) nie wiem gdzie i jak zamontować tego "szczegóła". Narożnik wentylatora chłodnicy klimatyzacji wygląda tak: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a ten sterownik, tak: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Kształt podobny, nieprawda? Ale czy to tu??? A grzeje się niesamowicie i "coś" go musi ciągle schładzać ??? Podejrzewam, że chłodnica i wentylator nie są oryginały. Pomóżcie !!! Bo w te upały bez klimy to smażalnia ! Dzięki za każdą info. Klocek7 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Ponownie w sprawie sterownika klimy:Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki za chęci - znalazłem (tu muszę pokazać gdzie, bo załączę obrazek: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) Już ja go tam "wkleję" Łączę pozdrowienia dla upartych i wytrwałych !!! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdro.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Klocek7 Ps.: wspomniany obrazek: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| fusion , klima , klimatyzacja |
|
|