Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-07-2010, 10:42   #1
herbaciarz
ford::amateur

Model: Mondeo mk2
Silnik: 1.8
Rocznik: 1997
Domyślnie Lampka podsufitowa dziala tylko przy otwarciu tylnych lewych drzwi i bagaznika

Witam serdecznie,

Podobnych wątków jest mnóstwo. Długo, długo szukałem, ale większość wątków dotyczy trochę innego problemu - np. całkowicie niedziałająca żarówka, albo jakiś czujnik w zamku.

Tutaj sprawa wygląda tak, że lampka nie zapala się przy otwieraniu LP, PP i PT drzwi. Czujnik za to odpowiadający znajduje się przy na "słupku". Sprawdziłem to na lewych tylnych drzwiach ręcznie naciskając odpowiedni przycisk.

Czujniki w innych drzwiach wyglądają na sprawne - tj. sprawnie się dociskają i odskakują.

Obstawiałbym bezpieczniki, albo jakiś problem z kablami. Niestety nie wiem które bezpieczniki mogłyby za to odpowiadać itp.

Ładnie proszę was o pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

herbaciarz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2010, 12:50   #2
sumo75
ford::average

Imię: lukasz
Model: mondeo combi mk2
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Lampka podsufitowa dziala tylko przy otwarciu tylnych lewych drzwi i bagaznika

sprawdzanie bezpiecznikow nic ci nie da to nie to jest problemem. dobierz sie do przelacznika w slupkach i zewrzyj na krotko wykluczysz przynajmniej same styki przelacznikow.to ze dzialaja mechanicznie nie znaczy ze elektrycznie sa sprawne.troche dziwne to uszkodzenie przyznam szczerze napisz moze czy nagle przestalo dzialac czy powoli kolejne drzwi...
sumo75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2010, 14:52   #3
herbaciarz
ford::amateur

Model: Mondeo mk2
Silnik: 1.8
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Lampka podsufitowa dziala tylko przy otwarciu tylnych lewych drzwi i bagaznika

Ciężko mi powiedzieć, czy nagle, czy powoli kolejne drzwi. Autko przejąłem od rodziców i powoli rozpracowuję kolejne usterki.

Rozebrałem ten metalowy element z przyciskiem. Zamieniłem z tylnymi drzwiami i jest to samo. Uszkodzenie tego elementu możemy wykluczyć. Musi być więc coś z przewodami lub dalej w elektryce. Jakieś propozycje gdzie szukać tej usterki?
herbaciarz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2010, 22:07   #4
sumo75
ford::average

Imię: lukasz
Model: mondeo combi mk2
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 1998

kurcze nie mam schematu elektrycznego nie moge znalezc na dysku ale wydaje mi sie ze wiazka przewodow do oswietlenia biegnie lewym przednim slupkiem. nalezalo by sprawdzic czy dochodzi plus 12 v do tych przelacznikow w drzwiach (spawdz ktore piny na tym dzialajacym) nie wiem jak bardzo jestes zaawansowany w elektryce ale mam nadzieje ze z miernikiem sobie porzadzisz... o ile go posiadasz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sumo75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania