![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 16-02-2010
Model: mondeo
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 95
|
Witam
Zaznaczam na początku, że przeszukałem stare tematy i nigdzie do końca problem nie został rozwiązany. Sprawa tyczy się mondeo mk1 kombi 1.8 td 95r. Auto podczas odpalania(ciężkiego zazwyczaj) puszcza chmurę dymu. A w czasie jazdy boję się dodać gazu bo za mną nie ma nic widać tylko kłęby szarego dymu. Wymieniłem uszczelke pokrywy zaworów i filtr powietrza. Oleju nie zauważyłem aby ubywało, więc raczej nie bierze. Znam historie tego modelu i nie był kręcony, a ma na tę chwilę 270 tys przebiegu więc w sumie malutko jak na diesla. Kolega ma ten sam samochod i przy nawet ostrym zrywie nie puszcza nawet bączka...więc nie wiem o co chodzi. Dodam jeszcze, że jak odpale i zostawie włączony to słychac nierówna pracę silnika-tak szarpie lekko co chwile. Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 28-08-2010 o 08:22 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 26-12-2006
Model: C-Max
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2005
|
szarpanie to powietrze w ON, co do dymienia... albo zle ustawiony booster albo lejace wtryski.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-04-2009
Model: Mondeo Kombi
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1997
|
jeśli chodzi odymienie to spróbował bym wypolerować trzpień boostera,u mnie też kombinowałem z tą chmurą a to była taka pier...Odnośnie odpalania tak jak kolega grzesdc szukał bym powietrza w układzie przewody,pompka itp.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
...
Ostatnio edytowane przez glazik5 ; 21-11-2010 o 14:01 |
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 16-01-2008
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1998
|
Witam wszystkich. Podepnę się pod temat bo objawy podobne. Mk2 97 r i poza dymieniem przy dodaniu gazu występuje coś co nazywam wariackimi obrotami. Silnik w pewnym momencie dostaje dziwnych drgań po których obroty wskakują na sekundę na maxa przy równoczesnym wydmuchu czarnej chmury spalin. Dzieje się to co jakiś czas lub nawet 3-4 razy w ciągu jednego dnia. Co o tym myślicie?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
dziurawe membrany boostera
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Czy ew. naprawa jest skomplikowana i czy można gdzieś dostać membrany i inne elementy uszczelnienia tegoż zaworu? Jeśli tak proszę o linka lub nazwę firmy gdzie da się to kupić.
Edytuję żeby dodać i potwierdzić diagnozę kol.grzesdc. W wężyku zbiera się paliwo Ostatnio edytowane przez ferryt ; 05-07-2010 o 22:06 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
skąd ja to wiedziałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
membrany kupisz tu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-04-2009
Model: Mondeo Kombi
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1997
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Dzięki bardzo za linki i podpowiedzi. Membrany zamówione w necie,przyszły dość szybko i w sumie pół godz dłubania odmieniło pracę silnika. Trochę później teraz reaguje turbina ale nie jest to kłopotliwe więc regulował nie będę.Pozdrawiam
|
|
|
|