![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 25-07-2010
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,0 TDDI
Rocznik: 2001
|
Mam Diesla 2,0 z 2001r. Wczoraj jadąc przez kałużę zgasł silnik. W filtrze było pełno wody. Odholowaliśmy go do garażu. W 3 cylindrach była woda. Po odkręceniu miski olejowej jest dodatkowa osłona, do której są przymocowane dodatkowa część osprzętu (sprężarka klimatyzacji), po drugiej stronie przykręcona jest półoś do skrzyni biegów.
Czy można ją zdemontować bez wyjmowania całego silnika??? Czy ktoś zna inny sposób dojścia do wału i sprawdzenia korbowodów??? Silnik obraca sie tylko w małym zakresie, nie obraca się dookoła. Co mogę jeszcze zrobić zanim będę zmuszony wymienić cały silnik??? |
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-04-2007
Model: audi & neon
Silnik: 2,5 & 2.0
Rocznik: 2004 & 1996
|
Witam !
Powiedz skąd wiesz, że w trzech cylindrach jest woda. Ściągałeś głowicę ? Nie kręci się to prawdopodobnie któryś korbowód jest zgjęty i blokuje o wał lub wykorbienie. Zassał wodę, więc cylinder chciał sprężyć wodę. Tak to się kończy. Wał nie powinien oberwać - poszło w korbowód. Przy okazji rozbiórki można naprawić to i owo. pozdro |
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Kurde zalałeś diesla ? To chyba jechałeś przez kałuże w której zamoczyłeś całe koła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja zrobiłem dolot do filtra który znajduje się na przy górnej krawędzi grila, wiem na ile mogę sobie pozwolićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 25-07-2010
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,0 TDDI
Rocznik: 2001
|
Wymontowałem wtryskiwacze i było widać wodę na tłokach. Ale jak dojść do korbowodów?
|
|
|