![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-08-2010
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: grudzień 2005
|
Witam, jestem nowa, raczej nie korzystam z forów, więc wybaczcie moją niewiedzę w tym temacie, ale jestem zdesperowana i chciałabym, żebyście mi pomogli, jeżeli będziecie mogli... Zacznę od początku...
W kwietniu 2010 kupiłam mondeo 2.0 TDCi, grudzień 2005, 130 koni, wersja kombi. Jeden z członków mojej rodziny zatankował do ok. 1/3 baku vervy ON, za 200 zł Verwy 98. Przejechaliśmy na takiej mieszance 2 dni i zaczęło szarpać. Spuściłam całe paliwo, zalałam diesla, coś jeszcze było czyszczone, wybaczcie, nie wiem, i wszystko jak ręką odjął. W międzyczasie wymieniłam standardowo filtry i wszystkie tego typu elementy, które wymienia się co jakiś czas. Niestety, od ok. miesiąca, czyli od lipca 2010 coś zaczęło się dziać... Z rury kopci na czarno, pow.2.5 tys. obrotów zaczyna szarpać lekko i wskazówka obrotomierza lekko faluje. Mam wrażenie jakby samochód zwiększał moc na ok.2 sekundy i zmniejszał, itd. Nie ma problemów z odpaleniem. Więcej żre paliwa. Mój zaufany mechanik - starej daty niestety, nie wie zbyt wiele o nowych technologiach powiedział, że turbina. Nie zgadzałam się z tym, ale wymieniłam jakieś uszczelki, oringi i dalej to samo. Był na szczegółowej diagnostyce, która wykazała, że to CHYBA wtryski siadły. Jednak nikt nie może mi powiedzieć, ani potwierdzić, ani diagnostyka do końca nie powiedziała, co to dokładnie jest. W międzyczasie mówili, że pompa paliwowa, jakieś przewody się zatkały i wiele innych, o których już nie pamiętam. Powiedzcie, czy NAPRAWDĘ NIE DA SIĘ jednoznacznie określić co się zepsuło??? Jestem zła i wkurzona, bo za wtryski muszę zapłacić 5 tys. a może to tylko jakaś pierdoła, której naprawa wyniesie mnie 100 zł. Jak mam sprawdzić i co mam sprawdzić, co mogło się zepsuć, a wymiana tego, albo naprawa nie kosztuje 5 tys.? Jakie mam możliwości? Co to może być oprócz pompy, wtrysków i turbiny? |
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Emila
Model: Stilo , Citroen C5 2,0
Silnik: 1,6 16v ,,,2.0 16 v
Rocznik: 2004,2003
|
Ale regulamin mogłaś przeczytać i poprawnie założyć temat.
[SIGPIC][/SIGPIC]Poszukuję blachoszczelki do naddźwiękowego podciśnieniowego pelengatora hydrostatycznego elektrogumonapawarki z przyczułapkami do hipertermobulgulatora wstecznego ślimakowicy boczno-spadowej z ryflem grzyla gulgownicy.
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| wtryskiwacze |
|
|