Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-08-2010, 18:23   #1
kylo1979
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 1.5 ecoboost automat
Rocznik: 2017
Unhappy po wymianie oleju i filtrow kiedy wam gaśnie kontrolka ciśnienia oleju

witam wszystkich !!!

po wymianie oleju + filtr powietrza, paliwa, oleju, (olej formuła F 5w30 filtr oleju fordowski zakupiony w ASO) kontrolka ciśnienia oleju gaśnie dopiero po jakis 3 sek. po odpaleniu silnika czy to jest normalne?

doszukałem sie gdzieś że to wina filtra oleju w warsztacie załozyli mi filtr Filtrona wiec pojechałem do ASO zakupiłem oryginał i lipa dalej tak samo nic sie nie zmieniło ( aha wcześniej autko było zalane olejem Mobil 5w30).

W ASO podpieli mondka pod kompa i twierdza ze jest wszysko ok i że widocznie tak już ma, tylko mnie to jakoś nie przekonuje i chętnie przestudiuje podpowiedzi bardziej doświadczonych użytkowników.

z gory dzieki

kylo1979 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2010, 18:51   #2
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
Domyślnie Odp: po wymianie oleju i filtrow kiedy wam gaśnie kontrolka ciśnienia oleju

Pomimo tego, że mam MK3, jest tak samo po każdej wymianie oleju. Trwa to jak napisałeś wcześniej kilka sekund. Obecie zalałem mojego Castrol Edge 5W30 i sytuacja podobna, zgasła po kilku sekundach. Wg mnie to norma, zalanie olejem to raz, a zanim dojdzie on do wszystkich podzespołów to drugie.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2010, 20:43   #3
vinci72
ford::average

Model: MONDEO SILVERX
Silnik: TDCI 1.8 125KM 6B
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: po wymianie oleju i filtrow kiedy wam gaśnie kontrolka ciśnienia oleju

Ja mam 9k przebiegu i jeszcze nie miałem wymiany oleju i filtra i od nowości jest podpobnie. Kontrolka gaśnie jakieś 2 sek po odpaleniu.
Stary 24-08-2010, 20:48   #4
Basia

Imię: Grzegorz
Model: Ford Mondeo kombi Gold X
Silnik: 2.O TDCi Duratorq
Rocznik: 2008/2009

Witam tak samo jest u mnie kontrolka gaśnie po 2 sek. po odpaleniu i tak było od zawsze czasem szybciej gaśnie czasem silnik chodzi jakieś 2 do 4 sek. i dopiero gaśnie ale widać tak ma być dopóki się z silnikiem nic nie dzieje to jest ok.
Stary 25-08-2010, 18:05   #5
kylo1979
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 1.5 ecoboost automat
Rocznik: 2017

skoro u was tez tak jest to widocznie mondki tak mają, sugerowałem się tym iż w moim poprzednim samochodziku Focus 1.8 Tdci 115 KM (2006 r.) zaraz po odpaleniu silnika kontrolka oleju gasła wraz z kontrolka ładowania akumulatora i kontrolka check engine, a w mondku te dwie kontrolki zgasna a kontrolka cisnienia oleju chwilkę po nich i nie ma znaczenia czy samochód odpalany jest po nocy czy chwilke wczesniej wjechalo się nim na parking.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kylo1979 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2010, 18:36   #6
Mariusz

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

dla ścisłości, gaśnięcie kontrolki ciśnienia oleju następuje po kilku sekundach w przypadku jego wymiany, tak jest u mnie. W przypadku raz zalanego oleju i kolejnych odpaleniach auta, gaśnie ona praktycznie w momencie odpalenia auta, no może po około sekundzie, ale na pewno nie dłużej.

Nadmieniam jeszcze raz, że mam MK3.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2010, 18:53   #7
Basia

Imię: Grzegorz
Model: Ford Mondeo kombi Gold X
Silnik: 2.O TDCi Duratorq
Rocznik: 2008/2009

Co do gaśnięcia tej kontrolki, jest tak jak pisałem, lecz po odpaleniu silnika gasną po kolei wszystkie kontrolki a na samym końcu kontrolka oleju i tylko ona sama, jest to jakieś max 2 sek. nie więcej i nie mniej.
Bardzo mnie zainteresował ten temat gaśnięcia kontrolki i dzisiaj zaobserwowałem dokładnie, więc dopisałem wyżej, natomiast jeśli zgasimy silnik już rozgrzany i odpalimy po kilku minutach kontrolka oleju gaśnie szybciej, nawet razem z innymi kontrolkami, widocznie te 3 sek. jest to czas gdy czujnik oleju dostanie ciśnienie,
natomiast na gorącym już tak nie jest jednak to ciśnienie jest, i kontrolka gaśnie szybko.

Ostatnio edytowane przez Basia ; 25-08-2010 o 18:59
Basia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania