![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-11-2010
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1995
|
Witam,
jestem użytkownikiem mondeo 1.8 TD 95 rok i jak do tej pory jeździło mi się bardzo dobrze. Od kilku dni niestety mam problem. ..Nie chciał mi odpalać wiec jeden z mechaników doradział by spróbować podpompować ręcznie ropę pompką mechaniczną przy filtrze paliwa bo to na skutek spływającego paliwa. Troche pomogło ale nie za wiele...Po podpompowaniu zapala, ale nawet jak go troche przygazuje to gaśnie... nie gaśnie dopiero po jakiejsc 3-4 próbie... mechanik ktory kazał pompowac twierdzi ze trzeba najpierw wymienic pompke mechaniczna przy filtrze paliwa, natomiast ten u ktorego bylam dzisiaj po ogledzinach stwierdzial ze to napewno pompa wtryskowa... moge kupic uzywana i ja wymienic ale niestety nie jestem przekonana ze to napewno to...moze ktos cos wie??doradzi?? bardzo prosze o pomoc bezradnej kobietce! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: marcin
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130 KM
Rocznik: 2003
|
a filtr paliwa ? podobno jak filtr paliwa jest zawalony to auto tak może świrować... Znając mechaników wymienią pól silnika i na końcu stwierdzą że trzeba wymienić też filtr paliwa a problem tam lezał, ja miałem w kiedyś w zupełnie innej marki aucie podobny problem... dwóch mechaników chciało mi silnik remontować dopiero znajomy wymienił filtr paliwa i pomogło
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 30-03-2010
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0TDCI 140 KM
Rocznik: 2011.10
|
tu kolega ma racje alejezeli paliwo ci sie cofa to powiem ci ze miałem taki problem kiedys z innym dieslem i załozyłem metalowy zaworek przed filtrem lub sa takie gruszki i to zapobiega cofaniu sie paliwa koszt jak pamietam tego to około 40 zł wiec nie jest wielki jezeli sie oczywiscie paliwo na pompie cofaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Mi to pomogło i było oki bez problemowo palił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 27-08-2007
Model: Ford Mondeo MKI
Silnik: 1.6 16V
|
Witam,
tak jak koledzy wyżej piszą na początek wymienić filtr paliwa i założyć zaworek zwrotny na przewodzie paliwa żeby wykluczyć cofające się paliwo. Koszt niewielki a nie pchać się od razu w koszt wymiany pompy wtryskowej tak jak sugerują mechanicy. Jeszcze warto sprawdzić czy na pompie wtryskowej słychać charakterystyczny tyrkot po przekręceniu kluczyka w stacyjce na pozycję grzania świec. Dźwięk ten jest słyszalny nawet w kabinie. Wydaje go korektor kąta wtrysku który ma za zadanie przyśpieszyć zapłon a w rezultacie pomóc w odpaleniu zimnego silnika. Jeśli brak tego dźwięku znaczy, że umarł i on jest powodem. Miałem to u siebie. Może paliwo się nie cofa tylko zapowietrza układ żeby to wyeliminować należałoby zmienić wszystkie przewody paliwowe gumowe na wężyki przezroczyste wtedy ładnie widać czy idzie samo paliwo czy może są bąble powietrza. Zapowietrzyć się może na pompce ręcznej, na przewodach, podgrzewaczu paliwa (pierdoła która i tak nic nie daje), no i na samej pompie. Ale pompą na samym końcu najpierw te tańsze opcje wyeliminować.
|
|
|
#5 |
|
|
Witam,
serdecznie dziekuję! a więc tak: filtr oleju wymienialam jakies 10-11 tys kilometrow temu, wiec chyba jeszcze nie jest zle?jesli chodzi o dzwiek podczas grzania swiec to slysze takie delikatne cykanie, mam nadzueje ze to o to chodzi..chyba rzeczywiscie pojde w kierunku tego zaworka. Jakies pol roku temy, mialam podobny klopot z odpalaniem, tyle ze wystarczylo ze przez kilka dni podpompowalam recznie i do tej pory jezdzil bez szwanku. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
filtr paliwa powinno się wymienia nie po przebiegu tylko raz na rok najlepiej po zimie albo niektórzy wymieniają przed (ja osobiście po) bądż też przy wymianie oleju co 10-15 tys, lejąc tez jakies trefne paliwo można bardzo szybko zawalić filtr, wszystko zależy od tego czy te 10 tys robisz w 3 miesiace czy w rok Co do cykania ja tez po przekręceniu na zapłon słysze jakieś dzwieki ale to znika po chwili wiec to raczej normalne
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Filtr wymieniałam jakies 4 mc temu, ale nie problem kupie nowy. Najbardziej jednak martwi mnie to ze mechanik (cieszacy sie nawet dobra opinia) powiedzial ze to napewno pompa wtryskowa... Trudno bedzie podważyć mlodej kobietce jego diagnoze, ale lipa bedzie jak wymienie popme na uzywaną a okaże się ze to nie to... Ech.. postaram się jednak namowic go na zalożenie tego zaworka zwrotnego.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Kamilo a skąd jesteś ? jeśli z okolic trójmiasta mam naprawdę dobrego mechanika i uczciwego... wiesz filtr można kupić ale kupić filtr koszt, wymiana filtru to i olej następny koszt no i plus ktoś to musi zrobić a to też nie o to chodzi żeby wywalać kasę w końcu od tego są takie fora...
Może poszukaj innego mechanika żeby chociaż powiedział swoje zdanie, najlepiej jakiś specjalizujący się w fordach |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
W pierwszym poscie pisalam co mowilo dwoch mechanikow z warszawy, teraz samochod stoi w ostrolece. wszystkie pozostale filtry i oleje juz mam bo jest czas na wymiane ale to znajomy moze zrobic mi za darmo, dokupie tylko f paliwa i ten zaworek i chyba pozostaje mi tylko liczyc ze to to pomoze... dzieki za wskazanie dobrego mechanika, ale to troche dalekoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
mój mały bład sie wkradł po oczywiscie przy wymianie filtra paliwa nie trzeba oleju
|
|
|
|