Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-02-2011, 11:00   #1
m_g
ford::advanced

Model: PASSAT B8 + VOLVO V40
Silnik: Klekoty po dwa litra
Rocznik: XXI w.
Domyślnie Tylna klapa i styki elektryczne-wycieraczka oraz podgrzewanie?

Aloszka.
Było już dużo tematów na to pytanie, ale żadne w sumie mnie usatysfakcjonowały co do odpowiedzi, ponieważ mam wrażenie , że u mnie jest specyficzny przypadek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Czasami jak zamknę klapę(nie muszę nią trzasnąć) to przestaje działać tylna wycieraczka, chociaż spryskiwacz tylnej szyby działa i ogrzewanie szyby działa ,ale czasami jak zamknę jeszcze raz to przestaje działać i ogrzewanie(ale sprysk nadal działa i on zawsze działa). Odpalę jadę kawałek i nagle wycieraczka zaczyna działać i jest wszystko ok do momentu otwarcia znowu bagażnika. I tak się mogę bawić bez końca, raz działa wycieraczka i ogrzewanie, raz działa samo ogrzewanie raz nie działa nic i raz się załączy po pewnym czasie raz nie.
Co zrobiłem: Przeczyściłem wszystkie styki oraz te bolce, zdarłem cały osad do żywej blaszki(nie ma śniedzi ,tylko czysta blaszka) wszystkie kabelki do których udało mi się dostać zostały spryskane takim preparatem to kabli i do styków aby wyciągnąć z nich wilgoć itp.
Obecnie wycieraczka i ogrzewanie nie działa i już nie mam siły co dalej zrobić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

m_g jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2011, 12:46   #2
reskris
ford::average

Model: Fiesta Mk4
Silnik: 1,25
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Tylna klapa i styki elektryczne-wycieraczka oraz podgrzewanie?

m_g

Spróbuj polepszyć połączenie klapy z masą, karoserią auta.
Na zawiasy pryśnij środkiem odrdzewiającym lub nawet zamocuj kawałek przewodu pod zawias klapy (warunek dobry styk z ,,żywą" blachą) i po stronie karoserii, też gdzieś podłączyć j.w.
Zobacz jeszcze połączenia w klapie przewodów do tych ,,pływających" bolców - najlepiej odkręć ich obejmę plastikową i wysuń na dół z klapy a będzie widać, może luty nie trzymają odpowiednio, może nie ma kontaktu z masą...
Powodzenia...
Stary 28-02-2011, 12:52   #3
m_g

Te kabelki pływających bolców widać że są ładne i one są dodatkowo spryskane(zostało wszystko wyjęte, tylko nie zostały odłączone bo bałem się że je urwę, może je trzeba wypiąć i zobaczy czy tam nie pośniedziało ?), a co chodzi ci z tą masą(wiem co to masa) i klapą bo za bardzo nie mogę tego ogarnąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Są 4 pływające bolce i 3 kabelki i tylko jeden bolec nie ma kabelka , tak powinno być ?? Dodam że te pływające przeczyściłem papierkiem ściernym tylko z tej strony gdzie się stykają z tymi blaszakami a tam gdzie kabelki są to tylko psiknąłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez m_g ; 28-02-2011 o 12:55
Stary 28-02-2011, 13:33   #4
reskris
ford::average

Model: Fiesta Mk4
Silnik: 1,25

chodzi o połączenie z masą czyli biegunem ujemnym ,,-".
Nie pamiętam tylko czy czasem jeden z bolców nie przenosi właśnie masy i trzeba sprawdzić czy jest dobre połączenie z masą samochodu. Ja miałem podobnie do tego stopnia że czasem wycieraczka chodząc zacinała się a jak auto np podskoczyło na nierówności to wówczas znów się załączała.
Ewentualnie sprawdź jeszcze połączenie, osadzenie odpowiedniego bezpiecznika w skrzynce.
Stary 28-02-2011, 14:04   #5
m_g

mi też się raz wycieraczka zacięła byłą hopka i zaczęła działać od nowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wytłumacz mi łopatologicznie , gdzie dać kabelek i jak go podłączyć aby to pieroństwo chodziło xD,bo zaraz wyrwę tą wycieraczkę i tyle będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez m_g ; 28-02-2011 o 14:15
Stary 01-03-2011, 16:58   #6
m_g

Info dla wszystkich , jeżeli zrobiłeś wszystko to co ja tzn że na zawiasach rzeczywiście ucieka masa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co trzeba zrobić:
Kąpiel zawiasów w WD40 tzn psikasz na nie i nimi machasz i działa aż miło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dziękuje chłopakom z FKP i FCP Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-03-2011, 19:50   #7
skola
ford::professional

Model: Ford Fiesta √ι-ק
Silnik: 1753 ccm Diesel + 6 turbosprężarek i klacz ;-D

Cytat:
Kąpiel zawiasów w WD40
Dla tych którzy nie chcą używać cudownego środka wystarczy do mechanizmy wycieraczki pod plastikową osłoną dokręcić do jej minusa dodatkowy kabel i zrobić "oczko" na dwóch stronach . Jrnen w miejscu minusa z wycieraczki drugie oczko bod inną śrubę . Ma to na celu dodanie minusa. Innym sposobem jest wlutowanie się w 4 bolec z klapy (jest nie używany seryjnie) i z niego pociągniecie dodatkowej masy do wycieraczki. Odpali nawet gdy tsunami was zaleje :d Powodzenia

Tagi
elektryka , kalpa bagażniki , styki , tylna wycieraczka

Zasady postowania