Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-03-2011, 20:42   #1
altimeon
ford::amateur

Model: Ford S-max
Silnik: 2.3
Rocznik: 2008
Domyślnie Nie otwiera się klapa oraz wlew paliwa.

Witam, dzisiaj gdy podjechałem na stację beznynową okazało się, że nie mogę otworzyć klapki wlewu paliwa. Odjechałem z niczym a w baku beznyny na 50 km :-). Kilka godzin później okazało się, że oprócz klapki nie otwiera sie również klapa bagażnika. Pozostałe drzwi się otwierają. Pomyślałem, że może coś przymarzło, ale nie. Dzisiaj było +7, więc zdąrzyłoby oddtajać. Po pracy pogrzebałem coś od strony bagażnika przy wlewie (nie wiem co gdyż rękę włożyłem w dziurę :-) i poszło. Przynajmniej mogłem zatankować. Przy okazji okazało się, że grzebanie spowodowało, że klapka nie rygluje się przy zamykaniu pojazdu. A teraz moje pytanie. czy ktoś ma pomysł co się stało?? Czy uda mi się to zrobić samodzielnie czy bez wizyty w serwisie się nie obejdzie? Próbowałem kombinować już z resetowaniem kluczyka itp, ale nic nie pomogło.

altimeon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2011, 21:59   #2
Kayu
ford::advanced

Model: S-Max
Silnik: EcoBlue 190KM
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Nie otwiera się klapa oraz wlew paliwa.

Wygląda na brak zasilania dochodzącego do zamka klapy i do zamka klapki wlewu paliwa. Sprawdź w instrukcji które bezpieczniki należy sprawdzić. A wkładając rękę w dziurę użyłeś pewnie bezwiednie awaryjnego otwierania wlewu paliwa.
Kayu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-03-2011, 22:03   #3
pbobek

Imię: Paweł
Model: S-max/QQJ11
Silnik: 2.0 TDCi 185KM/400Nm by Heko /DIG-T
Rocznik: 2009/2016

Cytat:
Napisał Kayu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wkładając rękę w dziurę użyłeś pewnie bezwiednie awaryjnego otwierania wlewu paliwa.
O!! Nie wiedziałem że jest coś takiego..
O jakiej dziurze mówicie?? Tej przez którą jest dostęp do świateł tylnych?
pbobek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-03-2011, 22:03   #4
altimeon

A widzisz! Na to nie wpadłem. Wizytę w serwisie mam umówioną na wtorek, ale do tego czasu postaram się looknąć na bezpieczniki. A jeśli chodzi o wlew paliwa to racej nie było tam żadnej linki awaryjnej a szkoda bo poprzednio miałem Toyotkę Avensis i tam była :-), Swoją drogą to mam chyba pecha z tymi klapami bagażnikowymi bo w Toyocie też silnik padł i pińcet złociszy poszło w las. Ok zabieram się do lektury manuala.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-03-2011, 22:07   #5
altimeon

A jeśli chodzi o dziurę to chodzi o tę za schowkiem bocznym w "przedziale bagażowym". Tam jest takie cieńkie wytłumienie, które się szybko poddaje i dalej można sięgnąć do czegoś co przypomina w dotyku poduszkę powietrzną (coś miękkiego opakowane w worek foliowy). Wyczułem tam jakieś gniazdo i wtyczkę.
Stary 03-05-2011, 17:39   #6
technisat
ford::beginner

Model: ford s-max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006

u mnie też nie działała blokada wlewu paliwa i otwieranie tylnej klapy.wyjąłem silniczek blokady i okazało się ,że były wyłamane 3 zęby na plastikowej zębatce-nic się nie zrobi-do wym. cały silniczek.spalony był też bezpiecznik od wlewu paliwa w sterowniku pod schowkiem od str. pasażera(przód),ale tylna klapa dalej się nie otwiera ani ręcznie ,ani z pilota choć przekaźnik cyka,ale nie słychać elektromagnesu-jestem w kropce,nie ma awaryjnego otwierania tylnej klapy w esiu-co za idiota to wymyślił.
technisat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2011, 23:12   #7
m-cin

Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2,0TDCi
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał technisat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
spalony był też bezpiecznik od wlewu paliwa w sterowniku pod schowkiem od str. pasażera(przód),ale tylna klapa dalej się nie otwiera ani ręcznie ,ani z pilota choć przekaźnik cyka,ale nie słychać elektromagnesu-jestem w kropce,nie ma awaryjnego otwierania tylnej klapy w esiu-co za idiota to wymyślił.
Bezpiecznik F25, o którym pisałem ci w sąsiednim wątku (nie wiem, czemu odgrzewasz kotleta sprzed dwóch miesięcy), jest wspólny dla przekaźników tylnej klapy i wlewu paliwa. Spalił się, bo po wyłamaniu ząbków zablokował się napęd.

A co do "inteligencji" konstruktora, który nie przewidział awaryjnego otwierania - pełna zgoda. Należałoby go zaprosić do otwarcia twojej klapy teraz...

Pozdrawiam
m.
m-cin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2011, 08:26   #8
pbobek

Imię: Paweł
Model: S-max/QQJ11
Silnik: 2.0 TDCi 185KM/400Nm by Heko /DIG-T
Rocznik: 2009/2016

Cytat:
Napisał m-cin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do "inteligencji" konstruktora, który nie przewidział awaryjnego otwierania - pełna zgoda. Należałoby go zaprosić do otwarcia twojej klapy teraz...
Przewidział ale tylko w wersji z "kratką". Jest taki przycisk awaryjne otwieranie klapy bagażnika. To chyba ze względu na oddzielenie przestrzeni pasażerskiej od bagażowej ale jak można zamknąć się w bagażniku?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Także jest możliwość otworzenia od środka.
pbobek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2011, 09:14   #9
m-cin

Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2,0TDCi
Rocznik: 2004

Jeśli jest to przycisk (elektryczny, nie linka), to jest tyle samo wart, co i reszta sposobów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli zamek jest zepsuty albo spalony bezpiecznik - nie zadziała.

Pzdr.
m.
m-cin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2011, 09:30   #10
Slartibartfast
ford::professional

Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017

Cytat:
Napisał pbobek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przewidział ale tylko w wersji z "kratką". Jest taki przycisk awaryjne otwieranie klapy bagażnika
Przecież nie ma fabrycznych kratek, skąd więc dodatkowy guzior? Montowany w ASO z kratką? Gdzie on jest (zapodaj zdjęcie guziora)?
Cytat:
Napisał m-cin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale jak można zamknąć się w bagażniku?
Może niektórzy potrafią Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jak inaczej dostałbyś się do bezpiecznika od klapy, który (o inteligencjo konstruktora, niejednokrotnie przywoływana!) jest w skrzynce w bagażniku!!!

Tagi
s-max , wlew paliwa

Zasady postowania