![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 21-12-2010
Model: Ford S-max
Silnik: 2.3
Rocznik: 2008
|
Witam, dzisiaj gdy podjechałem na stację beznynową okazało się, że nie mogę otworzyć klapki wlewu paliwa. Odjechałem z niczym a w baku beznyny na 50 km :-). Kilka godzin później okazało się, że oprócz klapki nie otwiera sie również klapa bagażnika. Pozostałe drzwi się otwierają. Pomyślałem, że może coś przymarzło, ale nie. Dzisiaj było +7, więc zdąrzyłoby oddtajać. Po pracy pogrzebałem coś od strony bagażnika przy wlewie (nie wiem co gdyż rękę włożyłem w dziurę :-) i poszło. Przynajmniej mogłem zatankować. Przy okazji okazało się, że grzebanie spowodowało, że klapka nie rygluje się przy zamykaniu pojazdu. A teraz moje pytanie. czy ktoś ma pomysł co się stało?? Czy uda mi się to zrobić samodzielnie czy bez wizyty w serwisie się nie obejdzie? Próbowałem kombinować już z resetowaniem kluczyka itp, ale nic nie pomogło.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 18-03-2009
Model: S-Max
Silnik: EcoBlue 190KM
Rocznik: 2020
|
Wygląda na brak zasilania dochodzącego do zamka klapy i do zamka klapki wlewu paliwa. Sprawdź w instrukcji które bezpieczniki należy sprawdzić. A wkładając rękę w dziurę użyłeś pewnie bezwiednie awaryjnego otwierania wlewu paliwa.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
![]() Imię: Paweł
Model: S-max/QQJ11
Silnik: 2.0 TDCi 185KM/400Nm by Heko /DIG-T
Rocznik: 2009/2016
|
Cytat:
O jakiej dziurze mówicie?? Tej przez którą jest dostęp do świateł tylnych? |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
A widzisz! Na to nie wpadłem. Wizytę w serwisie mam umówioną na wtorek, ale do tego czasu postaram się looknąć na bezpieczniki. A jeśli chodzi o wlew paliwa to racej nie było tam żadnej linki awaryjnej a szkoda bo poprzednio miałem Toyotkę Avensis i tam była :-), Swoją drogą to mam chyba pecha z tymi klapami bagażnikowymi bo w Toyocie też silnik padł i pińcet złociszy poszło w las. Ok zabieram się do lektury manuala.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
A jeśli chodzi o dziurę to chodzi o tę za schowkiem bocznym w "przedziale bagażowym". Tam jest takie cieńkie wytłumienie, które się szybko poddaje i dalej można sięgnąć do czegoś co przypomina w dotyku poduszkę powietrzną (coś miękkiego opakowane w worek foliowy). Wyczułem tam jakieś gniazdo i wtyczkę.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 12-04-2010
Model: ford s-max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006
|
u mnie też nie działała blokada wlewu paliwa i otwieranie tylnej klapy.wyjąłem silniczek blokady i okazało się ,że były wyłamane 3 zęby na plastikowej zębatce-nic się nie zrobi-do wym. cały silniczek.spalony był też bezpiecznik od wlewu paliwa w sterowniku pod schowkiem od str. pasażera(przód),ale tylna klapa dalej się nie otwiera ani ręcznie ,ani z pilota choć przekaźnik cyka,ale nie słychać elektromagnesu-jestem w kropce,nie ma awaryjnego otwierania tylnej klapy w esiu-co za idiota to wymyślił.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() Zarejestrowany: 28-12-2007
Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2,0TDCi
Rocznik: 2004
|
Cytat:
A co do "inteligencji" konstruktora, który nie przewidział awaryjnego otwierania - pełna zgoda. Należałoby go zaprosić do otwarcia twojej klapy teraz... Pozdrawiam m. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
![]() Imię: Paweł
Model: S-max/QQJ11
Silnik: 2.0 TDCi 185KM/400Nm by Heko /DIG-T
Rocznik: 2009/2016
|
Cytat:
Także jest możliwość otworzenia od środka. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-12-2007
Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2,0TDCi
Rocznik: 2004
|
Jeśli jest to przycisk (elektryczny, nie linka), to jest tyle samo wart, co i reszta sposobów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli zamek jest zepsuty albo spalony bezpiecznik - nie zadziała.
Pzdr. m. |
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017
|
Cytat:
Cytat:
Ale jak inaczej dostałbyś się do bezpiecznika od klapy, który (o inteligencjo konstruktora, niejednokrotnie przywoływana!) jest w skrzynce w bagażniku!!! |
||
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| s-max , wlew paliwa |
|
|