Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-07-2011, 05:50   #1
beniamin
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1800
Rocznik: 2001
Domyślnie centralny zamek bez pilota-dołożenie we własnym zakresie

kupiłem fokusa 2001rGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z centralnym bez pilota,czy można dołożyć pilota do tego zamka aby funkcjonował tak jak orginał z pilotem?Co trzeba zamontować i czy trzeba przerabiać instalację? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki za odpowiedzi!!! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

beniamin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-07-2011, 14:17   #2
bptaszynski
ford::average

Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: centralny zamek bez pilota-dołożenie we własnym zakresie

Potrzebny jest moduł komfortu z białą, szarą lub zieloną nalepką. Jest on umieszczony za schowkiem pasażera. Zapewne posiadasz moduł z różową nalepką który nie obsługuje pilota. Do tego zestawu oczywiście pilot.

Nie jest to skomplikowane, wystarczy zamienić moduł i zakodować pilota pod ten moduł.

Ostatnio edytowane przez bptaszynski ; 14-07-2011 o 14:21
bptaszynski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-07-2011, 15:28   #3
roman-v
ford::beginner

Imię: Roman
Model: focus
Silnik: 16.16v
Rocznik: 1999

Nie musisz mieć specjalnego modułu. Wystarczy sterownik na przykład ten [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ma trzeci kanał do otwierania bagażnika i domykanie szyb. Mam taki i bardzo dobrze się sprawuje.
roman-v jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2011, 21:05   #4
beniamin

Cytat:
bptaszynski napisał
Potrzebny jest moduł komfortu z białą, szarą lub zieloną nalepką. Jest on umieszczony za schowkiem pasażera. Zapewne posiadasz moduł z różową nalepką który nie obsługuje pilota. Do tego zestawu oczywiście pilot.

Nie jest to skomplikowane, wystarczy zamienić moduł i zakodować pilota pod ten moduł.
Powstaje tu następne pytanie czy będzie wystarczająca ilość przewodów we wtyczce aby to wszystko działało, bo rozumiem że wtyczka pasuje,przepraszam ale jestem całkowitym lejkiem w sprawach elektryki samochodowej pytam bo znalazłem moduł z białą naklejką i klucz pilot ze stacyjką,jeszcze jedno pytanie padła mi wkładka maski silnika więc muszę kupić inną,czy mogę ją ustawić do tego klucza pilota czy muszę mieć osobny klucz do tej wkładki i oczywiście reszty wkładek drzwi,paliwa,tylnej klapy bo to kombi
Stary 16-07-2011, 10:35   #5
bptaszynski

Dopiero zauważyłem że masz fokę z 2001 roku, więc jest już chyba po liftingu?
Jeśli tak to potrzebny jest moduł gem. Problemu z podłączeniem nie ma wystarczy przełożyć wtyczki, na pewno będzie ok.

Co do wkładki to mogę ci polecić sklep, gdzie znalazłem tani zestaw naprawczy:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Chociaż może najpierw zobacz tą wkładkę z maski, da się ją rozebrać i zobaczyć.
Jeśli nie to tym zestawem możesz zastąpić starą wkładkę, wystarczy rozebrać starą i dopasować zapadki.

Resztę wkładek zostawiłbym tak jak jest. a Klucz od pilota można dorobić (chodzi o sam grot). Możesz też np. używać samego pilota.
Stary 16-07-2011, 10:38   #6
bptaszynski

Zobacz te linki może ci się przydadzą:

Stary 16-07-2011, 21:48   #7
beniamin

Niestety ale moja foczka ma moduł z różową naklejką i jedną wtyczką także inne moduły chyba nie będą pasować,po prostu dołożę sobie zwykły pilot,ale wielkie dzięki za link do sklepu mieszkam niedaleko zresztą bywam prawie co drugi dzień w łodzi więc w razie czego nie ma problemu z zakupem wkładki. Jeszcze raz wielkie dzięki bptaszynski za pomoc i pozdrawiam!!!
Stary 16-07-2011, 22:12   #8
bptaszynski

Cytat:
Napisał beniamin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety ale moja foczka ma moduł z różową naklejką i jedną wtyczką także inne moduły chyba nie będą pasować,po prostu dołożę sobie zwykły pilot,ale wielkie dzięki za link do sklepu mieszkam niedaleko zresztą bywam prawie co drugi dzień w łodzi więc w razie czego nie ma problemu z zakupem wkładki. Jeszcze raz wielkie dzięki bptaszynski za pomoc i pozdrawiam!!!
Jeśli chodzi o to że jest jedna wtyczka to nie ma problemu, nie będą ci tylko migać kierunki przy zamykaniu samochodu. Najważniejsza jest zielona wtyczka, to od niej idzie impuls do otwierania/zamykania drzwi.
Stary 17-07-2011, 08:19   #9
beniamin

mogę kupić taki moduł:[IMG]DSCF7636lc.jpg[/IMG]razem ze stacyjką i pilotem,rozumiem z tego że wystarczy wpiąć tylko wtyczkę i będzie zamek działał jak w lepszej wersii tzn wszystkie drzwi oraz oddzielnie bagażnik kombi,gdyż pilot ma trzy przyciski w sumie na kierunkach aż tak bardzo mi nie zależy.
PS.powinien na tym forum być ranking pomógł tak jak na forum foto nikona i dodawane punkty dla tych co najwięcej pomagają.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSCF7636lc.jpg (24.2 KB, 177 wyświetleń)
Stary 17-07-2011, 09:05   #10
moons
ford::expert

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007

Jeszcze raz.
Kupujesz moduł obojętnie jaki tylko nie z różową nalepką (tyczy się tylko Focusów przed liftem, po lifcie każdy GEM obsługuje pilota i nic nie trzeba dokupywać w tym temacie)
Zamieniasz moduł z tym co masz w aucie. Jeśli gdzieś jest jeszcze dodatkowa wtyczka to ją również podpinamy, jeśli nie ma to też wielkiego problemu nie będzie bo moduł nie będzie tylko sygnalizował kierunkami zamknięcia czy otwarcia.

Teraz kluczyk z pilotem (dotyczy przed liftu i po liftu)
Kupujemy kluczyk z pilotem tak zwane jajko. Pilot może być używany, natomiast końcówka musi być nowa bo przecież trzeba dociąć grot.
Pilot można zaprogramować do naszego nowego modułu posiadając jeden oryginalny kluczyk. W instrukcji jest to dokładnie opisane.
Natomiast jeśli chcemy zaprogramować immo z nowego kluczyka to trzeba mieć dwa oryginalne kluczyki. Ewentualnie przełożyć pastylkę ze starego klucza lub sklonować ją u jakiegoś magika od kluczy.
Przy takich operacjach nie trzeba wymieniać żadnych stacyjek, zamków ani podobnych rzeczy.
Pozdrawiam

moons jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania