![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 12-10-2011
Model: Ford Focus III Kombi
Silnik: 1,6 TDCi ( 85kw)
Rocznik: 2011
|
Witam Wszystkich bardzo serdecznie !
Mam focusa 1.6 TDCi ( 80KM) kombi, rocznik 2005 . Mój problem polega na tym , iż włączając bieg 2 lub 3 przy obrotach powyżej 2000 samochód traci moc i gaśnie ,wyświetlając na końcu ten komunikat : usterka wspomagania układu kierowniczego . Gdy wyłączę stacyjkę i włączę ponownie problem znika i wszystko wraca do normy. Byłam z samochodem już w salonie forda , gdzie podłączony został pod komputer - ale nic nie wykazało niestety Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy ktoś miał podobny problem ? Co powinnam zrobić, proszę o pomoc ?! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Ja bym się przyjrzał dobrze alternatorowi. Wspmaganie w tych silnikach jest elektryczne(a ściślej elektryczno-hydrauliczne). Jeżeli alternator będzie szwankował, to właśnie tak będzie się działo. Zwłaszcza, że jak piszesz usterka powiązana jest z obrotami silnika, co przy wspomaganiu elektryczno-hydraulicznym jest dziwne, bo nie ma pompy wspomagania napędzanej od silnika.
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: kocur
Model: focusMk2
Silnik: 1.6 TDCI (109 KM)
|
mialem podobny problem i komunikat usterka wspomagania ukladu kierowniczego pojechalem do mechanika podlaczyl foke do kompa i wykasowal bledy jak na razie jest ok
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dziekuję za informacje , ale niestety to nie jest to !
Podłączyliśmy nowy akumulator i nadal było tak samo . W salonie forda podłączyli pod komputer , wykasowali błędy i po dwóch dniach problem znów się pojawił . I nadal nie wiem co tej mojej foczce jest ?! |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ja się nie upieram, ale co ma akumulator do alternatora?
Powszechna jest sytuacja, że jak jest słabe ładowanie to wywala błąd wspomagania. Nawet nowy akumulator nie daje 14,4V :-D No nic pozostaje szukać dalej. W takim razie trzeba diagnozować wspomaganie, ale widzę, że ASO nie potrafi - dziwne... A jakie błędy wykasowali? ASO - to co potrafią najlepiej, to właśnie kasować błędy:-) To idzie im najlepiej.
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
A może by tak zacząć od filtra paliwa-jak gaśnie silnik to zawsze zapala się komunikat o usterce układu kierowniczego-stawiam na filtr paliwa koleżanko kiedy zmieniany?,miałem tak samo nikomu nic do głowy nie przychodziło.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
NO fakt Matych, możesz mieć rację. Jakoś nie skupiłem się na tym, że auto gasnie :-) Tylko ten błąd wspomagania przykuł moją uwagę.
|
|
|
#8 |
|
|
No cóz, ja nie jestem mechanikiem - nie znam się na wszystkim !
Chciałam raz jeszcze podziękować za Wasze podpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sprawdzę ładowanie alternatora , ale zacznę od wymiany filtra , już dziś po pracy . A co do ASO - to chyba wszędzie tacy sami mechanicy pracują ..co nie wiedzą, co to może być ?! |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Mam już wymieniony filtr i jest OK ..
Chciałam bardzo serdecznie podziękować za te wszystkie podpowiedzi ..i wiem, że na to forum mogę liczyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam Wszystkich i raz jeszcze dziękuję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
No widzisz Matych bije ASO na głowę :-)))
No niestety ASO potrafi tylko kasować błędy, żenada! Goście powinni być za Pan brat z diagnostyką i metodą eliminacji dochodzić do takich rzeczy w trzy migi. Gdybyśmy mieli dostęp do sfotware`u, hardwer`u i dokumentacji jak oni, to byśmy to każdy problem rozwiązali! Nie wiem z czego oni żyją...
|
![]() |
|
| Tagi |
| usterka , wspomaganie |
|
|