Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-12-2011, 18:28   #1
kubikmar
ford::amateur

Model: Ford Galaxy
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2015
Domyślnie Naprawa sterownika turbiny - błąd P132b

Witam,
usunąłem dziś DPF'a z mojego mondeo MK3 2.0 tdci 115km w tuneforce w Poznaniu. Błąd P244a znikł, ale niestety pojawił się nowy P132b.

W tuneforce powiedzieli mi, że to prawdopodobnie wina sterownika turbiny. Niestety nie mieli czasu sie tym zająć. Trochę szkoda, bo jak odbiera się od mechanika uszkodzony samochód to trudno być zadowolonym.

Zostałem więc sam z problemem.
Wyjąłem sterownika sterownik1.jpg i otworzyłem starownik2.jpg. Mała przekładnia oznaczona strzałką kręci się bez problemów.
Chcę sprawdzić silniczek. Czy ktoś orientuje się, które z pięciu pinów napędzają silniczek sterownik_piny.jpg?

Podejrzewam jednak, że nie jest to wina sterownika. Ta przekładnia, którą porusza sterownik przesuwa się bardzo ciężko i tylko o jakieś 6mm.
turbina.jpg Czy tak powinno być?

Jeśli ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z turbiną to bardzo proszę o radę co powinienem zrobić dalej.

Pozdrawiam serdecznie

kubikmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2011, 21:49   #2
motorek26
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005
Domyślnie Odp: Naprawa sterownika turbiny - błąd P132b

Cytat:
Napisał kubikmar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ta przekładnia, którą porusza sterownik przesuwa się bardzo ciężko i tylko o jakieś 6mm
coś mnie sie wydaje że to za mało powinna wiecej
motorek26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2011, 22:17   #3
kubikmar

Domyślnie Re: Odp: Naprawa sterownika turbiny - błąd P132b

Cytat:
Napisał motorek26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
coś mnie sie wydaje że to za mało powinna wiecej
Też mi się tak wydaję. Na początku wcale nie mogłem tego ruszyć, ale jak trochę to obruszałem to drgnęło. Teraz rusza się właśnie na jakieś 5-6 mm, ale z trudem.

Można to w warunkach garażowych wyczyścić/nasmarować?

Pozdrawiam
Stary 07-12-2011, 23:21   #4
motorek26
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005
Domyślnie Odp: Re: Odp: Naprawa sterownika turbiny - błąd P132b

Cytat:
Napisał kubikmar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na początku wcale nie mogłem tego ruszyć,
no to wszystko jasne
Cytat:
Można to w warunkach garażowych wyczyścić/nasmarować?
a nawet musisz rozruszać przesmarować może zacznie chodzić i nic nie bedzie sie działo albo znowu sie zatrze i bedzie koniec
motorek26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2011, 11:58   #5
kubikmar

Domyślnie Re: Naprawa sterownika turbiny - błąd P132b

Hej,
obruszałem trochę cięgno turbiny i wszystko śmiga, że aż miło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Prawdopodobnie coś tam się zastało jak samochód był przez dłuższy czas w trybie serwisowym.

Nie mam również żadnych problemów z usuniętym DPF'em, więc jakby co to polecam Tuneforce.

Pozdrawiam
Stary 15-12-2011, 19:19   #6
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

Obruszanie cięgna grozi wyrobiebniem otworu wewnątrz kierownicy, przez co będzie na nim większy luz.
Mechanizmy wewnątrz turbiny blokują się od sadzy. Ja już dwukrotnie czyściłem "bebechy" i też uprzednio myślałem, że rozruszanie pomoże, ale jak rozebrałem turbunę to się okazało, iż nacięcie w które wchodzi ramię było lekko wyrobione.

PS
Tutaj masz link do czyszczenia samodzielnego -> [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Turbina.jpg (80.6 KB, 218 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Kierownica.jpg (69.9 KB, 188 wyświetleń)
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2011, 20:58   #7
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

Cytat:
W tuneforce powiedzieli mi, że to prawdopodobnie wina sterownika turbiny. Niestety nie mieli czasu sie tym zająć. Trochę szkoda, bo jak odbiera się od mechanika uszkodzony samochód to trudno być zadowolonym.Zostałem więc sam z problemem
...jeśli ktoś przyjeżdża umówiony na usuwanie dpf, a po udanej operacji okazuje się że auto jest niesprawne, trudno mieć pretensje do firmy że nie usunął także innych usterek, nie zawsze jest czas na dodatkowe prace. Też mi się zdarzają takie sytuacje...np. dzisiaj, robię DPF w Focusie, który przyjechał w trybie awaryjnym, po "operacji" wszytko bangla, błędy poznikały, kalibracje wszelkich sterowników zrobione IDS-em, wjeżdżam autem na hamownie a tu 84KM w 110-cio konnym aucie i lipa z chipa...i teraz do kogo pretensje??...ja wykonałem swoją usługę prawidłowo...oczywiście w celach diagnostycznych wgrałem program fabryczny, ale dalej to samo.
auto zostawiłem do jutra na warsztacie, ale mam inne auta umówione, więc może znajdzie się na tyle czasu aby znaleźć usterkę.
Jak widać diagnoza tuneforce była prawidłowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...a co do Twojej turbiny, nie morduj cięgna, bo to nic nie da, spróbuj chemią do dolotów,
a potem przegoń porządnie autko po autostradzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2011, 21:31   #8
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
Domyślnie Odp: Re: Naprawa sterownika turbiny - błąd P132b

Ja przez ponad pół roku już jeżdżę w trybie awaryjnym, a po drugim czyszczeniu turbiny (jak w linku #6) nie mam problemów z jej kierownicą - chodzi jak w masełku. Jest tylko jeden - może z wielu - ale ważny warunek - trzeba lać dobre paliwo. Ja cały czas jeżdżę na Vervie (ew. 50/50 z normalnym ON) i to tylko z dwóch stacji Orlenu, gdzie od dawna tankuję i mam do nich zaufanie. Zdarzają się i takie stacje tego koncernu, gdzie paliwo może być "chrzczone", a takie znam na swoin terenie.

Co do problemów z turbiną po usunięciu DPF'a, o którym pisał kolega Kubikmar to niestety faktycznie na dodatkowe rzeczy z fachowcami należy się umówić ew. dopdatkowo. Usunięcie programowe DPF'u w PCM'ie to już sukces i z tego należy sie cieszyćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., na który ja jeszcze troszkę muszę poczekać.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2011, 13:35   #9
kubikmar

Domyślnie Re: Odp: Naprawa sterownika turbiny - błąd P132b

Cytat:
Napisał heko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...jeśli ktoś przyjeżdża umówiony na usuwanie dpf, a po udanej operacji okazuje się że auto jest niesprawne, trudno mieć pretensje do firmy że nie usunął także innych usterek, nie zawsze jest czas na dodatkowe prace. Też mi się zdarzają takie sytuacje...np. dzisiaj, robię DPF w Focusie, który przyjechał w trybie awaryjnym, po "operacji" wszytko bangla, błędy poznikały, kalibracje wszelkich sterowników zrobione IDS-em, wjeżdżam autem na hamownie a tu 84KM w 110-cio konnym aucie i lipa z chipa...i teraz do kogo pretensje??...ja wykonałem swoją usługę prawidłowo...oczywiście w celach diagnostycznych wgrałem program fabryczny, ale dalej to samo.
auto zostawiłem do jutra na warsztacie, ale mam inne auta umówione, więc może znajdzie się na tyle czasu aby znaleźć usterkę.
Jak widać diagnoza tuneforce była prawidłowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...a co do Twojej turbiny, nie morduj cięgna, bo to nic nie da, spróbuj chemią do dolotów,
a potem przegoń porządnie autko po autostradzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może trochę, żle się wyraziłem. Absolutnie nie mam pretensji do Tuneforce. Wręcz przeciwnie mogę ich polecić, bo z tego co mogę stwierdzić to zrobili to profesjonalnie. Z DPF'em/brakiem DPF'a nie mam, żadnych problemów. Pewnie jeszcze do nich pojadę by usunęli mi programowo obsługę EGR'a Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po prostu trudno to było stwierdzić jeśli samochód po odbiorze nie działał tak samo jak przed (by tym razem nie było niejasności to oczywiście w usterce turbiny nie było ich winy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )

Dzięki za radę ze środkiem chemicznym. Na razie nie mam problemów, ale jak coś się zacznie dziać to spróbuję w pierwszej kolejności.
Odpowiedz

Zasady postowania