![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-05-2010
Model: Focus C-Max
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2004
|
Witam. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Przycisk na tablicy rozdzielczej cały czas jest OFF i nie można go włączyć. Czujniki z przodu i z tyłu nie reagują. Gdzie znajduje się bezpiecznik od parktronica? W opisie skrzynek bezpieczników nie mogę namierzyć.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
padl, rozlaczyl ci sie jeden z czujnikow. w cichym miejscu przyloz ucho do czujnika i sluchac czy tyka. jak tyka , to nastepny itd. az znajdziesz ten , ktory jest cichy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wloz reke , poruszaj kablem, podobickaj, zdemontuj, wyczysc. probuj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki. Będę próbował. Chciałem sprawdzić najpierw bezpiecznik ale nie wiem gdzie go szukać.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-07-2010
Model: Kuga II
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2018
|
Przyłóż ucho do czujników, jeżeli choć jeden z nich piszczy to bezpiecznik jest ok. Jeżeli nie to zgłoś się tutaj.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Żaden nie piszczy. Obsłuchałem stetoskopem. Włącznik na desce rozdzielczej świeci się OFF więc wg mnie cały system jest wyłączony. Zacząłbym od bezpiecznika tylko gdzie go szukać?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-07-2010
Model: Kuga II
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2018
|
W instrukcji nie piszą gdzie znajduje się bezpiecznik? Centralka standardowo powinna być w bocznej ściance w bagażniku, nie pamiętam niestety po której stronie. Ja nie rozkręcałem ale znalazłem takie info jak ożywiałem mój układ, tyle że u mnie wystarczyło wymienić jeden czujnik.
Edit, instrukcja (starsza i nowsza) nic nie mówi niestety. Ostatnio edytowane przez kenji ; 17-01-2012 o 08:37 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
w sumie jesli byl uszkodzony czujnik , to przy przekreceniu stacyjki/podaniu zasilania byl sygnal z systemu ,a pozniej zapalala sie lampa off. jakos tak bylo. pozostaje jechac po kazdym bezpieczniku, albo poprostu sciagniecie boczkow w bagazniku. poszukaj posta o wyciszaniu, tam bedzie opisane jak sciagnac boczki. ogolnie szarpnac do siebie i tyle. doslownie. 2 srubki pod klapka, jedna pod zaslepka biala. dodatkowo listwa ta przy bagazniku i to chyba wszystko. najlepiej jak ktos sprawdzi ci na szybko po ktorej stronie piszczy. ja niestety nie mam samochodu pod domem. pozdro
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-10-2011
Model: c-max
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003
|
Tak jak Kolopeter wspomniał, jeżeli jeden z czujników nie działa, to centralka informuje o niesprawności i wyłączeniu całego systemu ciągłym sygnałem. Jeżeli sprawdziłeś wszystkie czujniki i nie piszczą (delikatne cykanie jak przeskakująca iskra), to sprawdź czy zasilanie dochodzi do centralki znajdującej się w bocznej ściance w bagażniku po prawej stronie (plastiki są na zatrzaskach), wtedy będziesz wiedział czy problem leży po stronie bezpiecznika czy parktronica.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Dziękuję za odpowiedzi. W takim razie najpierw sprawdzę, czy dochodzi zasilanie do centralki parktronica.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Dostałem się do centralki ale nie wiem jak sprawdzić czy dochodzi napięcie. Wszystkie bezpieczniki są OK. Po przekręceniu kluczyka słychać ok. 2 sekundowy dźwięk więc pewnie uszkodzony czujnik. Samemu raczej pewnie tego nie wymienię więc czeka mnie wizyta u fachowca.
|
|
|
|