![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 11-02-2012
Model: Fiesta
Silnik: 1.8 TDI
Rocznik: 2000
|
Witam
Jak dotąd autko spisywało się wyśmienicie, paliło super nawet podczas mrozów. Jednak kilka dni temu z niewiadomych powodów nagle odmówiło posłuszeństwa. Objaw jest taki że wszystkie kontrolki mi szaleją, auto nie daje się odpalić, rozrusznik nie kręci (nawet po podłączeniu innego auta kablami), elektryczne zamki i światła działają ok. Akumulator daje 12,9V. Prawdopodobnie problem tkwi w braku masy ale może się mylę. Sprawdziłem i przeczyściłem przewód masy z minusa akumulatora na karoserię. Wypiąłem klemę minus i łączyłem minus z akumulatora kablami na silnik i na karoserię by sprawdzić czy kontrolki się uspokoją. I nic. Ile jest przewodów masowych w Fieście? Gdzie siedzi przewód łączący silnik do masy? W czym jeszcze może być problem? Czy to możliwe że akumulator mi padł (sprawdzę niedługo na innym)? Wszystkie rzeczowe sugestie mile widziane. Dzięki i pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Ford Focus Mk2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 11-02-2012
Model: Fiesta
Silnik: 1.8 TDI
Rocznik: 2000
|
Sprawdziłem przekaźnik świec żarowych, był w porządku.
Podłączyłem inny akumulator, odpalił bez problemu. Wiec wszystko sugerowałoby że padnięty jest akumulator. Kupuje nowy i zobaczymy. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2006
Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002