![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Wiesław
Model: Mondeo-Ghia
Silnik: TDDI 2.0
Rocznik: 2001
|
Mk3 2001r DTDI 2,0. 196000km.Od prawie roku trudności w uruchamianiu nagrzanego silnika.Serwis Boscha nie stwierdził na spec testerze aby pompa była uszkodzona[nie ma zapisu w pamięci].Proponowali jeździć dalej[czerwiec 2011r]aż wylezie jakaś oczywista usterka.Robi się ciepło,ustąpiły mrozy i znowu nasilił się problem.Postanowiłem prawić kolejno:sterownik,wymienić pompę paliwową przy zbiorniku,czujniki itp.Proszę o wskazówki kto to potrafi zrobić solidnie we Wrocławiu bądź w okolicy. Jak do tej pory to natrafiam tylko w większości na naciągaczy i"filozofów" i każdy z nich proponuje coś innego[na ogół po wyższej cenie]
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-03-2010
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,2 TDCI 175KM
Rocznik: 2008
|
z tym pytaniem zapraszamy na strefę dolnośląską Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-12-2010
Model: MOndeo
Silnik: TDDi 115
Rocznik: 2001
|
Ja musiałem wymienić tranzystor na sterowniku pompy wtryskowej vp44.
Ale od czego sie zaczęło, czasami przy temp. zerowych czasami zakręcił rozrusznikiem ale niedpalił, czasami tak sie działo, ale całe lato przejeżdziłem bez problemów, az na jesień również odpalał czasami czy zimny czy ciepły niemiało znaczenia. Po pewnym czasie po wymianie pompy wspomagania i wody, U mechanika odpalił, po zgaszeniu juz sie niodezwał. Co było przyczyna (oddałem samochód do elektromechanika) na wstępie sprawdził tranzystor na pompie wtryskowej(robi cały czas przy tym to wie co i jak pada w jakich silnikach) więc wymienił ten tranzystor) ze swojego doawiadczenia mówił ze te tranzystory padają co ok. 150 tyś.( poprodtu pasta termoprzewodząca sie zestarza i nieodprowadza od tranzystora ciepła i wprosty sposób się przepala.) i zapalał ale niezawsze, więc pożniej szukał zakłuceń na całej instalacji wraz z oscyloskopem. Po wieczorze poszukiwań znalazł, coś nie grało z jakimś przekaźnikiem w skrzynce bezpieczników pod maską. Niepowiem ci dokładie z którym bo nie wiem. i do tej pory smiga bez zadnych problemów. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002
|
Pewnie główny przekaźnik pompy po akumulatorem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A kolego wuge po wymianie sterownika odezwij się bo też w lato mam ten problem i nie wiem co najpierw ruszyć. Ogolnie teraz coś mi szwankuje pompa to nie wiem czy całej nie wyminie. Fachowcy mówią, że lutowanie tranzystora daje dłuższy efekt tylko w 50 % przypadków bo drugim powodem upalania się go poza tym, żę się przegrzewa jest to, żę zaworek konta wtrysku, którym steruje z czasem coraz ciężej chodzi i to powoduje zwarcie i spalenie
Moje Mondeo mk3 TDDI: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=113404 W stajni jeszcze Citroen Xsara Picasso 1.6 HDi 92 km 2007 rok. Ostatnio edytowane przez matrog19 ; 24-02-2012 o 10:52 |
|
|
|