Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-08-2006, 12:20   #1
Venetian
ford::advanced

Imię: Alek
Model: ST220
Silnik: MEBA
Rocznik: 05
Domyślnie Mondeo MK3 - Zmiany w fabrycznym audio

Witam !
Przedewszystkim właśnie zostałem dumnym użytkownikiem Mondeo '02 (przed faceliftem, okrągłe halogeny) 1.8 16v Duratec 125km. Autko super i wogóle ale dźwięk jak dla mnie nie satysfakcjonujący, nie mam wysokich wymagań ponieważ w poprzednim aucie miałem tylko radyjko sony z mp3 i owalne głośniki z tyłu plus te wszystkie z fabryki (Skoda Fabia) i niewiele mi brakowało do szczęścia, głównie troche niskich tonów. Obecnie w Mondeo instalacja 100% fabryczna z radiem 4000 RDS bez żadnych tam fajerwerków.

Chciałbym sie od was drodzy forumowicze najpierw dowiedzieć jak do dziury na duże fordowskie radio włożyć normalnego formatu iso tak żeby nic nie ciąć i żeby później dało sie przywrócić do fabrycznego stanu (ew. sprzedaż auta za pare lat).

Następna rzecz to jakieś przyzwoite radio na które nie będe skąpił, licze sie z wydatkiem nawet do 1000pln, chciałbym żeby czytało mp3. Nie wiem na ile istotne są opcje typu "sterowanie wzmacniaczem" i "sterowanie subwooferem". Jakie są wasze opinie, co proponujecie, czego unikać itp.

Kolejna sprawa to kable i wygłuszenie, chciałbym sie dowiedzieć jak mniej więcej biegną fabryczne kable i czy jest sens je wymieniać ponieważ planuje obciążyć je nieco większą mocą niż fabrycznie, niewiele większą ale jednak istotnie większą. Co do wygłuszenia to przedewszystkim boję sie coś zepsuć przy zdejmowaniu i ponownym zakładaniu tapicerki itp. Być może na przykład na moje potrzeby fabryczne wygłuszenie wystarczy i nie ma sensu sie paprać. Oczywiście nie łudze sie że przy sprzedaży "zabiorę" sobie spowrotem swoje kable i wygłuszenie (nie jestem aż takim laikiem mimo że skończyłem LO).

Jak już będziemy mieli to wszystko w miarę wyjaśnione to myśle że jakiś wzmacniacz, no i oczywiście pytania, jaka moc żeby nie za mało ale nie za drogo oraz gdzie go zgrabnie schować (wzmacniacze z neonami i innymi błyskotkami to nie dla mnie) żeby było dobrze.

No i w końcu grande final czyli głośniki, nie mam pojęcia jakie są wymiary fabrycznych ale mam nadzieję że da się to zrobić tak żeby w fabryczne otworki włożyć głośniki lepsze jakościowo zamiast pruć i ciąć jakby nie było nowe auto. Mam nadzieję że ze względu na moje umiarkowane wymagania da się to zrobić. Oczywiście nie interessują mnie skrzynie, tuby, wielkie subwoofery itp.

Szukałem trochę na forum ale opcja szukaj nie bardzo chce współpracować więc jeżeli pamiętacie jakiś topic który uważacie że powinienem przeczytać zanim zacznę zawracać głowę to prosiłbym również.

Venetian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2006, 15:34   #2
Bauma
ford::expert

Model: Mondeo
Silnik: 1/2 DB9
Rocznik: '04
Domyślnie

Cytat:
Napisał Venetian
Oczywiście nie interessują mnie skrzynie, tuby, wielkie subwoofery itp.
czyli glosniki w bagazniku odpadaja??? jesli tak to darowalbym sobie wytlumienie....

fabryczne gloosniki to 5x7.... popularne sa glosniki JBL ok 250zl za 2sztuki.... ale proponowalbym zalozyc na przod dystanse i wstawic system odseparowany....

Cytat:
Napisał Venetian
Nie wiem na ile istotne są opcje typu "sterowanie wzmacniaczem" i "sterowanie subwooferem
jak nie wstawiasz bassu i wzmakow to w zupelnosci styknie Tobie radio za ok 600zl chyba ze tylko dla efektu wizualnego bys chcial miec lepsze....zeby wykorzystac walory porzadnego radia musi byc porzadny sprzet...

ja bym sie kablami nie bawil jedynie jakbym mial cos lepszego montowac....

sprobuj najpierw wymienic glosniki razem z radiem jak bedzie za malo to pomyslisz o wzmaku i wytlumieniu.... bo na lepszych glosnikach i radiu (zreguly 2x mocniejszym niz fabryczne) jest duzo lepsze brzmienie i moze wystarczy na Twoje potrzeby a jesli nie to tylko dolozysz wzmaka jesli dalej malo to wytlumienie a pozniej to juz tylko bagaznik....

wzmaka jesli juz to chowac tam gdzie nie widac gdzie ma wmiare dobra wentylacje itp czyli optymalnie bagaznik..
Stary 01-08-2006, 16:22   #3
Venetian

Domyślnie

Wzmacniacz to bym chętnie założył ale taki spokojny bo wystarczało mi mocy w tym radiu Sony na wysokich i średnich tonach tylko na niskich brakowało i dlatego do tych głośników średnio-nisko tonowych podpiąć jakiś wzmacniacz ale nic wielkiego i czy wtedy jest istotne w radiu sterowanie wzmacniaczem ?

Moje potrzeby zdecydowanie zostaną zaspokojone bez głośników w bagażniku.

System odseparowany i dystanse ? Nigdy nie słyszałem o tym, mógłbyś rozszerzyć ?

I jak to jest z tymi radiami ? Są jakieś zgrabne przekładki żeby pasowało bez wycinania itp. ?
Stary 01-08-2006, 17:07   #4
Bauma

Domyślnie

Cytat:
Napisał Venetian
System odseparowany i dystanse ? Nigdy nie słyszałem o tym, mógłbyś rozszerzyć ?
wygada to tak
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] najlepsze sa z MDFu
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] pierwszy lepszy jaki sie mi wyswietlil... systemy maja duzo lepsze brzmienie. tweeter montujesz na slupku a woofer w miejsce fabrycznego glosnika akurat w mondeo za pomoca dystansu....
Cytat:
Napisał Venetian
Są jakieś zgrabne przekładki żeby pasowało bez wycinania itp. ?
sa najladniejsze do wersji po fl
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
a jesli masz stara konsole to jedynie takie
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 01-08-2006, 18:04   #5
Venetian

Domyślnie

No to teraz już wszystko wiem, jakby co to będe pytał dalej, wielkie dzięki za pomoc i szybką odpowiedź i szacunek za wiedzę i doświadczenie.

Jestem rozegzaltowany pomocnością tego forum :fcp4
Stary 01-08-2006, 18:45   #6
Bauma

Domyślnie

aha zapomnialem napomniec o tym sterowaniu wzmakiem.... no to to jest funkcja bardziej przydatna przy bardziej rozbudowanym sprzecie a mianowicie sluzy ona do regulowania albo wlasciwie do dowyregulowania wzmaka... wzmacniacz dostrajasz pokretlami w wzmaku i potem mozesz wszystko "dopiesci" z fotela kierowcy..... ale przy Twojej potrzebie raczej specjalnie bym sie nie rzucal na ta funkcje no chyba ze masz kase lub chcesz miec jakies radio z lepszej polki....

Cytat:
Napisał Venetian
No to teraz już wszystko wiem, jakby co to będe pytał dalej, wielkie dzięki za pomoc i szybką odpowiedź i szacunek za wiedzę i doświadczenie.
nie ma sprawy... moja wiedza to kropla w morzu kiedys sie tym bawilem , mala przerwa i znowu wracam ale duzo zaleglosci, duzo nowinek i technik sie pojawilo.... poprostu strasznie to ewoluowalo ale jak mi "tchu" zabraknie to jest jeszcze tu kolega profesjonalista :fcp3 A.S. ktory tez chetnie sluzy pomoca....

wracajac do kabli jesli chcesz sie bawic to wymien ale koniecznosci takowej nie ma.... aha dobrze byloby podpiac radio bezposrednio pod ako...
Stary 01-08-2006, 21:17   #7
Venetian

Domyślnie

Jak radio pod aku to trzeba sie jakoś przez ściane ogniową przebić, nie mam pojęcia jak to ugryźć. No i jakieś bezpieczniki też, czy wystarczy to co jest w radiu ?
Stary 01-08-2006, 22:40   #8
Bauma

Domyślnie

szczerze jeszcze nie musialem szukac dziury takze w ktorym miejscu jest na przcisniecie kabli to nie mam pojecia ale napewno jest....

wiesz nie musisz bawic sie z kablami tylko jak bys kladl lepsze pod glosniki to napewno nie zaszkodziloby tez sie pomeczyc z zasilaniem radia.... z bezpiecznikiem to powiem Ci ze dobre pytnaie.. ale wydaje sie mi ze tylko pod wzmaka sie daje dodatkowy ale glowy nie daje...
Stary 02-08-2006, 10:29   #9
Mondeodeo
ford::average

Domyślnie

A czy w tylnej klapie kombi da się zmieścić jakiś głosnik niskotonowy? Tak żeby za bardzo nie wystawał do bagażnika. I czy gwizdki muszą być w przednich słupkach, czy mogą być w tylnych? Bo w kombi jest bardzo fajne miejsce na wstawienie "piszczałek" własnie z tyłu.
ps. czy mógłby się ktoś zlitować i podać mi wymiary zaznaczone na zdjęciu?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 02-08-2006, 10:33   #10
Venetian

Domyślnie

Zdaje sie że położenie gwizdków w przednich słupkach jest zalecane ze względu na konstrukcję naszego ucha które najlepiej zbiera dźięki które są przed nami, oraz na efekt "sceny" czy jakoś tak
Odpowiedz

Zasady postowania