![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 31-03-2012
Model: MONDEO MK4
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2007
|
![]()
Po włączeniu zapłonu brak zasilania radia(ciemny wyświetlacz). Nie można go włączyć. Zasilanie pojawia się po jakimś czasie. Radio raz działa raz nie. Gdy już działa można go włączać i wyłączać-wszystko jest OK. Bezpiecznik jest sprawny. Czy jest to może wina jakiegoś przekaźnika? Proszę o poradę
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
![]()
Witam
W Mondeo mk4 masz szynę CAN przez którą komunikuje się radio (np. łaczność z zegarami) => może być problem ze zlokalizowaniem problemu Z drugiej strony, może to być problem radia Przydałby się "test krzyżowy" - albo radio sprawdzasz w innym aucie, albo inne radio w twoim autku pozdrawiam Arturek
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 01-04-2012 o 13:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Na razie radio działa i wszystko jest OK, lecz nie wiem na jak długo. Czy może to być wina, takiego zachowania,słabego akumulatora?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Radio znów zaczęło wariować. Oddałem je elektronikowi w celu sprawdzenia. Może jest to wina tzw. "zimnego lutu" w środku. Na razie nie mam możliwości sprawdzenia nowego radia. Musiałbym specjalnie zakupić w celu sprawdzenia. Mam pytanie... w którym miejscu znajduje się tzw. szyna CAN która może sterować radiem?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
![]()
Witam
1) CAN to nie jest element fizyczny tylko logiczny Dawniej wystarczyło podać napięcie aby urządzenie działało, CAN porównałbym do współpracy Windows np. z drukarką - muszą być wysyłane kody sterujące Tutaj jest analogicznie Poczytaj: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2) Nie musisz kupowac drugiego radia na testy - poszukaj w swojej okolicy forumowicza który byłby skłonny pomóc pozdrawiam Arturek
![]() |
#6 |
|
![]()
Witam ponownie!!! Po wymianie radia na używane(za 150 zł) ale po zapowiedziach właściciela że jest 100% sprawne problemy zniknęły. Stare radio przestało działać więc wymieniłem na używane i teraz jak na razie wszystko jest OK. POZDRAWIAM!!!
|
![]() |
![]() |