Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-07-2012, 22:49   #1
mm666
ford::average

Model: Transit
Silnik: 2,4tddi
Rocznik: 2001
Domyślnie 2,4TDDI nie reaguje na gaz (usterka sporadyczna)

Witam
W rzeczonym transicie co jakiś czas wywala kontrolkę świec i auto przestaje reagować na gaz. Dzieje się tak po dłuższej jeździe (godzinę-dwie) w trasie. Wyskakuje kontrolka, auto trzyma jałowe, ale dalej nie pojedziemy. Trzeba wtedy wyłączyć silnik i za chwilę włączyć spowrotem

Pytanie nr1. Czy takie cuś wywołać może coś innego, niż potencjometr pedału gazu? Auto pracuje cicho, równomiernie, ale strasznie się muli (90km/h z duuużej górki [75 kucy, no ale bez przesady...]). Sprawdziłem/poprawiłem: egr, kolektor dolotowy (czyszczenie), wszelakie węże i przewody- organoleptycznie. Teraz chyba kolej poszperać przy pedale gazu. Posiada ktoś pinout potencjometru? Jakie są napięcia/rezystancję na "krytycznych" pinach?

Ewentualnie, czy ma ktoś jakiś inny pomysł? turbawkę sprawdzę jutro, ale nie wydaje ona niepokojących dźwięków. Nic nie cieknie, wszędzie jest sucho. Prosiłbym również o schemat elektryczny sterowania silnikiem, bo mój transit był przekładany z anglika przez dziwnych ludzi i masa rzeczy jest sknoconych (przykład? Wskazówka prędkościomierza wychyla się przy dodawaniu gazu na luzie- to też może być trop, pewnie masy gdzieś nie ma...)

Dziękuję z góry za wszelkie rady.

mm666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2012, 08:56   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie

No.... ale czy byłeś sprawdzić na dobrym testerze jakie błędy wywala - skoro wchodzi w tryb awaryjny? Może od tego zacząć...

Cytat:
Napisał mm666 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Prosiłbym również o schemat elektryczny sterowania silnikiem
Nie ma takiego dostępnego w sieci.
Sporo schematów poszczególnych obwodów znajdziesz w manualu Haynesa (w jęz. angielskim), do kupienia także w Polsce. Samego sterowania silnika nie ma, bo to przecież zahacza o sterownik pompy, immo itd.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 12-07-2012 o 10:06 Powód: pkt 21 regulaminu
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2012, 09:30   #3
ssaqulca

Imię: Michał
Model: Transit T 350
Silnik: 2402
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: 2,4TDDI nie reaguje na gaz (usterka sporadyczna)

Ja powiem tylko tyle że jeśli chodzi o spreżynke to jak u mnie migała tracił na mocy lecz palił to oznaka była pompa wtryskowa , jak byś chciał pedał gazu to zapraszam posiadam na sprzedaż
ssaqulca jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2012, 13:12   #4
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional

Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009

Kolego migająca kontrolka świec- problem masz w układzie zasilania paliwem
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2012, 17:08   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał MIREKTERAZPOLSKA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego migająca kontrolka świec- problem masz w układzie zasilania paliwem
Niestety nie - nie zawsze.
Stary 12-07-2012, 20:52   #6
mm666

Trochę pogrzebałem. Sprawa jest taka, coś ciągnie masę przez przewód sygnałowy idący do prędkościomierza, po odłączeniu zegarów auto momentalnie ożyło, przestało być mułowate. Problem w tym, gdzie leży przyczyna. Można by na chama zamontować diodę na sygnałowym, ale to nie rozwiązuje do końca problemu. Poszukuję schematu układu mierzenia prędkości (czujnik vss->komp->prędkościomierz). Zastanawiam się co może brać masę w funkcji obrotów z prędkościomierza. Może czujnik prędkości obrotowej silnika? vss i czujnik obrotów są w tej samej kostce.

No nic będę kombinował, największym problemem jest dla mnie zdobycie odpowiedniego schematu
Pozdrawiam.
Stary 13-07-2012, 08:31   #7
ssaqulca

Imię: Michał
Model: Transit T 350
Silnik: 2402
Rocznik: 2005

a może odłącz kolego kostkę od skrzyni biegów tam jak się nie mylę jest czujnik prędkości i być może on robi zwarcie ?
ssaqulca jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2012, 09:01   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał mm666 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
coś ciągnie masę przez przewód sygnałowy idący do prędkościomierza, po odłączeniu zegarów auto momentalnie ożyło, przestało być mułowate.
Tablica zegarów ma dwie masy, ale podłączone do nadwozia w jednym miejscu w okolicy słupka kierowcy pod deską w kabinie. Ponieważ masz anglika, podłączenie masy może być po prawej stronie - trudno powiedzieć... To jest częsty przypadek - brak masy tablicy zegarów.
Także na wszelki wypadek warto przetrzeć płytkę drukowaną zegarów (od tyłu) spirytusem i ligninką - tam po kilku latach na lutach powstają takie charakterystyczne wykwity. Rozrastają się tak, że sięgają sąsiednich lutów i robi się kociokwik - ja tak miałem, układ żył własnym życiem...
W manualu Haynesa jest schemat podłączenia tablicy, ale nie wszystko co wisi na niej jest tam pokazane. Po południu zajrzę tam, czy opisany jest czujnik prędkości.
W dodatku w rzeczywistości były tablice jedno- i dwuwtykowe, nie wiem czy numeracja pinów ze schematu jest aktualna dla obydwóch wersji. Ale chyba tak, bo skoro są dwie masy - to prawdopodobnie na okoliczność instalacji dwu wtykowej...
Stary 14-07-2012, 00:11   #9
mm666

masy są okej, sprawdzane miernikiem i lampką dość dużej mocy. Problem pozostaje w relacji ecu->zegary, vss teoretycznie ma niewielkie znaczenie przy ustalaniu dawki, ale podejrzewam, że sprawa jest grubsza, aniżeli mi się wydaje. Póki co auto bez prędkościomierza jeździ super. VSS na pewno wędruje do kompa, ale to ma pewnie niewielkie znaczenie, więc masa potencjometru pedału musi brać z VSS...reasumując, kaszana niezła. Gdybym spotkał autora przeróbki rzeczonej instalacji to podziękowałbym mu `dozgonnie`
Pozdrawiam
Odpowiedz

Zasady postowania