Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-08-2012, 21:44   #1
MarcinB
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Tryb awaryjny po wymianie przewodu intercoolera

Mam problem po wymianie przewodu od intercoolera /była dziura i kopcił/ przegazowałem mondka MK3 TDCI i poszła czarna chmura, następne naciśnięcie gazu to przejście w tryb awaryjny, po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu na wolnych obrotach spokój a sprężynka zapala się i miga przy 1000 obr. i niestety tak za każdym razem silnik chodzi równo i nie szarpie. Przy gazowaniu go na luzie do 4000 obr. nie kopci, równo pracuje a sprężynka sobie miga? Jestem na urlopie 500km od domu i chciałbym wrócić mondkiem do domu.

MarcinB jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2012, 21:51   #2
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
Domyślnie Odp: Tryb awaryjny po wymianie przewodu intercoolera

Wg mnie czysta zgadywanka. Bez podpięcia pod kompa ciężko cokolwiek wyrokować. Może zbieg okoliczności jakiś związany z błędem i wymianą przewodu intercoolera? Sprawdź, czy ów przewód nie jest gdzieś zagięty i uniemożliwia swobodny przepływ powietrza, a może opaski metalowe zbyt lekko dokręcone?

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2012, 22:27   #3
zbyszek99
ford::average

Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCi 130 kucy
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał MarcinB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam problem po wymianie przewodu od intercoolera /była dziura i kopcił/ przegazowałem mondka MK3 TDCI i poszła czarna chmura, następne naciśnięcie gazu to przejście w tryb awaryjny, po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu na wolnych obrotach spokój a sprężynka zapala się i miga przy 1000 obr. i niestety tak za każdym razem silnik chodzi równo i nie szarpie. Przy gazowaniu go na luzie do 4000 obr. nie kopci, równo pracuje a sprężynka sobie miga? Jestem na urlopie 500km od domu i chciałbym wrócić mondkiem do domu.
W trybie awaryjny u mnie dochodził do 3 tys. i koniec. Może jest to związane z sondą lambda? Przekopciło i trochę oblepiona? Może zatkało kata ? Ale wtedy to chyba by nie wchodziło w tryb awaryjny? Nie wiem.
Ja bym jeszcze spróbował trochę dłużej go potrzymać na wysokich obrotach a potem wypiął bym aku tak na 20 min. aby zresetować błędy (będą potrzebne kody do radia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Potrzebna będzie adaptacja i jeszcze raz spróbował czy będzie sprężyna. Jeżeli dochodzi ci tak wysoko na obrotach to wiedząc co robiłeś może pokusić się wracać tak do domu? Ale co będzie jak jeszcze coś wyskoczy w drodze? Zawsze to ryzyko. A nie ma w pobliżu jakiegoś magika coby podpiąć pod kompa?
Może ktoś na forum coś doradzi gdzie znaleźć takiego z kompem jak napiszesz w jakim jesteś rejonie.
Może padną jeszcze inne propozycje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zbyszek99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2012, 16:31   #4
hardtmuth

Imię: Leszek
Model: Mondeo MK3
Silnik: TDCi 2.0 115KM
Rocznik: 2006

zbyszek99: Popraw mnie, ale chyba w TDCi nie ma lambdy...
hardtmuth jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2012, 17:20   #5
marcinmg2

Model: Insignia 2013 ST BiTurbo 195 KM i było mondeo mk3
Silnik: 2.0 195 KM i 1.6 Pb 120KM
Rocznik: Suzuki SX4

Zdecydowanie nie ma lambdy he, he. Wydaje się, że egr się przyblokował.
marcinmg2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2012, 18:59   #6
linkgrabber

Imię: Grzegorz
Model: BMW
Silnik: 3.0xd
Rocznik: 2008

a możesz jeździć autem cyz gaśnie?
linkgrabber jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2012, 15:39   #7
MarcinB

Byłem dzisiaj na diagnostyce okazało się, że błąd P132A - czyli awaria sterownika turbiny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ciekawe czy to mogło być powiązane z wymianą przewodu intercoolera, czy jednak przypadek. Dzięki za zainteresowanie, spróbuje samemu naprawić widziałem podobne tematy ad. tego błędu może się uda.
Stary 03-08-2012, 16:12   #8
zbyszek99

Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCi 130 kucy
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał hardtmuth Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zbyszek99: Popraw mnie, ale chyba w TDCi nie ma lambdy...
No to faktycznie dałem ciała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zbyszek99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2012, 23:44   #9
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

Cytat:
Napisał MarcinB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... że błąd P132A - czyli awaria sterownika turbiny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., ciekawe czy to mogło być powiązane z wymianą przewodu intercoolera, czy jednak przypadek. ...
Ja dzisiaj wymieniałem pęknietą rurę między IC a EGR-em (fotki) i w pewnym momencie po przygazowaniu a przed wymianą też pojawiła się sprężynka - był błąd P132B. Sterownik geometrii turbiny cofnął sztangę do położenia spoczynkowego - ładowanie minimalne. Jeżeli w układzie doładowania jest nieszczelność, która może turbinę rozpędzić to taka sytuacja moim zdaniem jest objawem normalnym.
A tak na marginesie MarcinB sprawdź, czy na zimnym silniku sztanga lekko się porusza - odbezpiecz i odepnij ją ze sterownika - uważaj aby zawleczka Ci nie spadła.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Zdjęcie102.jpg (89.6 KB, 77 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Zdjęcie103.jpg (85.5 KB, 82 wyświetleń)
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2012, 16:10   #10
MarcinB

Odpiąłem zawleczkę- sztanga chodzi bardzo luźno do przodu i do tyłu /żadnych oporów/.

Proszę powiedzcie mi czy takie zachowanie sztangi jest normalne????
Przedstawię sytuację jaka u mnie zaistniała.Uruchamiam silnik - sztanga zajmuje pozycję /bliżej od strony silnika/, dodaję gazu ok.1000obr. - nastąpił ruch sztangi /w stronę kabiny/. Sztanga pozostaje już w tym miejscu aż do wyłączenia silnika. I znowu uruchomienie sztanga robi ruch...........itd.
Czasami jest tak, że nawet bez dodania gazu sztanga przeskoczy sama. Sztanga wykazuje takie drgania jakby przód-tył przez 2,3 sekundy a potem już nie drga, no i oczywiście sprężynka.
Wykręciłem sterownik, otworzyłem, w części mechanicznej przedmuchałem, rozruszałem ślimaka wraz z zębatkami-przesmarowałem delikatnie tawotem. Część elektroniczną oczyściłem spirytusem - wydawało się wszystko ok. Złożyłem wszystko do KUPY i D..A -sprężynka.
Czy można jakoś sprawdzić ten silniczek czy działa poprawnie bez wyjmowania go z tej aluminiowej obudowy??? Jak go podłączyć???
Odpowiedz

Zasady postowania