Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-11-2012, 19:38   #1
chylun03
ford::beginner

Imię: adrian
Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 di
Rocznik: 2001
Domyślnie Mondeo mk3 tddi 115 KM rano ciężko zapala i czuć niespaloną ropą.

Witam więc jak w temacie posiadam mondeo mk3 115 koni z 2001r mam problem z silnikiem a mianowicie ma przejechane 180 tys, przy odpaleniu rano kopci nie spalona ropą i ciężko odpala z rana gdy stoi pod chmurką przy minusowych temperaturach, muszę go kręcić parę razy 15 minut. (akumulator nowy) Świece są sprawne filtry wszystkie wymienione na nowe, mechanicy u których byłem stwierdzili że słabe ciśnienie ale ma 27 na wszystkich cylindrach, dodam że po przejechaniu 10 tys oleju ani grama nie u było. Komputer nie pokazuje błędów ,już naprawdę nie mam sił na nie go czy nie obejdzie się wymiana silnika na inny pomocy tyle kasy wydałem a nic nie dało pomocy koledzy proszę o porady pomysły dziękuję z góry.ps i na zimnym silniku jak i na ciepłym bardzo delikatnie coś stuka ledwie słyszalnie, bardzo trzeba się w sluchać.

chylun03 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2012, 19:48   #2
salom

Domyślnie Odp: mondeo mk3 tddi 115 koni problemy z silnikiem ...

Najpierw powinieneś napisać, na forum o objawach, a dopiero póżniej brać się za wydawanie kasy, a tak to podwójne koszty, ciśnienie w cylindrach trzeba jeszcze raz zmierzyć na zimnym silniku, czyli po nocy. Trzeba zostawić pojazd w warsztacie na noc, i rano pomiar. Napewno jak mierzyli na ciepłym silniku i ma 27 atm, to na zimnym może mieć 22 do 23 atm, a to już jest za mało. Nowy diesel ma 36 do 39 atm w zależności od typu silnika. Rano śmierdzi niespalona ropa bo nie ma odpowiedniej temperatury samozapłonu.Czeka cię remont silnika, jak chcesz dalej na nim jeżdzić.

Ostatnio edytowane przez salom ; 03-12-2012 o 18:35
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2012, 19:54   #3
Wojtek
ford::expert

Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
Domyślnie Odp: mondeo mk3 tddi 115 koni problemy z silnikiem ...

Poprawiłem Twój tytuł tematu na bardziej konkretny , bo z tego co był niewiele wynikało...
Proszę zwracaj uwagę na poprawne tytułowanie tematów.

Przenoszę do działu Diesel.

Pozdrawiam
Wojtek

Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim.

KU PRZESTRODZE !
http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!!
Wojtek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2012, 20:03   #4
fxgold
ford::average

Imię: Maciek
Model: mondeo mk3, fiesta mk7
Silnik: 2.0 tdci 115 KM, 1.4 98 KM
Rocznik: 12.2005, 2009
Domyślnie Odp: Mondeo mk3 tddi 115 KM rano ciężko zapala i czuć niespaloną ropą.

miałem w tdci podobne objawy. jak postał jedna noc powiedzmy przy -10 to rano czasami i pół godziny kombinowałem.
u mnie też nie było problemy ze sprężaniem. zmierzone na zimnym silniku 32 na każdym cylindrze. winne okazały sie wtryski, może i u Ciebie tak jest.
u mnie kumpel podłączył laptopka i sie przejechaliśmy. wyjasnił mi co sie dzieje, dałem zrobić i teraz odpala jak nowy.

p.s. na kompie tez nie pokazywał żadnych błędów
Stary 17-11-2012, 21:03   #5
luckmar
ford::advanced

Model: Mondeo Kombi Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2001/2002
Domyślnie Odp: Mondeo mk3 tddi 115 KM rano ciężko zapala i czuć niespaloną ropą.

Może głupie pytanie ale "ja" też po odpaleniu z rana trochę kopce i czuć nie spaloną rope, więc powiedz po krótce co ci powiedzial i co wyjaśnil abym wiedział na co zwrócić uwage przy podłączeniu kompa ...
luckmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-11-2012, 19:27   #6
fxgold

Cytat:
Napisał luckmar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może głupie pytanie ale "ja" też po odpaleniu z rana trochę kopce i czuć nie spaloną rope, więc powiedz po krótce co ci powiedzial i co wyjaśnil abym wiedział na co zwrócić uwage przy podłączeniu kompa ...
słuchaj moja sytuacja wyglądała nastepująco:
najpierw nieodpalał przy -15, potem przy -5, a jak wtryski miały już wszystkiego dośc cudem było uruchomienie auta prze +5.
podłączyłem auto pod kompa i ruszyliśmy w trasę, kumpel na bierząco sprawdzal cisnienia na pompie, na listwie i po tym zabiegu widzieliśmy jak sie te ciśnienia wahaja. przy ostrym przyspieszaniu cisnienie na listwie spadało tak bardzo, że komp łapał awarie i wywalał osławiona już sprężynkę. na biegu jalowym ciśnienie tez skakało i nie trzymalo czasami nawet minimum potrzebnego do "życia " silnika.
potem pojechałem do Adamczyka w Piekarach zostawiłem u niego worek pieniędzy, ale teraz wiem, że jak będe chciał wyprzedzić tira to auto nie zdechnie mi w połowie manewru, a tak się często działo.
regeneracja pompy, 4 wtryskiwaczay, czyszczenie zbiornika, wymiana przewodów przelewowych i przewodów wysokiego cisnienia oraz pare innych pierdołek to koszt na marzec tego roku 5500czy 5900. musiałbym poszukać faktury, ale powiem że pomimo że to dużo kasy, wydanie jej jest tego warte.
ja teraz dużo jeżdżę i to się zwraca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a więc reasumując sprawdz podczas jazdy jakie masz cisnienia paliwa to już powie wiele na temat kondycji pompy i wtrysków
Stary 20-11-2012, 19:19   #7
toomekk6

Imię: Tomek
Model: Mk4 FL PowerShift
Silnik: 2.0 TDCi 163(138)/192 PS & 344/408 Nm by TuneFORCE ;)
Rocznik: 11.2011 prawie 2012 :P

To i ja się podepnę pod temat.
Autko zapala z rana od strzała, po chwili występuje falowanie obrotów 850-1050 rpm puszcza takie niebieskoszare bąki i śmierdzi niedopaloną/niespaloną ropą. Objaw występuje tylko na zimnym silniku. Po chwili obroty przestają falować lecz są trochę podwyższone i dymienie ustaje. Dwa lata temu po kupnie wymienione wszystkie świeczki, objawy występowały ale ja myślałem, że może ten typ tak ma. Świece sprawdzane amperomierzem, więc działają, odpada problem przekaźnika. Wtryski, pompa czy może kąt wtrysku?
Stary 24-11-2012, 21:37   #8
luckmar

Model: Mondeo Kombi Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2001/2002

Dzieki za podpowiedz FXGOLD
Widzisz, ja we wtryskach wymieniałwm zaworki i rozpylacze, samochód niby chodzi OK, zero błędów tylko to lekkie dymienie i ten zapach (az po oczach wali) jak samochód zimny. Wtryski robiłem w lutym a przez całe lato jakoś to wszystko chulało ale może w końcu pora zrobić to jak należy ...???
luckmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2012, 12:41   #9
fxgold

Cytat:
Napisał luckmar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzieki za podpowiedz FXGOLD
Widzisz, ja we wtryskach wymieniałwm zaworki i rozpylacze, samochód niby chodzi OK, zero błędów tylko to lekkie dymienie i ten zapach (az po oczach wali) jak samochód zimny. Wtryski robiłem w lutym a przez całe lato jakoś to wszystko chulało ale może w końcu pora zrobić to jak należy ...???
a pompa jakie daje ciśnienie, może i ona nawala? ja zrobiłem komplet (wtryski i pompa) i cała resztę, czyszczenie baku itd.
na tym zestawie zrobiłem ok 30kkm i jest spokuj (odpukać). robiłem to w piekarach u adamczyka i jestem zadowolony, więc i polecam.
najlepiej zrób tak jak wcześniej pisałem, podepnij się pod kompa i w drogę, posprawdzaj ciśnienia w czasie jazdy, to powinno wiele wyjaśnić. a błędów nie będziesz miał, no chyba żę chwilowe, jak jakiś parametr przekroczy wartości dopuszczalne, czy to w górę czy w dół. jak mi wtryski padały, to zaświecała się sprężynka, ale wystaczyło tylko auto zgasić, odpalić ponownie i błędu już nie było.

Bump:
Cytat:
Napisał toomekk6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To i ja się podepnę pod temat.
Autko zapala z rana od strzała, po chwili występuje falowanie obrotów 850-1050 rpm puszcza takie niebieskoszare bąki i śmierdzi niedopaloną/niespaloną ropą. Objaw występuje tylko na zimnym silniku. Po chwili obroty przestają falować lecz są trochę podwyższone i dymienie ustaje. Dwa lata temu po kupnie wymienione wszystkie świeczki, objawy występowały ale ja myślałem, że może ten typ tak ma. Świece sprawdzane amperomierzem, więc działają, odpada problem przekaźnika. Wtryski, pompa czy może kąt wtrysku?
a podpinałeś świece pod aku? mnie tez na amperomierzu pokazywały ok, ale słabo już grzały i je wymieniłem, ale potem padły mi wtryski i nawet nowe świece nie dawały rady.
ja świece zawsze sprawdzam na aku, widzę jak się rozgrzewają i ile świecy się zagrzewa. sprawdź tak może cos wyjdzie, a jak nie to podpięcie pod kompa
Stary 26-11-2012, 18:07   #10
toomekk6

Imię: Tomek
Model: Mk4 FL PowerShift
Silnik: 2.0 TDCi 163(138)/192 PS & 344/408 Nm by TuneFORCE ;)
Rocznik: 11.2011 prawie 2012 :P

fxgold dziękuje za odpowiedź ale Ty masz silnik TDCi a ja mam TDDi a to znacząca różnica. Napisałem, że po wymianie świeczek na nowe objawy nie ustępiły.

Zasady postowania