![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-02-2010
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 2003
|
Witam wszystkich
Mam ostatnio kilka problemów ze swoim Mondkiem. Po pierwsze falowanie obrotów na wolnych obrotach, wskazywałoby to na krokowca tym bardziej, że obroty czasami po wciśnięciu gazu wolno spadają ale jest też parę innych objawów więc może przyczyną będzie coś innego. W niektórych partiach obrotów podczas jazdy silnik czasami troszkę szarpie, a do tego jest dość dziwne zachowanie pedału gazu. Otóż działa on jakby z lekkim opóźnieniem tzn. wciskam gaz i dopiero po ułamku sekundy zaczyna działać, sama linka gazu była sprawdzana i raczej to nie jest jej wina. Być może wina leży w jakimś małym szczególe a może zaczyna się dziać coś poważniejszego :/ Dodam jeszcze, że autko ma dziwną niedyspozycyjność jeśli w baku jest mniej niż około 1/4 paliwa, wtedy silnik czasami gaśnie, choć fizycznie jest tam paliwo to objawy są takie jakby go zabrakło. Być może jest to wina pompki w baku. Niestety jestem zielony w tych sprawach mam zamiar podjechać, żeby podłączyli go do kompa ale wcześniej wolałem się Was poradzić może ktoś miał podobny przypadek. Jest To Mondeo z silnikiem 1.8 16v 125ps Pozdrawiam i życzę Wszystkim Wesołych Świąt |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.5T 220KM
Rocznik: 2009
|
Witam, posiadam dokładnie taki sam silnik w swoim Mondeo jak ty i powodów może być kilka. W kwestii falowania obrotów przydało by się żebyś sprawdził sobie klapki w kolektorze ssącym (najprawdopodobniej masz je do wymiany).
Jeżeli chodzi o powolną reakcję na pedał gazu to podejrzewał uszkodzenie cewki zapłonowej (miałem podobnie i właśnie mechanik mi to powiedział, po wymianie cewki problem znikł). Natomiast w kwestii paliwa nie mam pojęcia więc nie pomogę. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-02-2010
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 2003
|
A cewka zapłonowa może też powodować falowanie obrotów?
Po świętach przejade się do mechanika i zobaczymy co mu tam dolega. Dzięki za odpowiedź Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Mateusz
Model: Mondeo MK3 Kombi
Silnik: 1.8 16V CHBA 92 kW
Rocznik: 2004