![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witam tydzień nie jeździłem mondkiem tylko busem wczoraj chciałem odpalić auto i akumulator nie miał siły zakręcić dzisiaj podłączyłem prostownik i usłyszałem dziwny dzwięk tak jak by wrzenie czy bulgotanie takie cichutkie tak ma byc czy cos nie halo z aku. Nigdy nie zwracałem na to uwagi się nachyliłem nad aku i usłyszałem ten dzwięk.
Ostatnio edytowane przez Lucek ; 23-01-2013 o 17:42 |
|
|
#2 |
|
|
mondek jest z grudnia 1997 ale to nic chyba nie zmienia
To jak mogę spokojnie właczyć prostownik czy cos nie tak to wrzenie mnie zaniepokoiło. Mogę go dalej ładować czy nie |
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Prosze poprawić tytuł tematu na bardziej konkretny , bo z tego co jest teraz niewiele wynika.
Ten temat Ci pomoże : [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Pozdrawiam Wojtek
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
|
A , jakim prądem go ładujesz ? Bo jeżeli prąd ładowania jest za duży to taki objaw może być.
I to nie jest dobry objaw... Pozdrawiam Wojtek
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 23-01-2013 o 17:59 |
|
|
|
|
#6 |
|
|
Nie powiem ci ten prostownik działa niby jak automat daje napięcie dostosowane do podłączonego aku lub innego urządzenia. A wskazówka od 1do 12 jest na 4,5. Wcześniej ładowałem aku tym samym i coś tam naładował bo auto miesiac stało tylko wtedy nie zwracałem uwagi na ten odgłos. Niema w nim żadnych pokręteł do regulacji. Ładowałem go 30 minut po czym lukałem w silnik i usłyszałem ( wrzenie ) no i odłączyłem prostownik bo nie wiem o co kaman a lepiej spytać może ktos wie o co chodzi.
|
|
|
#7 |
|
|
Więc wychodzi na to , że ładujesz go dobrym prądem.
Po 30 minutach ładowania wrze ? To troszkę za wcześnie moim zdaniem. Po całej nocy to jeszcze rozumiem. Jaki to jest akumulator ? Może trzeba mu trochę wody destylowanej dolać , bo jest pusty ? Pozdrawiam Wojtek
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! |
|
|
|
|
#8 |
|
|
55ah Właśnie poszedłem i odpaliłem a co tam spróbuje kluczyk przekręciłem i moment auto odpaliło. Zadzwoniłem do znajomego i powiedział żebym włączył a jak wskazówka dojdzie do 12 to jest w pełni naładowany I że ładuje nie minimalnym prądem tylko takim pośrednim. Prostownik to stary polski automat minimalnie przerobiony nie wiem jak . I powiedział to samo co ty jak wrze to może mieć mało płynu bo był juz nie raz dolewany widząc zakrętki. Włączyłem prostownik po włączeniu akumulator moment zaczął wrzeć tak cichutko. Zobaczę za godzinkę jak odpala teraz pali na dotyk po 30 minutach. No i chyba trza będzie troszkę płynu dolać
|
|
|
#9 |
|
|
Najlepiej jakbyś sprawdził jaka jest gęstość elektrolitu.
Za 20-30 zł sprawdzą Ci w każdym warsztacie. Wtedy będziesz miał pewność odnośnie sprawności akumulatora. Pozdrawiam Wojtek
|
|
|
|
#10 |
|
|
Grunt że odpala. A co do poziomu to u mnie na mieście z ciężkim sercem ktoś ci sprawdzi wolą klepać auta z Niemiec niż pierdoły patrzeć a jak lukna to zaraz z tekstem wyjadą ,,panie to trzeba nowy akumulator z wymiana u nas będziesz miec pan promocyjna cenę '' Tak to jest jutro do znajomego zajade chłop sprawdzi i najwyżej doleje co trzeba.
|
![]() |
| Tagi |
| akumulator , ładowanie akumulatora , prostownik |
|
|