![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-12-2006
Model: Mondeo mk4
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2012
|
Witam
Jak w temacie auto nie chce odpalić , nawet na samostarcie czy plaku Na kompie żadnego błędu nie pokazało,co się mogło stać?? Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 05-09-2013 o 16:24 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
|
|
|
|
#3 |
|
|
kolego ja go normalnie kluczykiem zgasiłem,z tym że coś mi klekotał i stracił moc jak gazu dodawałem i nie mogę już go odpalić.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Bardzo często jest tak, że silnik zaczyna źle pracować bo napinacz lub ślizgacz padł i łańcuch przeskoczył o jedno oczko, a podczas zatrzymania przeskoczy jeszcze dalej... Inna możliwość - to padnięte samoregulatory hydrauliczne zaworów - np nie dochodzi olej do klawiatury - pompa olejowa nie daje ciśnienia (jest napędzana drugim łańcuszkiem). Ale to bardzo mało prawdopodobne...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-01-2013 o 15:45 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Jeżeli silnik diesla nie pali na samostarcie, to mogą być następujące przyczyny: - brak kompresji (pierścienie lub zawory lub i to, i to) - rozrząd nie skoordynowany z wałem silnika (przeskoczył łańcuch - najbardziej prawdopodobne) - nie działające zawory (brak ciśnienia oleju na samoregulatorach, uszkodzona pompa) Wchodzi w rachubę jeszcze... zły samostart. Próbowałeś odpalić na plaku czy na samostarcie? Sam odpalasz, czy w dwie osoby - jedna kręci rozrusznikiem, druga małymi ale częstymi dawkami wtryskuje samostart do otworu w puszce przy wyjętym filtrze.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-01-2013 o 21:08 |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Wojtek,próby były robione na plaku przez filtr a później przez wlot bezpośrednio do kolektora tu gdzie zawór egr jest. Ciśnienie na szynie jest ok,tak przynajmniej pokazywał komp.
Kurde nie mogę tego pojąć jak od zwykłej wymiany rurki mogą być takie problemy,a gdyby się dostał jakiś syf do tej rurki przy montażu to mogą się zawiesić wtryski? ( no tak ale pisałeś że na plaka musi odpalić nawet bez paliwa) A od czego ty byś zaczął sprawdzanie? |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Spotkałem się już kilka razy z sytuacją, że rozrząd przeskoczył podczas zatrzymania silnika. Silnik wtedy dosyć mocno szarpie wałem plus wibracja dwumasy. Do tego dochodzi bardzo nierówna praca po wymianie rurki - tdci przy nawet niewielkiej niesprawności wtrysków chodzi jakby chciał z ramy wyskoczyć - szarpie i kołysze się na wszystkie strony. Jeżeli napinacz i ślizgi juz były nieco wypracowane - mogło to doprowadzić do awarii. Tak mi się wydaje. No i test na samostarcie raczej jest jednoznaczny...
|
|
|
|
#9 |
|
|
Wojtek,a jak wtryski zawiesiłyby się na otwartym to ciśnienia nie wytworzy co? i też będzie problem z odpaleniem bo będzie przelewał podczas kręcenia?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Nie, nie , nie... przez wtryskiwacze nie ucieknie sprężane powietrze.
Pomijając fakt, że wszystkie wtryski naraz się nie zawieszą. Silnik diesla zasysa powietrze, spręża do takiego ciśnienia, że powietrze dostaje temperatury rzędu 400-500 st. C - i jeżeli w sprężanym powietrzu znajdzie się paliwo zapalające się w takiej temperaturze - następuje zapłon. Więc: jeżeli silnik normalnie spręża - wtryśnięty samostart musi spowodować zapłon... Nie ma zapłonu - nie ma sprężania; na pierwszy ogień podejrzenia padają na rozrząd - bo nie jest możliwe by stracił kompresję na pierścieniach i zaworach przez jeden dzień...
|